دانلود و خرید کتاب کارگاه نویسندگی خلاق پرویز پرتوی
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
کتاب کارگاه نویسندگی خلاق اثر پرویز پرتوی

کتاب کارگاه نویسندگی خلاق

معرفی کتاب کارگاه نویسندگی خلاق

کتاب کارگاه نویسندگی خلاق به شما کمک می‌کند تا نویسندگی را یاد بگیرید این کتاب را پرویز پرتو، بنفشه انصاری و ندا رضوی نوشته‌اند. نوشتن علاوه بر ذوق نیازمند تمرین است و این کتاب با مثال و تمرین به خواننده کمک می‌کند بنویسد.

درباره کتاب کارگاه نویسندگی خلاق

نوشتنِ خلّاق نتیجه اندیشیدنِ خلّاق است. خلّاقیّت به‌عنوانِ یک ویژگی بارز، همیشه همراهِ بشر بوده و خواهد بود. افسانه‌ها و داستان‌های محلّیِ بر جای مانده از زمان‌های دور، خود راویِ خلّاقیتِ انسان و تلاش او برای درک و شناختِ ماهیّتِ خویشتن، زندگی، مرگ، و حوادث و رویدادهای محیطِ پیرامون خود هستند. «قصّه» و «داستان» در دنیای مدرن نیز یکی از بهترین شیوه‌های خلّاقانه برای روایت و همراه کردنِ مخاطبینِ بیشتر برای شنیدنِ اندیشه‌ها و احساسات و فریادهای درونی بشر است. قصّه و داستان به‌خاطرِ هیجان، تعلیق و لذّتی که در ذهنِ شنونده و خواننده ایجاد می‌کند، او را بیشتر ترغیب می‌کند تا در این همراهی و همزادپنداری بماند. بهترین مثال برای ارتباط بینِ مخاطب و روایت‌گرِ قصّه و داستان، مثالِ شهرزادِ داستانِ «هزار و یک شب» است. رضا براهنی در مقدمه کتاب «قصّه نویسی» به شهرزاد اشاره‌ای بجا دارد: شهرزاد قصّه می‌گفت تا نمیرد. بشر هم قصّه می‌گوید تا رنج‌ها، افکار، احساسات و به طورِ کلی تاریخش نمیرد. اگر تاریخِ بشر نباشد،‌ مرگِ حقیقی او فرا می‌رسد. از این‌روست که، ملّت‌ها قصّه‌ها و داستان‌هایشان را در قالبِ ادبیات و هنر حفظ می‌کنند، زیرا می‌دانند هر ملّتی تا زمانی زنده می‌ماند که قصّه و داستانی برای گفتن داشته باشد. نوشتنِ خلّاق، انسان را نه تنها از نیستی می‌رهاند، بلکه او را به اکسیرِ حیات و جاودانگی می‌رساند.

این کتاب به شما کمک می‌کند اصولی نوشتن را یاد بگیدی

خواندن کتاب کارگاه نویسندگی خلاق را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب را به تمام علاقه‌مندان به داستان‌نویسی پیشنهاد می‌کنیم

بخشی از کتاب کارگاه نویسندگی خلاق

برای خلقِ روایتی زنده و تأثیرگذار، نویسنده و راوی باید به فرهنگ، تاریخ و فنون و صنعات ادبیِ زبانی که در آن روایتِ داستانی را می‌آفریند کاملا تسلّط داشته باشد. برای نمونه در اینجا به چند مورد از این تکنیک‌ها اشاره می‌کنیم:

اسامی و نام‌های خاصّ: استفاده از اسامی و نام‌های خاصّ که حاملِ تاریخ، جایگاه فرهنگی و معنا هستند می‌تواند به ساختنِ فضا، تعریف و شناساندنِ شخصیّت و حتی پیش‌بینیِ سرنوشتِ او کمک کنند. برای مثال به این اسامی توجه کنید: آرش، رستم، اسفندیار، هلن و علی. در این راستا، اسامی مکان‌ها هم وقتی نامِ آشنا دارند، حس‌های آشنا در مخاطب ایجاد می‌کنند. راوی باید بتواند با اسامیِ شخصیت‌ها و مکان‌ها حسی خاص، و در عین حال آشنا و ملموس را درمخاطب برانگیزاند و فراتر از آن فضای کلّیِ داستان را در نام‌ها منعکس کند. در دنیای داستان هیچ چیز اتفاقی نیست!

