کتاب مشرکی در خانواده پیامبر
معرفی کتاب مشرکی در خانواده پیامبر
کتاب مشرکی در خانواده پیامبر نوشتهی حسن محدثی و بیژن عبدالکریمی روایتی تفسیری و داستانپرداز از زندگی زینب، دختر بزرگ پیامبر اسلام، و همسرش ابوالعاص بن ربیع است. نویسندگان با تکیه بر منابع تاریخی کلاسیک، سرگذشت این دو شخصیت را در بستر تحولات آغازین اسلام بازخوانی کردهاند. نقد فرهنگ آن را منتشر کرده است و متن کتاب میان روایت تاریخی، تأملات فکری و توصیفهای عاطفی در نوسان است. تمرکز اصلی اثر بر نسبت ایمان، اخلاق، عشق و وفاداری در دل یکی از پرتنشترین دورههای تاریخ اسلام است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مشرکی در خانواده پیامبر
کتاب مشرکی در خانواده پیامبر با تمرکز بر داستان زندگی زینب، دختر پیامبر، و داماد او ابوالعاص بن ربیع، تاریخ صدر اسلام را از زاویهای خانوادگی و انسانی بازخوانی کرده است. حسن محدثی و بیژن عبدالکریمی در این کتاب از دل منابعی مانند سیره ابن هشام، روایتی مفصلتر و پرجزئیاتتر از این ماجرا ساختهاند و کوشیدهاند لایههای عاطفی، اخلاقی و وجودی آن را برجسته کنند. کتاب مشرکی در خانواده پیامبر در مقدمهای طولانی ابتدا به مسئلهی «تاریخ» بهعنوان منبع معرفت، خطر تحریف تاریخی، فرقهگرایی و فاصلهگرفتن مسلمانان و غیرمسلمانان از چهرهی انسانی پیامبر میپردازد. در این بخش، نویسندگان بر ضرورت نوعی تاریخنگاری انتقادی و «مواجهة پدیدارشناسانه» با وقایع صدر اسلام تأکید کردهاند؛ مواجههای که بهجای دفاع از نظامهای اعتقادی آماده، بکوشد خود رویدادها را «همانگونه که روی دادهاند» بفهمد. کتاب مشرکی در خانواده پیامبر سپس در پیشدرآمد، روند کشف داستان زینب و ابوالعاص توسط محدثی، کماطلاعی عمومی از زندگی فرزندان پیامبر و انگیزهی بازنویسی این قصه را توضیح میدهد. بعد، فصلهای کتاب با عناوینی مانند «زندگی مشترک پسرخاله و دخترخاله»، «مشرک و مسلمان زیر یک سقف!»، «دشمنی در بیرون و مدارا در خانه»، «در اسارت»، «فصل غربت و قربانی» و «روزگار طولانی جدایی» پیش میرود و در کنار روایت زندگی این دو، فضای مکه، بعثت، فشار قریش، هجرت، جنگها و کشمکشهای درونی مسلمانان و مشرکان را نیز ترسیم میکند. کتاب مشرکی در خانواده پیامبر در عین وفاداری به استخوانبندی گزارشهای تاریخی، از توصیفهای عاطفی، گفتوگوهای بازسازیشده و تحلیلهای اجتماعی و فلسفی برای نزدیککردن خواننده به تجربهی زیستهی شخصیتها استفاده کرده است.
خلاصه کتاب مشرکی در خانواده پیامبر
کتاب مشرکی در خانواده پیامبر سرگذشت عاشقانه و پررنج زینب، دختر بزرگ پیامبر، و همسرش ابوالعاص بن ربیع را در دل تحولات آغازین اسلام دنبال کرده است. زینب در مکه، پیش از بعثت، با پسرخالهاش ابوالعاص ازدواج میکند؛ مردی تاجر، امانتدار و مورد احترام قریش که پس از بعثت، برخلاف همسرش، به پیامبر ایمان نمیآورد و مشرک میماند. کتاب مشرکی در خانواده پیامبر نشان میدهد چگونه ایمان تازهی زینب و وفاداریاش به پیامبر از یک سو، و عشق عمیقش به همسر مشرک از سوی دیگر، او را در موقعیتی دشوار قرار میدهد؛ موقعیتی که با شدتگرفتن دشمنی قریش، تحریمها، هجرت پیامبر به مدینه و جنگهای میان مسلمانان و مشرکان پیچیدهتر میشود. نویسندگان در خلال روایت، از رابطهی پیامبر با خانوادهاش، معنای اخلاق و جوانمردی در رفتار ابوالعاص، و نسبت اعتقاد و انسانیت سخن گفتهاند، بیآنکه پایان داستان را بهطور کامل آشکار کنند.
چرا باید کتاب مشرکی در خانواده پیامبر را بخوانیم؟
کتاب مشرکی در خانواده پیامبر از دل یک ماجرای خانوادگی، چهرهای انسانیتر از پیامبر، خانوادهاش و فضای پرتنش مکه را نشان داده است. این اثر امکان میدهد نسبت ایمان، اخلاق، عشق و وفاداری در آغاز اسلام از نزدیک دیده شود و خواننده با پرسشهای تاریخی و فکری دربارهی فرقهگرایی، تصویر پیامبر و معنای اخلاق فراتر از مرزبندیهای اعتقادی روبهرو شود.
