کتاب یادها و یادبودها
معرفی کتاب یادها و یادبودها
کتاب یادها و یادبودها، اثر دکتر احمد کتابی، گفتارهایی در بزرگداشت ۴۰ تن از فرزانگان ایران زمین است که در دو بخش تهیه شده است.
دربارهی کتاب یادها و یادبودها
کتاب یادها و یادبودها، گفتارهایی در بزرگداشت ۴۰ تن از فرزانگان ایران زمین است. دکتر احمد کتابی کتاب یادها و یادبودها را در دو بخش مجزا نوشته و تنظیم کرده است: بخش اول کتاب، یادداشتهایی برای بزرگداشتِ مقام و منزلتِ والایِ شِماری از استادان فرهیخته و فرزانگانِ وارستهی ایرانزمین است. استادان و بزرگانی که هنوز در قید حیات هستند و ما میتوانیم همچنان از حضورشان فیض ببریم. اما بخش دوم کتاب یادها و یادبودها به عزیزان و بزرگان از دسترفته اختصاص یافته است. این اندوهنامهها همگی برای تسلیت گویی نوشته شدهاند اما بدون شک حاوی دستاوردها و آموزههایی بس ارزنده و عبرتانگیز از زندگیِ پرثمرِ این بزرگواران نیز هست.
کتاب یادها و یادبودها را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
کتاب یادها و یادبودها برای همه افرادی که به فرهنگ ایران علاقهمندند و دوست دارند بزرگان این کشور را بشناسند، کتابی جذاب است.
بخشی از کتاب یادها و یادبودها
دکتر زهره زرشناس را، چه از نظر مدارج فضل و چه از جهت مراتب فضیلت، برتریها و شایستگیهای پرشماری است که پرداختن به جملگی آنها مجالی بس گسترده و بیانی گویا میطلبد. از اینرو، با ملاحظه محدودیت فرصت و مخصوصاً با توجه به مُزجات بودنِ بضاعتِ نگارنده، بهویژه در رشتهٔ تخصصی استاد، تنها به توضیح مختصر چند خصیصهٔ مهمِ زندگیِ علمیِ ایشان و نیز شمهای از سجایای اخلاقیشان بسنده میکنم.
الف) تواناییها و برجستگیهای علمی
۱ ـ تبحّرِ بیچون و چرای استاد در رشته تخصصیشان یعنی زبانها و فرهنگهای باستانی، بهخصوص در زمینه زبان سُغدی؛ تا آنجا که بعد از استاد محبوبشان، دکتر بدرالزمان قریب، در ایران تحقیقاً منحصر به فردند و در عرصه جهانی نیز، از متخصصانِ تراز اوّل این زبان محسوب میشوند و از مرجعیتِ زیادی برخوردارند.
۲ ـ تسلّط مسلّم استاد برادبیات و فرهنگ ایران باستان و ادیانِ آن دوران از جمله درباره آیین زردشت، مانویت، کیش بودا که در بین آثار ایشان چندین کتاب و دهها مقاله و سخنرانی به این موضوعات اختصاص یافته است.
۳ ـ آشنایی شگفتانگیز استاد به رشته ایرانشناسی و آثار ایرانشناسان بزرگ که جلوههای آن در تألیف گرانقدرشان تحت عنوان درآمدی بر ایرانشناسی (۱۳۹۱، از انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی) و چندین مقاله و سخنرانی آشکار است.
۴ ـ توانایی شاخص و شایان تحسینِ استاد در نگارشِ نثر پخته و شیوای فارسی و برخورداریِ از قلمی توانا و سبکِ نگارشی روشن و روان و در عین حال درست و استوار