تشبیه و استعاره: به‌کارگیری انواعِ «تشبیهات و استعارات» یکی دیگر از شیوه‌های خوب برای جان دادن به فضای داستان است. اگر راوی به درستی از «تشبیه» و «استعاره» استفاده کند می‌تواند با یک تشبیه یا استعارهٔ ساده یک تصویر گیرا در ذهن خواننده ترسیم کند که تأثیری بی‌بدیل داشته باشد. تشبیه، شبیه کردنِ چیزی است به چیزی دیگر با استفاده از أدات تشبیهِ «مانند، مثل، همانند، به‌سان، چون، چو، به کردار، پنداری، گویی، به رنگ، به شکل، به اسلوب». برای مثال، در داستانِ «تالارها» نوشتهٔ غزاله علیزاده، فصل ۵، خط هفتم، جمعیتِ انقلابی که با شور پیش می‌رفتند به گدازه‌های آتش تشبیه شده‌اند: «گام‌های سرشار از شور زندگی را بر زمین می‌کوبیدند و چون گدازه‌های آتش سراسیمه پیش می‌رفتند». استعاره، همانند کردن چیزی به چیز دیگر است بدون استفاده از أدات تشبیه؛ به عبارت دیگر، بیان اینکه چیزی دقیقا چیزِ دیگری باشد. در سطرهای پایانی همین داستانِ «تالارها» نیز می‌توان نمونه‌ای خوب از استعاره را یافت، آن‌جایی که نوازندگیِ دخترِ ویولن‌نواز را توصیف می‌کند: «دختر کمان را از زه‌ها می‌کند، سنگین فرود می‌آورد. قایق کشیدهٔ کمان با حرکت دست‌های او، هر لحظه بزرگ‌تر می‌شد. مرد می‌رفت به سمتِ قایق. در تهِ کمان می‌خوابید. سر را از زیر کف‌ها و موج‌ها بالا می‌آورد..... دختر قایق را گهواره‌وار می جنباند». 

نظرات کاربران

ناصر مرادلو
۱۳۹۹/۰۷/۲۹

با مثال ھا و تکہ ھایی از کتاب ھایی دیگر کہ آن بخش مورد بحث را بسیار ملموس میکند ۔میتواند چراغ راھی باشد بسیار گران بہا

علی
۱۴۰۱/۰۶/۰۴

برای شروع آموزش نویسندگی به دنبال کتابی روان بودم که این کتاب واقعا روان بود و برای شروع کتاب خوبی بود؛ نکات کامل و جالبی داشت و بدون کلیشه و حرف های تکراری سراغ آموزش رفته بود.

moon dream
۱۴۰۰/۰۶/۲۸

بسیار کتاب مفیدی بود, اصول و قواعد پایه رو به زبون ساده و با مثال توضیح داده بود, به خصوص برای مبتدی‌ها بسیار کاربردی بود.

