تا ۷۰٪ تخفیف رؤیایی در کمپین تابستانی طاقچه! 🧙🏼🌌

کتاب راهنمای جامع دکس
معرفی کتاب راهنمای جامع دکس
معرفی کتاب راهنمای جامع دکس
کتاب الکترونیکی «راهنمای جامع دکس: هوش تجاری با...» نوشتهٔ مارکو روسو و آلبرتو فراری با ترجمهٔ ابوالقاسم کریمی و نشر متخصصان، اثری تخصصی در حوزهٔ هوش تجاری و زبان برنامهنویسی دکس (DAX) است. این کتاب به صورت گامبهگام مفاهیم پایه تا پیشرفتهٔ دکس را برای تحلیل داده و مدلسازی در ابزارهایی مانند Power BI و Excel آموزش میدهد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب راهنمای جامع دکس
این کتاب به عنوان یکی از منابع جامع برای یادگیری زبان دکس، به بررسی عمیق مفاهیم و کاربردهای این زبان در هوش تجاری میپردازد. «راهنمای جامع دکس» در ویرایش دوم خود، با توجه به تغییرات و پیشرفتهای اخیر در ابزارهای تحلیلی، بهروزرسانی شده و مثالهای عملی بیشتری را ارائه میدهد. نویسندگان، که خود از توسعهدهندگان اصلی زبان دکس هستند، تلاش کردهاند تا علاوه بر آموزش مبانی نظری، چالشهای فنی و سناریوهای واقعی را نیز پوشش دهند. ساختار کتاب از مفاهیم پایهای مانند مدل داده و روابط جداول آغاز میشود و به تدریج به موضوعات پیشرفتهتر مانند بهینهسازی، محاسبات پیچیده و تحلیل عملکرد کوئریها میرسد. این اثر برای کسانی طراحی شده که قصد دارند درک عمیقی از دکس و قدرت آن در مدلسازی داده و تحلیل کسب کنند. کتاب به گونهای تنظیم شده که خواننده را از سطح مقدماتی تا پیشرفته همراهی میکند و در هر فصل، مفاهیم جدیدی را بر پایهٔ مطالب قبلی بنا مینهد.
خلاصه کتاب راهنمای جامع دکس
این کتاب با معرفی زبان دکس و جایگاه آن در ابزارهای هوش تجاری آغاز میشود و تفاوتهای آن را با زبانهای مشابه مانند SQL و فرمولنویسی اکسل توضیح میدهد. سپس به سراغ مفاهیم پایهای مدل داده، جداول و روابط میرود و اهمیت ساختاردهی درست دادهها را برای تحلیل مؤثر نشان میدهد. بخشهای بعدی به آموزش توابع اصلی دکس، نحوهٔ استفاده از توابع جدولی، متغیرها و پیمایشگرها اختصاص یافته است. کتاب به طور ویژه به موضوع زمینههای ارزیابی و فیلتری میپردازد که از مفاهیم کلیدی در دکس هستند و درک آنها برای نوشتن فرمولهای صحیح ضروری است. در ادامه، محاسبات زمانی، گروههای محاسباتی، مدیریت سلسلهمراتب، و کار با جداول و کوئریهای پیشرفته بررسی میشود. فصلهای پایانی به مفاهیم پیشرفتهتر مانند روابط چندبهچند، بهینهسازی مدل داده، تحلیل عملکرد کوئریها و تکنیکهای بهبود سرعت و کارایی مدل اختصاص دارد. در سراسر کتاب، مثالهای عملی و سناریوهای واقعی ارائه شده تا خواننده بتواند مفاهیم را در پروژههای واقعی پیادهسازی کند.
چرا باید کتاب راهنمای جامع دکس را خواند؟
این کتاب با رویکردی عمیق و ساختارمند، زبان دکس را از پایه تا پیشرفته آموزش میدهد و علاوه بر مفاهیم نظری، مثالهای کاربردی و سناریوهای واقعی را ارائه میکند. خواننده با مطالعهٔ این اثر، نه تنها با اصول مدلسازی داده و نوشتن فرمولهای دکس آشنا میشود، بلکه میتواند مدلهای دادهٔ بهینه و تحلیلهای پیشرفته را در ابزارهایی مانند Power BI و Excel پیادهسازی کند. همچنین، بخشهای مربوط به بهینهسازی و تحلیل عملکرد کوئریها برای کسانی که به دنبال افزایش سرعت و کارایی مدلهای خود هستند، بسیار مفید است.
خواندن کتاب راهنمای جامع دکس را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای تحلیلگران داده، توسعهدهندگان هوش تجاری، متخصصان مدلسازی داده و افرادی که با ابزارهایی مانند Power BI، Excel و SQL Server Analysis Services کار میکنند مناسب است. همچنین برای کسانی که قصد دارند دانش خود را در زمینهٔ دکس از سطح مقدماتی تا پیشرفته ارتقا دهند و به دنبال درک عمیقتری از مفاهیم و چالشهای فنی این زبان هستند، توصیه میشود.
