کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع
جهان ما چگونه کار میکند؟ در جستوجوی حقیقت پنهانشده
معرفی کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع
کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع نوشته سعید رشیدی نوبندگانی است؛ اثری که با تمرکز بر توسعه، جهانیسازی و مناسبات قدرت در نظام بینالملل، میکوشد نشان دهد چرا مسیر پیشرفت برای همهی کشورها یکسان و هموار نیست. نویسنده با کنار هم گذاشتن بحثهای نظری، نمونههای تاریخی و تحلیل رخدادهای سیاسی و اقتصادی، از رابطهی میان فرادستی، وابستگی و بازتولید نابرابری حرف میزند. این کتاب را انتشارات عصر پویا منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع
کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع نوشته سعید رشیدی نوبندگانی به یکی از بحثبرانگیزترین پرسشهای سیاست و اقتصاد جهانی میپردازد: آیا توسعه واقعاً مسیری باز و در دسترس برای همهی ملتهاست یا ساختار قدرت جهانی از ابتدا این مسیر را نابرابر طراحی کرده است؟ نویسنده از دل نظریههای توسعه، نظام جهانی، وابستگی و جهانیسازی پیش میرود و استدلال میکند که بسیاری از نسخههای رایج توسعه، در عمل به تثبیت برتری کشورهای مسلط و محدودشدن امکان رشد در کشورهای پیرامونی انجامیدهاند. مقدمهی ابراهیم متقی هم از همین زاویه، کتاب را در پیوند با بحثهای مربوط به مرکز و پیرامون، سرمایهداری و گذارهای تاریخی نظم جهانی قرار میدهد.
این کتاب در ۴ فصل تنظیم شده است و از همان فهرست، مسیر بحث روشن میشود. فصل نخست با عنوان نشانههای سقوط؛ نشانههای ظهور به دگرگونی نظم پیشین و شکلگیری نظمی تازه میپردازد و از اروپا، تنگههای تجاری و رقابت بر سر مسیرهای انرژی حرف میزند. فصل دوم با عنوان جهان ما چگونه کار میکند؟ به سراغ معرفتشناسی گفتمان توسعه، دام وابستگی، نارساییهای جهانیسازی، حمایتگرایی و نابرابری در تخصیص منابع میرود. فصل سوم با عنوان درسهایی که نباید فراموش شود نمونههای تاریخی و سیاسی را کنار هم میگذارد و فصل چهارم جمعبندی بحثها را با محورهایی مثل نقد ایدئولوژی جهانیسازی، شواهد فروپاشی نظم قانونمحور و سه رکن استراتژیک بقای ملی پیش میبرد.
کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع فقط به طرح یک اعتراض کلی بسنده نمیکند. نویسنده تلاش میکند نشان دهد چگونه مفاهیمی مثل آزادی بازار، شفافیت، رشد پایدار یا ادغام در اقتصاد جهانی، در برخی موقعیتها به ابزاری برای توجیه نابرابری ساختاری تبدیل شدهاند. در کنار این نقد، ۳ مفهوم انسجام، اقتدار و قدرت اقناع بهعنوان عناصر تعیینکننده در دوران گذار مطرح میشوند. فضای اثر تحلیلی و جدلی است و از مثالهای مربوط به اروپا، آمریکا، چین، خاورمیانه، آفریقا و کشورهایی که درگیر جنگ، تحریم یا وابستگی شدهاند استفاده میکند تا تصویری از جهانی ارائه دهد که در آن توسعه فقط مسئلهی برنامهریزی داخلی نیست، بلکه به نسبت نیروها، امنیت، روایت و جایگاه هر کشور در سلسلهمراتب قدرت هم گره خورده است.
خلاصه کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع
کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع از این فرض آغاز میشود که نظم جهانی موجود، فرصتهای توسعه را بهصورت برابر میان کشورها توزیع نمیکند. سعید رشیدی نوبندگانی با مرور نظریههای توسعه و جهانیسازی، نشان میدهد چگونه کشورهای مسلط از ابزارهایی مثل تجارت، فناوری، نظام مالی، استانداردگذاری، قدرت نظامی و نفوذ ایدئولوژیک برای حفظ برتری خود استفاده میکنند. سپس بحث به این سمت میرود که در دورهی گذار از نظم پیشین، کشورهایی که دچار گسست اجتماعی، ضعف اقتدار مرکزی و ناتوانی در اقناع داخلی و بیرونی باشند، بیشتر در معرض حذف یا وابستگی قرار میگیرند. پیام اصلی اثر این است که فهم توسعه بدون توجه به ساختار قدرت جهانی، تصویری ناقص و گمراهکننده به دست میدهد.
چرا باید کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب رابطهی میان توسعه، جهانیسازی و نابرابری قدرت را بهصورت مستقیم و مسئلهمحور بررسی میکند.
- خواننده با مطالعهی آن میتواند با مفاهیمی مثل مرکز و پیرامون، توسعهی وابسته و گذار نظم جهانی آشناتر شود.
- این اثر نشان میدهد که سیاست اقتصادی و امنیتی در جهان امروز از هم جدا نیستند و بر یکدیگر اثر میگذارند.
- کتاب از نمونههای تاریخی و سیاسی متعددی استفاده میکند تا بحث نظری در سطح انتزاعی باقی نماند.
- خواندن آن به درک بهتر این پرسش کمک میکند که چرا برخی کشورها با وجود پیروی از نسخههای رایج توسعه، همچنان در موقعیت فرودست میمانند.
- این کتاب ۳ محور انسجام، اقتدار و قدرت اقناع را بهعنوان عناصر مهم بقا و اثرگذاری در دورههای بحرانی برجسته میکند.
خواندن کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع به این گروهها پیشنهاد میشود:
- خوانندگانی که به سیاست بینالملل، اقتصاد سیاسی و بحثهای مربوط به نظم جهانی علاقه دارند.
- کسانی که میخواهند دربارهی نسبت توسعه و وابستگی شناخت دقیقتری به دست آورند.
- دانشجویان و پژوهشگران علوم سیاسی، روابط بینالملل و اقتصاد که با نظریههای توسعه سروکار دارند.
- مخاطبانی که میخواهند نقدهای واردشده به جهانیسازی و الگوهای مسلط رشد اقتصادی را دنبال کنند.
- کسانی که به بررسی نمونههای تاریخی و سیاسی از زاویهی قدرت، امنیت و نابرابری علاقهمندند.
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب توسعه برای فرودستان ممنوع و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | توسعه برای فرودستان ممنوع |
| عنوان دیگر | جهان ما چگونه کار میکند؟ در جستوجوی حقیقت پنهانشده |