کتاب سایه ای از حبیب
معرفی کتاب سایه ای از حبیب
کتاب سایهای از حبیب (نبرد با ناامیدی) نوشتهی ابوذر علیزاده روایتی داستانمحور از انسانهایی است که در میانهی جنگ، مهاجرت، تنهایی، فناوری و بحرانهای روانی، با ناامیدی دستوپنجه نرم میکنند. نویسنده با همراهی شخصیتهایی مثل صالح، نورا و ادوارد، از عراقِ جنگزده تا آمریکا و از رود فرات تا پل گلدنگیت، مسیر جستجوی امید را دنبال کرده است. در این اثر، تجربههای شخصی، گفتوگوهای درمانی، تأملات فلسفی و نقد دنیای دیجیتال در هم تنیده شدهاند. سنجاق آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سایه ای از حبیب
کتاب سایهای از حبیب با تمرکز بر مفهوم ناامیدی و امید، چند خط داستانی را در کنار هم پیش میبرد تا تصویری چندوجهی از انسان معاصر ارائه دهد. ابوذر علیزاده در این کتاب ابتدا با زندگی صالح در عراقِ زیر سایهی صدام و جنگ آغاز میکند؛ مردی که در کنار رود فرات، میان وسوسهی مرگ و مسئولیت پدر بودن، در نهایت به سفری معنوی به نجف و کربلا میرسد و جملهی «بزرگترین بلا، ناامیدی است» برایش به نقطهی عطف تبدیل میشود. در ادامه، کتاب سایهای از حبیب مسیر نورا، دختر صالح را دنبال میکند که از کودکی در فضای جنگ رشد کرده، برای تحصیل به آمریکا میرود، پزشکی میخواند و سپس روانپزشکی را انتخاب میکند تا زخمهای پنهان روح انسانها را بشناسد. او در مرکز رواندرمانی، با بیماران گوناگون روبهرو میشود؛ از قربانیان عشقهای مجازی و شهرت دیجیتال تا استادان و دانشجویانی که زیر فشار موفقیت و انتظارات اجتماعی فرسوده شدهاند. در فصلهای بعدی، کتاب سایهای از حبیب بهتدریج به نقد عمیق فضای مجازی، هوش مصنوعی و رباتها میپردازد و نشان میدهد چگونه این فناوریها میتوانند هم تهدیدی برای هویت و روابط انسانی باشند و هم ابزاری برای درمان، مثل ایدهی رباتهای همدم برای بیماران تنها. در فصل پل گلدنگیت، داستان ادوارد و تصمیم او برای خودکشی، بحث اختیار، معنای زندگی و شکنندگی انسان را برجسته میکند و کتاب را به تأملی گستردهتر درباره رنج، تابآوری و انتخاب امید تبدیل کرده است.
خلاصه داستان سایه ای از حبیب
سایهای از حبیب با روایت زندگی چند شخصیت در زمانها و مکانهای مختلف، به پرسش مشترک آنها درباره معنای رنج و امکان امید میپردازد. صالح در عراقِ جنگزده، زیر فشار خاطرات تلخ و آیندهای مبهم، تا مرز خودکشی پیش میرود اما در کنار فرات و سپس در زیارت نجف و کربلا، با مفهوم صبر و ناامیدنشدن از رحمت الهی روبهرو میشود. نورا، دختر او، در آمریکا به روانپزشکی روی میآورد و در مواجهه با بیمارانش، تأثیر فضای مجازی، شهرت دیجیتال، فشار تحصیلی و تنهایی را بر روان انسانها بررسی میکند. او همراه همسر مهندسرباتیکش، درباره استفاده از هوش مصنوعی و رباتهای همدم برای کمک به بیماران فکر میکند. در فصلهای بعد، کتاب با داستانهایی مثل خودکشی سلبریتی، بحران یک استاد دانشگاه، درمان یک دانشجوی دکترا و ماجرای ادوارد روی پل گلدنگیت، نشان میدهد که ناامیدی چگونه شکل میگیرد و چگونه میتوان با گفتوگو، پیوند انسانی، معنویت و بازتعریف هدف، روزنهای از امید ساخت.
چرا باید کتاب سایه ای از حبیب را بخوانیم؟
سایهای از حبیب با ترکیب داستان، گفتوگوهای درمانی و تأملات اخلاقی، تصویری ملموس از ناامیدی در جهان امروز ارائه میدهد؛ از جنگ و مهاجرت تا اعتیاد به فضای مجازی و فشار موفقیت. خواننده با نمونههای عینی، با سازوکار فروپاشی روانی و نیز امکان بازسازی امید آشنا میشود و در کنار آن، با پرسشهای جدی درباره هوش مصنوعی، رباتها و حریم خصوصی روبهرو خواهد شد.
سایهای از حبیب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی سلامت روان، معنای زندگی، تأثیر فضای مجازی و هوش مصنوعی بر انسان و روابط را دارند؛ به دانشجویان و علاقهمندان روانشناسی، مشاوره، مطالعات رسانه و همچنین کسانی که با ناامیدی، تنهایی یا فشارهای تحصیلی و شغلی درگیر هستند.
بخشی از کتاب سایه ای از حبیب
«نورا، درحالیکه نگاهش را به نقطهای نامعلوم دوخته است، آرام میگوید: «اما بخشی از کار من این است که این مشکلات را ریشهیابی کنم.» سپس رو به همسرش میکند: «بیمارم میگفت حالا که چند ماه است در دنیای واقعی کنار او زندگی میکنم، انگار در کابوسی بیپایان اسیر شدهام. فکر میکردم که عشقِ مجازی هم میتواند بهاندازه عشق واقعی عمیق و خالص باشد. حالا میبینم اشتباه میکردم. میخواهم از این رابطه بیرون بیایم، اما نمیدانم چگونه با سرزنشهای دیگران روبهرو شوم.» چند لحظه مکث میکند سپس با صدایی آرام و اندوهگین ادامه میدهد: «این بیمار حس میکند در چرخهای بیپایان از اشتباه و قضاوت دیگران گرفتار شده است. او فقط یکی از دهها بیمارانی است که هر هفته با آنها مواجه میشوم. بسیاری از افراد در فضای مجازی تصویری بینقص از خود ارائه میدهند که شاید هیچ تطابقی با شخصیت واقعیشان نداشته باشد. این تضاد، مخصوصاً در روابط عاشقانه، میتواند منجر به سرخوردگی، ناامیدی و در نهایت افسردگی شود.» احمد که حالا کاملاً غرق در حرفهای همسرش شده است، دوباره نگاهش را از لپتاب به سمت او میچرخاند: «حق با توست. این یک مسئله جدی است و ممکن است در آینده بدتر هم بشود.» چند لحظهای در سکوت میگذرد. نورا بعد از سرکشی از قابلمه غذا دوباره به بحث ادامه میدهد و میپرسد: «یادت هست که چند ماه پیش، خودکشی یکی از سلبریتیها خبرساز شد؟» احمد با تکان دادن سر تأیید میکند که آن خبر ناگوار را به یاد میآورد و ساکت گوش به همسرش میسپارد. نورا میگوید: «رسانهها پر از حدس و گمان شدند؛ عدهای گفتند اختلافات خانوادگی دلیلش بود، بعضیها پای اعتیاد را وسط کشیدند؛ اما وقتی برخی از همکارانم بیشتر تحقیق کردند، به حقیقت تلخی رسیدند: این خانم نه به خاطر مشکلات خانوادگی و نه به دلیل الکل یا مواد مخدر، بلکه در خلأیی عمیق بین دنیای مجازی و زندگی واقعیاش گرفتار شده بود.»»