کتاب شناورهای تندرو
معرفی کتاب شناورهای تندرو
کتاب شناورهای تندرو؛ مانور و دریامانی نوشتهٔ ادوارد ام. لواندوفسکی، امین نجفی، محمدحسین کریمی، موعود نیک فرجام و صادق حمزه است و انتشارات گلسنج آن را منتشر کرده است.
درباره کتاب شناورهای تندرو
مانورپذیری، حفظ مسیر و عملکرد متحرکهای دریایی در امواج از مباحث مهم در چرخه طراحی و معماری دریایی به شمار میآیند. این موارد بایستی در طراحی شناورهای دریایی بالاخص شناورهای تندرو، مورد توجه باشد. علاوه بر آن مباحث مرتبط با مانورپذیری شناورهای تندرو برای شبیهسازی عملکرد این دسته از شناورها در حوزههای مرتبط با اهداف آموزشی یا مطالعات مهندسی، بسیار مفید است. از آنجا که این موضوعات شامل بررسی انواع نیروهای وارد بر شناورهای دریایی میباشند، بر علم هیدرودینامیک تأکید فراوان دارند. بنابراین در این کتاب با استفاده از منابع معتبر؛ مطالب مهم و اساسی در حوزهٔ هیدرودینامیک شامل انواع ناپایداریهای عملکرد شناورهای تندرو و کنترل حرکات این دسته از شناورها و همچنین مباحثی در زمینه دریامانی و مانور آنها آورده شده است.
کتاب حاضر جهت افزایش دانش و بهبود دانش طراحی با پیشبینی چگونگی عملکرد دینامیکی شناورهای تندرو و ارائه خصوصیات فیزیکی آنها به شکل معادلات؛ با استفاده از چندین مثال با جزئیات کامل، شکل گرفته است.
خواندن کتاب شناورهای تندرو را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به تمام فعالان و علاقهمندان به حوزهٔ صنعت دریایی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب شناورهای تندرو
فصل اول به معرفی سیستمهای مختصات میپردازد و اشکال بنیادی معادلات حرکت جسم صلب با مبدأ مختصات در مرکز ثقل و همچنین در یک نقطه قراردادی را ارائه میدهد (که این موضوع هدف مؤلفین از لحاظ نمودن فصلی با عنوان مقدمه و همچنین نشان دادن اهمیت سودمندی عملی موارد مذکور میباشد). در ادامه نیروهای وارده بر روی شناورهای دریایی در سرعت صفر (هیدرواستاتیک و وزن)، در سرعت غیرصفر در آب آرام و در موج (سرعت صفر و غیرصفر) به ترتیب در فصلهای ۲، ۳ و ۵ لحاظ گردیده است. در فصل چهارم پیشزمینه لازم برای هیدرودینامیک موج و نمایش طیفی موجهای اقیانوس ارائه شده است. کسانی که به دنبال اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع میباشند، به جلد ۱ کتاب دینامیک کاربردی امواج سطحی اقیانوس سی. سی. می در زمینه مهندسی اقیانوس مراجعه کنند. فصل ۱ تا ۵ به طور نسبتاً کامل متشکل از موضوعات مربوط به شناورهای دریایی (شناورهای جابجایی و زیردریاییها) میباشد. همچنین موارد تکمیلی عملکرد دریامانی و مانورپذیری شناورهای تندرو بر اساس شناور تکبدنه پروازی مورد بحث قرار میگیرد. معادلات ارائه شده در این فصل اغلب به صورت تجربی بوده و میتواند مورد توجه کارشناسان باشد. ولی، ممکن است آنچنان برای نظریهپردازان جالب نباشد. با این حال، این معادلات به منظور پیشبینیهای نظری آینده مورد استفاده آنها قرار میگیرد.
حجم
۶٫۹ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۵۳۴ صفحه
حجم
۶٫۹ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۵۳۴ صفحه