کتاب برنامه درسی اوان کودکی
معرفی کتاب برنامه درسی اوان کودکی
کتاب الکترونیکی «برنامهدرسی اوان کودکی» نوشتهٔ کلر مکلاچلن، مریلین فلیر و سوسن ادوارد با ترجمهٔ سیدنبیالله قاسمتبار و محسن حاجیتبار فیروزجائی توسط نشر رشد فرهنگ منتشر شده است. این اثر به بررسی برنامهریزی، سنجش و اجرای برنامههای درسی برای کودکان خردسال میپردازد و بهعنوان منبعی تخصصی در حوزهٔ آموزش و پرورش دوران اولیه کودکی شناخته میشود. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب برنامه درسی اوان کودکی
«برنامهدرسی اوان کودکی» اثری ناداستان و دانشگاهی است که به موضوع برنامهریزی و اجرای برنامههای آموزشی برای کودکان از تولد تا هشتسالگی میپردازد. نویسندگان با تکیهبر پژوهشهای بینالمللی و تجربههای عملی، رویکردهای مختلف برنامهدرسی را معرفی کردهاند و بهویژه نظریهٔ فرهنگی-تاریخی را بهعنوان چارچوبی برای طراحی برنامههای آموزشی بررسی کردهاند. ساختار کتاب شامل فصلهایی دربارهٔ چیستی برنامهدرسی، نقد دیدگاههای رایج، عناصر کلیدی برنامهریزی، سنجش و ارزشیابی، و حوزههای محتوایی مانند علوم، ریاضیات، زبان، هنر و بهداشت است. در هر فصل، مدلها و نمونههای عملی برای درک بهتر مفاهیم ارائه شده و پرسشهای تأملبرانگیز برای مخاطب مطرح شده است. این کتاب نهتنها برای دانشجویان رشتههای مرتبط با تربیت کودک، بلکه برای مربیان و پژوهشگران حوزهٔ آموزش کودکان نیز قابل استفاده است و تلاش دارد تصویری جامع از روند تدوین و اجرای برنامههای درسی در اوان کودکی ارائه دهد.
خلاصه کتاب برنامه درسی اوان کودکی
این کتاب با طرح پرسشهایی بنیادین دربارهٔ چیستی برنامهدرسی اوان کودکی آغاز میشود و نشان میدهد که تعریف برنامهدرسی در این حوزه تا چه اندازه میتواند متنوع و وابسته به زمینههای فرهنگی و اجتماعی باشد. نویسندگان ابتدا به معرفی الگوها و نظریههای مختلف برنامهدرسی در کشورهای گوناگون میپردازند و تفاوت میان اسناد ملی، منطقهای و مدرسهمحور را توضیح میدهند. در ادامه، چهار عنصر اساسی برنامهدرسی یعنی اهداف، محتوا، روشها و ارزشیابی مورد بررسی قرار میگیرد و نقش هر یک در طراحی و اجرای برنامههای آموزشی برای کودکان خردسال تحلیل میشود. کتاب به نقد دیدگاههای رایج مانند مدلهای عملکردمحور و شایستگیمحور میپردازد و ایدئولوژیهای مختلفی را که بر برنامهریزی درسی تأثیرگذارند، از جمله دانشپژوهان علمی، کارایی اجتماعی، یادگیرندهمحور و بازسازی اجتماعی، معرفی میکند. در بخشهای بعدی، تمرکز اصلی بر نظریهٔ فرهنگی-تاریخی و تأثیر آن بر برنامهریزی و سنجش یادگیری کودکان است. نویسندگان با ارائهٔ نمونههای عملی از کشورهای مختلف، نشان میدهند که چگونه میتوان برنامهدرسی را با توجه به نیازهای فردی و فرهنگی کودکان طراحی کرد. همچنین، اهمیت مشاهده، مستندسازی و ارزشیابی در محیطهای آموزشی اوان کودکی و نقش مربیان در این فرایندها به تفصیل شرح داده شده است. کتاب در فصلهای پایانی به حوزههای محتوایی مانند علوم، ریاضیات، زبان، سوادآموزی، فناوری اطلاعات، هنر، بهداشت و فعالیت بدنی میپردازد و راهکارهایی برای ادغام این حوزهها در برنامهدرسی ارائه میدهد. در نهایت، با جمعبندی مباحث، بر اهمیت انعطافپذیری، توجه به تفاوتهای فرهنگی و نیازهای فردی کودکان در تدوین برنامههای آموزشی تأکید شده است.