sh.gh
۱۴۰۲/۰۴/۱۳

برای افراد بسیار مبتدی ممکن است مناسب باشد

afra
۱۴۰۲/۰۳/۲۷

ساده، روان، مختصر، مفید، همراه با مثال .. عالی بود

بریده‌هایی از کتاب
مشاهده همه (۱۴)
شخصیت، قلب و هستهٔ مرکزی داستان است که از دلِ ایده بیرون می‌آید. ایدهٔ داستانی در برگیرنده نوعِ داستانی است که قرار است متولّد شود. نوع داستان به نوبه خود مشخّص می‌کند که چه شخصیّت‌هایی در وهلهٔ اوّل باید آفریده شوند.
hojjat
«انسان برای ادامهٔ حیات ناگزیر است داستان بگوید.»
ارمین عبدلی
شهرزاد قصّه می‌گفت تا نمیرد. بشر هم قصّه می‌گوید تا رنج‌ها، افکار، احساسات و به طورِ کلی تاریخش نمیرد. اگر تاریخِ بشر نباشد،‌ مرگِ حقیقی او فرا می‌رسد. از این‌روست که، ملّت‌ها قصّه‌ها و داستان‌هایشان را در قالبِ ادبیات و هنر حفظ می‌کنند، زیرا می‌دانند هر ملّتی تا زمانی زنده می‌ماند که قصّه و داستانی برای گفتن داشته باشد.
MTA
تمرین عملی برای ایده‌پردازی ۱. موضوعی که در حال حاضر بزرگ‌ترین دغدغهٔ ذهنی و فکری‌تان است را روی کاغذ بنویسید و در گام بعدی حسّ، موضع و نگرش‌تان را نسبت به آن موضوع مشخّص کنید. حالا سعی کنید موضوع و نگرش و حسّ‌تان را به آن در یک جمله بنویسید. اگر تا این نکته پیش آمدید، ایده شما آماده است تا در مراحل بعدی تبدیل به داستان شود. ۲. جمله‌ای مشهور یا شعری را بنویسید که فکر می‌کنید بیان‌گر نگرش شما به موضوع انتخابی‌تان است. ۳. فکر می‌کنید راوی (زاویه دید) داستان‌تان کیست.
eli
۲. صحنهٔ اوّلِ داستان را با جزئیات تمام بنویسید. از توصیف زمان و مکان شروع کنید و به طرف شخصیّت‌های حاضر در صحنه حرکت کنید و تا جایی که امکان دارد ظاهر شخصیّت‌ها را به خواننده نشان دهید. گفتگوی میان شخصیت‌ها را بنویسید و به طرف زمینه‌سازی برای حادثهٔ اوّل یا همان حادثهٔ محرّک حرکت کنید. ۳. صحنه‌های داستان‌تان را یکی‌یکی با تمامِ جزئیات و حسّ و حال موجود در آنها بنویسید. صحنه‌های نوشته شده را به ترتیب کنار هم بگذارید تا داستانتان متولّد شود و عنوانی زیبا و بامسمّا برایش انتخاب کنید. می‌توانید در ادامه نمونه تکمیل شدهٔ داستان ما را ببینید.
First Last
«انسان برای ادامهٔ حیات ناگزیر است داستان بگوید.»
eli
هفتمین گام عملی برای خلق داستان: مشخّص کردن تعداد صحنه‌ها و عناصر حاضر در آنها؛ صحنه‌پردازی هر صحنه صحنه اول: زمان: بعد از ظهر؛ مکان: آپارتمان پروا؛ شخصیّت حاضر: پروا؛ حادثه: آماده شدن پروا برای ملاقاتی مهمّ؛ هدف صحنه: توصیف خصوصیات فیزیکی پروا و شکل و چیدمان منزلش و همچنین اشاره‌ای غیر مستقیم به وضعیّت فکری و روحی پروا صحنه دوم: زمان: بعد از ظهر؛ مکان: آپارتمان پروا؛ شخصیّت حاضر: آرمان؛ حادثه: آماده شدنش برای قرار ملاقاتی حساس؛ هدف صحنه: اشاره به بخشی از افکار و سلایق آرمان و همینطور شکل و ظاهر داخل خانه صحنه سوم: زمان: بعد از ظهر؛ مکان: خیابان؛ شخصیّت حاضر: آرمان؛ حادثه: برنامه ریزی برای تغیّیر زندگی‌اش با ملاقاتی که خواهد داشت؛ هدف صحنه: توصیف شخصیّت و احساسات آرمان صحنه چهارم: زمان: بعد از ظهر؛ مکان: داخل ساختمان نمایش‌خانه؛ شخصیّت حاضر: پروا؛ حادثه: مخفی شدن پروا در سالن؛ هدف صحنه:
First Last
و مخفی نگه داشتن هوّیّتش از آرمان؛ هدف صحنه: روشن‌تر ساختن روابط بین آرمان و پروا و مامور سالن و دلایل رفتارهایشان صحنه نهم: زمان: عصر؛ مکان: داخل سالن نمایش؛ شخصیّت حاضر: پروا و آرمان؛ حادثه: افشای هوّیّت پروا از طرف خودش به آرمان؛ هدف صحنه: شرح دلایل مربوط به کشمکش بین پروا و آرمان صحنه دهم: زمان: عصر؛ مکان: داخل سالن نمایش؛ شخصیّت حاضر: پروا، آرمان و مامور سالن؛ حادثه: طرد شدن پروا از جانب آرمان؛ هدف صحنه: نشان دادن نتیجه دیدار بین آرمان و پروا
First Last
توصیف شکل و اجزای مکان و واکنش پروا به محیط آنجا صحنه پنجم: زمان: بعد از ظهر؛ مکان: داخل ساختمان نمایش‌خانه؛ شخصیّت حاضر: آرمان؛ حادثه: نیافتن پروا؛ هدف صحنه: توصیف شکل و اجزای مکان و واکنش آرمان به محیط آنجا صحنه ششم: زمان: حوالی ساعت ۵ بعد از ظهر؛ مکان: داخل سالن نمایش؛ شخصیّت‌های حاضر: آرمان و مامور سالن؛ حادثه: نگرانی آرمان از نیافتن پروا؛ هدف صحنه: معرفی محیط سالن و مامور سالن صحنه هفتم: زمان: ساعت ۵ بعد از ظهر؛ مکان: داخل سالن نمایش؛ شخصیّت‌های حاضر: آرمان و مامور سالن؛ حادثه: نیامدن پروا سر زمان مقرر و بی توجهی غیر عادی مامور سالن به سوالات آرمان؛ هدف صحنه: روشن‌تر ساختن اتّفاقات مربوط به قرار ملاقات آرمان و پروا به واسطه دیالوگ بین آرمان و مامور سالن صحنه هشتم: زمان: کمی بعد از ساعت ۵؛ مکان: داخل سالن نمایش؛ شخصیّت‌های حاضر: پروا، آرمان و مامور سالن؛ حادثه: ظاهر شدن ناگهانی پرو
First Last
تمرین عملی برای صحنه‌پردازی ۱. جزئیاتِ عناصر و حوادثِ موجود در هر صحنه از داستان‌تان را در یک برگ کاغذ جداگانه بنویسید. شمارهٔ حادثه و روابط علّی و معلولی با حادثه بعدی را در یک جمله بنویسید. برگ‌های تکمیل شده را در کنار هم قرار دهید تا تعداد صحنه‌های داستانِ شما مشخّص شوند.
First Last

حجم

۲۳۹٫۰ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۱۷۸ صفحه

حجم

۲۳۹٫۰ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۱۷۸ صفحه

قیمت:
۵۰,۰۰۰
تومان