فهرست کتاب راهنمای جامع دکس
- فصل ۱: دکس چیست؟ معرفی زبان دکس، تفاوت آن با زبانهای مشابه و مفاهیم پایه مدل داده و روابط جداول. - فصل ۲: معرفی دکس آشنایی با ساختار زبان، ستونهای محاسبهشده، معیارها و توابع پایه. - فصل ۳: استفاده از توابع جدولی اصلی آموزش توابع جدولی و نحوهٔ کار با جداول به عنوان خروجی و ورودی توابع. - فصل ۴: شناخت زمینههای ارزیابی بررسی مفهوم زمینههای ارزیابی و اهمیت آن در نوشتن فرمولهای دکس. - فصل ۵: شناخت توابع کلیدی و زمینههای فیلتری معرفی توابع مهم و نحوهٔ کار با زمینههای فیلتری و ردیفی. - فصل ۶: متغیرها آموزش تعریف و استفاده از متغیرها در فرمولنویسی دکس. - فصل ۷: کار با پیمایشگرها نحوهٔ استفاده از پیمایشگرها برای انجام محاسبات پیچیده روی جداول. - فصل ۸: محاسبات هوش زمانی بررسی توابع و تکنیکهای تحلیل دادههای زمانی و دورهای. - فصل ۹: گروههای محاسباتی معرفی و کاربرد گروههای محاسباتی در مدلسازی داده. - فصل ۱۰: کار با زمینه فیلتری آموزش تکنیکهای پیشرفته در مدیریت زمینههای فیلتری و شجره داده. - فصل ۱۱: مدیریت سلسلهمراتب نحوهٔ انجام محاسبات روی ساختارهای والد-فرزند و سلسلهمراتب داده. - فصل ۱۲: کار با جداول تکنیکهای پیشرفته در دستکاری و استفاده از جداول به عنوان فیلتر یا خروجی محاسبات. - فصل ۱۳: خلق کوئریها آموزش ساخت کوئریهای پیچیده و پیادهسازی الگوهای رایج در دکس. - فصل ۱۴: مفاهیم پیشرفته دکس بررسی جداول گسترشیافته، فیلترهای پیچیده و روابط فعال و غیرفعال. - فصل ۱۵: روابط پیشرفته مدیریت انواع روابط، از جمله روابط چندبهچند و انتخاب نوع مناسب روابط. - فصل ۱۶: محاسبات پیشرفته در دکس مثالهایی از حل مسائل پیچیده با دکس و تکنیکهای پیشرفته محاسباتی. - فصل ۱۷: موتورهای دکس آشنایی با معماری موتورهای دکس و نحوهٔ عملکرد آنها. - فصل ۱۸: بهینهسازی تکنیکهای بهینهسازی مدل داده و افزایش کارایی محاسبات. - فصل ۱۹: تحلیل طرحهای کوئری دکس آموزش خواندن و تحلیل طرحهای کوئری برای بهبود عملکرد. - فصل ۲۰: بهینهسازی دکس ارائهٔ تکنیکهای نهایی برای بهبود سرعت و کارایی مدلهای دکس.
بخشی از کتاب راهنمای جامع دکس
«دکس زبانی است که به طور خاص برای محاسبه فرمولهای کسبوکار بر روی یک مدل داده طراحی شده است. شاید خوانندگان از قبل بدانند که یک مدل داده چیست. با وجود این، ما با یک توضیح درباره مدلهای داده و روابط شروع میکنیم تا پایهای ایجاد کنیم که بر روی آن دانش دکس خوانندگان ساخته شود. مدل داده یک مجموعه از جداول میباشد که بهوسیله روابط به هم مرتبط شدهاند. ما همه میدانیم که جدول چیست: یک مجموعه از ردیفها که دربردارنده داده میباشند، که در آن هر ردیف به ستونهایی تقسیم شده است. هر ستون یک نوع داده دارد و دربردارنده یک قسمت از اطلاعات میباشد. به طور معمول ما به یک ردیف در یک جدول بهصورت یک رکورد اشاره میکنیم. جداول مسیر مطمئنی برای سازماندهی داده میباشند. یک جدول خود یک مدل داده است، اگرچه در سادهترین شکل آن. بنابراین، زمانی که ما اسامی و اعداد را در کارپوشه مینویسیم، در حال ساخت یک مدل داده میباشیم. اگر یک مدل داده حاوی تعداد زیادی جدول باشد، بسیار محتمل است که آنها از طریق روابط به یکدیگر مرتبط شوند. یک رابطه پیوندی بین دو جدول میباشد. وقتی دو جدول با یک رابطه به یکدیگر گره خوردهاند، میگوییم که آنها مرتبط هستند.»