خواندن مشرکی در خانواده پیامبر به کسانی پیشنهاد میشود که به تاریخ صدر اسلام، زندگی پیامبر و خانوادهاش، و نیز بحثهای انتقادی دربارهی تاریخنگاری دینی و فرقهگرایی علاقهمندند. همچنین به خوانندگانی پیشنهاد میشود که دوست دارند روایتهای عاطفی و انسانی از دل متون تاریخی را دنبال کنند. «تاریخ» یکی از مهم ترین و اصیلترین منابع معرفتی بشراست. در هیچ دورهای همچون دور جدید و رورگار کنونی» انسان ازیک چنین وسعت اطلاعات و کثرت آگاهیهای تاریخی برخوردار نبوده است. امید میرفت با گسترش روزافزون کترت اطلاعات و آگاهیهای تاریخی در خصوص فرهنگ ها ادیان. شخصیتها و سنن گوناگون نظری, آدمیان گام بلندی در جهت تحقق وحدت نوعی بشر, محبت و دوستی جهانی بردارند. لیکن متأسفانه مناقشات تاریخی خود به عامل دیگری برای کشمکشهای قومی, فرقهای. سیاسی. تئولوژیک و ایدئولوژیک تبدیل شده است. آن چنان که شعلههای آتش جنگ. خشونت گرابی و تروریسم. هر لحظه هرگوشهة جهان را تهدید میکند و, بدترازآن. یک چنین جنگ و خونریزیای. جهان ما مسلمانان در خاورمیانه را در برگرفته است و فاجعه آمیزتر از آن این است که این جنایات و خشونتگراییها به نام اسلام و به نام پیامبرآن صورت میگیرد. فراموش نکنیم از هر منظر فکری و الهیاتی و فلسفی, اعم از سکولاریا دینی؛ بنگریم اسلام به هرتقدیر یکی از بزرگترین ادیان بشری است و بنیانگذارآن یکی از بزرگترین منادیان عشق. محبت و دوستی بوده است» یعنی کسی که خدایش را با وصف «رحمان و رحیم» (بسیار مهربان و بسیار بخشایشگر) توصیف کرده است و خودش از شخصیتی برخوردار ۰ »« مشرکی در خانواده پیامبر بوده است که به «رحمت للعالمین». به معنای «مهربان نسبت به همه جهانیان». یعنی شخصیتی که به نوع انسان. خارج از همه مرزبندیهای خانوادگی. جغرافیایی, نژادی. قومی. قبیلگی. جنسیتی. طبقاتی. سیاسی و حتی دینی و اعتقادی مهر میورزید. «بیاعتنایی به تاریخ». و بدترا زآن «تحریف واقعیتهای تاریخی» در میان یک قوم و فرهنگ» خود نشانهای از بیتوجهی به «حقیقت» و قطع ارتباط با آن و این خود دلیل و سببی بنیادین برای قرار گرفتن در روند «انحطاط» است. متأسفانه اين آسیب در جهان کنونی از جمله در میان ما مسلمانان به خصوص در دورههای اخیر حیات تاریخیمان بیش تر شده است. این کتاب امیدواراست مخاطبان خود را درمیان دو گروه بیابد.! یک گروه جوانان. روشنفکران و نوگایانی هستند که به دلایل گوناگون جهانی, تاریخی. فرهنگی, سیاسی و اجتماعی رابطهای با میراث تاریخی اسلام ندارند. رابطهای که حتی در میان بخشیهای وسیعی از جوانان خود جوامع مسلمان نیزمنقطع یا ااقل بسیار تضعیف شده است. ذهن. احساس و انديشة این گروه سرشار از پیشفرضهایی است که عمدتاً مبتنی برجهانبینی و ارزشهای سکولار جنبش عصرروشنگری اروپایی در قرون ۱۸ و۱۹ میلادی با نشأت گرفته از مواضع کینهتوزانه و ضداسلامی است. این کتاب به هیچ وجه خواهان ورود به مناقشات دینی و الهیاتی با این دسته از مخاطبان نیست. این کتاب صرفا خواهان تذکار به این نکته است که «رجوع فارغدلانه و بیتعصب به تاریخ» به ۱. مخاطبان این کتاب صرفاً خوانندگان ایرانی یا حتی خوانندگان مسلمان نیستند. نویسندگان این کتاب امیدوارند این اثر, به واسطه ترجمه به دیگرزبانهاء مخاطبانی نه فقط در جهان اسلام بلکه حتی در میان دیگرملل اروپایی. آمریکایی. آسیایی, آفریقایی و... بیابد. با این امید که شاید این اثراندکی بتواند به نحوتوآمان هم چالشی با بنیادگرایی و خشونت گراییای باشد که به نام اسلام و پیامبرآن صورت میگیرد و هم ازفضای اسلامهراسی که بهانهای برای جنگافروزی در جهان کنونی شده است. بکاهد. مقدمه » ۱۱ ما در قضاوتهایمان بسیار کمک خواهد کرد. هدف این کتاب به هیچ وجه این نیست که کسی را به ایمان به خداوند. قرآن. پیامبر یا اسلام دعوت نماید. این کتاب از طریق برجسته کردن وجوهی انسانی ایک حکایت بسیار انسانی که صرفاً داستان کوچکی از بیشمار حکایتهای انسانی دیگری است که در تاریخ اسلام-درست همچون تاریخ همه دیگرادیان- وجود دارد. فقط خواهان نشان دادن این حقیقت ساده است که واقعیتهای تاریخی با آنجه عموما درجهان غیرمسلمان-و متأسفانه حتی درجهان اسلام کنونی-- در است به مخاطب ناموّمن به پیامبرو آیین او نشان دهد که میتوان به وی در مقام یک پیامبرایمان و اعتقادی نداشت. اما نمیتوان وی را به عنوان یکی از بزرگترین سرمایههای انسانی در تاریخ بشرنادیده گرفت و برایش احترام قاثل نبود. و فاجعه آمیزتر از آن. اجازه داد تا درذهن و احساس ما از روح بسیار لطیف و انسانی او تصاویری ضدبشری و خشونت بار نقش بندد.