چرا باید کتاب برنامه درسی اوان کودکی را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی فراهم میکند تا مخاطب با رویکردهای متنوع و نظریههای بنیادین برنامهریزی درسی برای کودکان خردسال آشنا شود. اثر حاضر با بررسی نمونههای بینالمللی و تحلیل انتقادی دیدگاههای رایج، به مربیان و دانشجویان کمک میکند تا درک عمیقتری از عناصر کلیدی برنامهدرسی، سنجش و ارزشیابی در آموزش اوان کودکی به دست آورند. همچنین، توجه ویژه به نظریهٔ فرهنگی-تاریخی و کاربرد آن در محیطهای آموزشی، این کتاب را به منبعی ارزشمند برای طراحی برنامههای آموزشی متناسب با نیازهای فرهنگی و فردی کودکان تبدیل کرده است. خواندن این کتاب به کسانی که به دنبال ارتقای کیفیت آموزش و پرورش در سالهای آغازین زندگی کودکان هستند، دیدی جامع و کاربردی ارائه میدهد.
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران رشتههای علوم تربیتی، مربیان مهدکودک و پیشدبستانی، مدیران مراکز آموزشی کودکان و علاقهمندان به نظریههای نوین آموزش و پرورش مناسب است. همچنین، برای افرادی که دغدغهٔ طراحی و اجرای برنامههای آموزشی متناسب با نیازهای فرهنگی و فردی کودکان را دارند، راهنماییهای مفیدی ارائه میکند.
بخشی از کتاب برنامه درسی اوان کودکی
«استاد: بخشی از زمان خود را صرف صحبت کردن در مورد ایده یک برنامهدرسی کردهایم و فکر میکنم همه ما از چیستی برنامهدرسی تا حدودی آگاهی داریم. در درس امروزتان، پیترماس مشخص در تدوین و تولید آن نقش دارند. او همچنین میگوید که برنامهدرسی مورد مباحثه و مجادله قرار میگیرد، یعنی هیچ اجماعی در مورد برنامهدرسی وجود ندارد و درباره این که برنامهدرسی چگونه باید باشد، چندین دیدگاه وجود دارد. از شما میخواهم تا در گروههای خود درباره چیستی برنامهدرسی با یکدیگر بحث کنید و بگویید که به نظر شما یک برنامهدرسی مخصوص اوان کودکی چه چیزی را باید برای کودکان به تحقق برساند. حدود ۱۵ دقیقه در این خصوص گفتوگو کنید و سپس آن را در یک گروه کامل موردبحث قرار خواهیم داد. یک نفر در گروهتان را مأمور کنید تا ایدهها و نظراتتان را ثبت کند تا بتوانیم آنها را با همه در میان بگذاریم. دانشجویان گروههای ششنفره تشکیل میدهند و کاری که استاد از آنها خواسته است را آغاز میکنند: آفا: از این گونه سوالات متنفرم! احساس میکنم هیچوقت جواب درستی برای آن وجود ندارد. کلی: بله خیلی آزاردهنده است. خیلی سخت است که ارتباط آن را با آنچه در کلاسهای درس واقعی رخ میدهد بفهمیم ولی فکر میکنم بهتر است مشغول جواب دادن به این سوال بشویم چون ممکن است استاد برای جواب دادن به این سوال ما را به دردسر بیندازد. کایری: واقعاً نمیفهمم اینهمه هیاهو برای چیست. چون در کشورم دو نوع سند برنامهدرسی وجود دارد که آنچه که باید انجام بدهیم را به ما دیکته میکنند: تهواریکی و برنامهدرسی نیوزلند.»