کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی
معرفی کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی
معرفی کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی
کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی (Co-intelligence: living and working with AI) نوشته ایتن مالیک، نگاهی اجتماعی به هوش مصنوعی دارد، به جنبههای اخلاقی و کاربردی آن میپردازد و تأثیرات این پدیده را بر زندگی روزمره، کار و آموزش انسان بررسی میکند. این اثر را نشر خزه با ترجمه مهدی فروتن آغمیون و سیدعلی رحمانزاده منتشر کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی
کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی به بررسی تحولات اخیر هوش مصنوعی و تأثیر آن بر جنبههای مختلف زندگی انسان میپردازد. نویسنده، با تکیه بر تجربههای شخصی و پژوهشهای دانشگاهی، به مخاطب نشان میدهد که چگونه هوش مصنوعی از یک فناوری نوپا به ابزاری فراگیر و تأثیرگذار تبدیل شده است. همانطور که میدانیم در عصر حاضر مدلهای زبانی بزرگ و ابزارهای مولد هوش مصنوعی به سرعت در حال گسترش هستند و بحثهای زیادی دربارهی فرصتها و تهدیدهای این فناوری در جریان است. کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی راهنمایی برای زیستن در همین دوره است؛ کتاب تلاش میکند با زبانی روایی و مثالهای ملموس، تصویری از آیندهای ترسیم میکند که در آن انسانها باید با «ذهنهای بیگانه» همزیستی کرده و برای همترازی ارزشها و اهداف انسانی با هوش مصنوعی تلاش کنند. ایتن مالیک به جای تمرکز صرف بر سناریوهای آخرالزمانی، بر پیامدهای عملی و کوتاهمدت هوش مصنوعی در کار، آموزش و زندگی روزمره تأکید دارد و خواننده را به تأمل دربارهی نقش خود در این تغییرات دعوت میکند.
خلاصه کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی
مالیک در ابتدای کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی تجربههای شخصی خود از مواجهه با هوش مصنوعی را روایت میکند؛ جایی که ابزارهای جدید مانند چتجیپیتی، نهتنها شگفتی بلکه نگرانیهایی دربارهی آیندهی شغلها و آموزش ایجاد میکنند. او توضیح میدهد که هوش مصنوعی چگونه از فناوریهای پیشبینی ساده به مدلهای زبانی بزرگ و چندوجهی تکامل یافته است؛ مدلهایی که میتوانند متن، تصویر و حتی کد تولید کنند و در بسیاری از آزمونهای انسانی عملکردی نزدیک یا حتی بهتر از انسان دارند. کتاب در ادامه به بررسی چالشهای اخلاقی و اجتماعی هوش مصنوعی میپردازد؛ از جمله مسئلهی همترازی ارزشها، سوگیری دادهها، مسئولیتپذیری و خطرات بالقوهی استفادهی نادرست از این فناوری. نویسنده چهار اصل کلیدی برای کار با هوش مصنوعی پیشنهاد میکند: همکاری فعال با هوش مصنوعی، حفظ نقش انسان در تصمیمگیری، تعریف شخصیت و نقش برای هوش مصنوعی و پذیرش این واقعیت که هر نسل جدید هوش مصنوعی از قبلی پیشرفتهتر خواهد بود. این کتاب به کاربردهای عملی هوش مصنوعی در نقشهایی مثل همکار، معلم و هنرمند هم میپردازد و نشان میدهد که چطور این فناوری میتواند هم فرصتهای تازهای ایجاد کند و هم چالشهایی برای هویت، مهارتها و آیندهی انسانها به وجود آورد.
چرا باید کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی را بخوانیم؟
این اثر با رویکردی تحلیلی و مبتنی بر تجربه، به خواننده کمک میکند تا ابعاد مختلف هوش مصنوعی را درک کند و نسبت به فرصتها و تهدیدهای آن دیدی واقعبینانه به دست آورد. نویسنده با مثالهای آشنا و پژوهشهای بهروز، پیچیدگیهای فنی و اجتماعی هوش مصنوعی را قابل لمس میکند و راهکارهایی برای مواجههی آگاهانه با این فناوری پیشنهاد میدهد. مطالعهی این کتاب میتواند به درک بهتر نقش انسان در عصر هوش مصنوعی و آمادگی برای تغییرات آینده کمک کند.
خواندن کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی برای علاقهمندان به فناوری، دانشجویان و پژوهشگران حوزهی علوم اجتماعی و رایانه، مدیران کسبوکار، معلمان و در کل برای هر کسی که دغدغهی زندگی در عصر هوش مصنوعی را دارد، کتابی خواندنی است. در ضمن این اثر به آنهایی که به دنبال شناخت پیامدهای اجتماعی و اخلاقی هوش مصنوعی هستند، هم توصیه میشود.
بخشی از کتاب زندگی و کار با هوش مصنوعی
«من معتقدم هزینهی آشنا شدن با هوش مصنوعی - واقعاً آشنایی با هوش مصنوعی - دست کم سه شب بیخوابی است.پس از چند ساعت استفاده از سامانههای هوش مصنوعی مولد. لحظهای فرامیرسد که درمییابید مدلهای زبانی بزرگ که به خدماتی مانند چتجیپیتی قدرت میدهند. مثل رایانههای معمولی رفتار نمیکنند. در عوض, کارشان بیشتر شبیه انسان است. ناگهان میفهمید با چیزی تازه, چیزی غریب در حال تعاملید و همه چیز قرار است دگرگون شود. بیدار میمانید. به یک اندازه هیجانزده میشوید و نگران, از خودتان میپرسید: بر سر شغل من چه میآید؟ چه کاری از دست فرزندان من ساخته است؟ آیا این موجود فکر هم میکند؟ نیمهشب سراغ رایانهتان میروید و درخواستهای به ظاهر ناممکن برایش میفرستید, فقط برای اینکه ببینید هوش مصنوعی انجامشان میدهد یا نه. درمییابید جهان به شکل بنیادین دگرگون شده و هیچ کس نمیتواند به شما بگوید آینده چگونه خواهد بود.»