کتاب جنسیت، جنس و دفاع پساملی، نظامی گری و حفظ صلح
معرفی کتاب جنسیت، جنس و دفاع پساملی، نظامی گری و حفظ صلح
کتاب جنسیت، جنس و دفاع پساملی، نظامی گری و حفظ صلح نوشتهٔ آنیکا کرونسل و ترجمهٔ ستاره طاهرخانی است و انتشارات متخصصان آن را منتشر کرده است.
درباره کتاب جنسیت، جنس و دفاع پساملی، نظامی گری و حفظ صلح
در این فصل پرسشهای اصلی پژوهش کتاب مطرح میشوند: آیا شناسایی وسیعتر امنیت انسان و بهطور خاص جنسیت و امنیت، بر اینکه دفاع و نظاموظیفه چگونه سازماندهی شود تأثیر داشته است یا خیر و چگونه؛ و تا چه حدی روابط جنسیت در زمینهٔ امنیت و دفاع پسا ملّی تغییر شکل دادهاند؟ معنا و مناسبت مفهوم دفاع پسا ملّی موردبحث قرار میگیرد و مطالعات موردی - سوئد و اتحادیه اروپا ارائه و تهییج میشوند. در این فصل خلاصهای از رهیافت نهادی فمینیستی سازه انگارانه که در تحلیل به کار رفته است مطرح میشود. این کتاب به ادبیات نظری در مطالعات فمینیستی و مردانگی، مطالعه آکادمیک روابط بینالملل فمینیستی و همچنین دیگر ادبیات روابط بینالملل گره میخورد و مفاهیم مهمی را معرفی میکند و در نهایت محتوای مورداستفاده را ارائه و توصیف کرده و خلاصهای از محتوای هر فصل طرح میکند.
در این کتاب هدف موردعلاقه تحقیق درباره دفاع پساملّی و پیامدهای جنسیتی آن است. دفاع پساملّی دفاعی است که بیشتر به امنیت خارج از مرزها و اغلب به همکاری با سایر دولتها توجه دارد نه به دفاع از قلمرو سرزمینی خود. سوئد نمونه دولتی است که از دفاع ملّی به دفاع پساملّی حرکت کرده است، همانند اتحادیه اروپا که زمانی یک سازمان تجاری بود که نهادهای امنیتی و دفاعی خودش را ایجاد کرده است. دفاع پساملّی نتیجهٔ فرآیند طولانیتر تغییرات در امنیت، دفاع و روابط نظامی در سوئد، اتحادیه اروپا و جهان است که برای مثال در فوریه ۲۰۱۰ در بیانیه سیاستگذاری حکومتی در بحث پارلمانی در مورد امور خارجه مفصلبندی شد، زمانی که وزیر امور خارجه سوئد، کارل بیلت اعلام کرد «در جهان جهانی شده، ریسکهای سیاست خارجی مرز نمیشناسند. تهدیداتی که منشأ آنها بسیار دورتر از سوئد است میتوانند همانند آنهایی که ریشه در قرابت جغرافیایی ما دارند قابللمس باشند... سیاست خارجی ما بخشی از سیاست خارجی اروپایی مشترک است» و عضویت در اتحادیه اروپا به معنای این است که سوئد بخشی از اتحاد سیاسی است و سهم خودش از مسئولیت را، با روحیه همبستگی برای امنیت اروپا، دارد؛ بنابراین، امنیت پساملّی چشمانداز چندملیتی دارد و در همبستگی با دیگران فراتر از مرزها دیده میشود. بیلت، وزیر خارجه، ادامه میدهد: تعهد ما در افغانستان بر اساس عزم قاطع ما نسبت به کمک به مردم افغان در ساخت یک دولت کارا است. تلقی این است که همبستگی تنها با دولتهای دیگر در اروپا نیست بلکه با سایر مردم در جاهای دورتر است. تکامل در جهت دفاع پساملّی را باید در زمینه گستردهتری از روابط امنیتی تغییر یافته درک کرد.
بسیاری از اندیشمندان استدلال کردهاند که پایان جنگ سرد و آغاز جنگ با ترور تغییرات فاحشی را در زمینه امنیت جهانی سبب شده است و جنگ بهخودیخود تغییر شکل داده است و همچنین دفاع و فعالیتهای نظامی. این تغییر شکلها در امنیت، دفاع و روابط نظامی نشان از نقش در حال کمرنگ شدن دولت - ملی به نفع فعالیتهای امنیتی چندجانبه و متنوع شدن فعالیتهای نظامیان است. امنیت دیگر تنها مربوط به دولتها و ملتها نیست؛ درکهای دیگری از امنیت بهطور فزایندهای مناسبت یافتهاند. تلقی امنیت انسانی بهعنوان بخشی از طرح امنیت جهانی شناسایی وسیعی یافته است. انعکاس این امر را میتوان در قطعنامههای شورای امنیت ملل متحد برای مثال در قطعنامههای مربوط به مسئولیت حفاظت و قطعنامههای مربوط به جنسیت و حفظ صلح یافت که در آنها اهمیت حقوق بشر و امنیت بشر به رسمیت شناخته میشوند. سؤال همهگیر این کتاب عبارت است از اینکه آیا شناسایی گستردهتر امنیت انسانی و بهطور خاص جنسیت و امنیت، بر طریق یا شیوه سازماندهی دفاع و نظاموظیفه تأثیر گذاشته است یا خیر، اگر بله چگونه این امر رخ داده است.
خواندن کتاب جنسیت، جنس و دفاع پساملی، نظامی گری و حفظ صلح را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به پژوهشگران حوزهٔ امنیت ملی پیشنهاد میکنیم.