کتاب هشت رساله در بیان احوال زنان (از ۱۰۰۰ تا ۱۳۱۳ هجری قمری)
خواندن نظراتمعرفی کتاب هشت رساله در بیان احوال زنان (از ۱۰۰۰ تا ۱۳۱۳ هجری قمری)
«هشت رساله در بیان احوال زنان (از ۱۰۰۰ تا ۱۳۱۳ هجری قمری)» اثر دکتر روح انگیز کراچی (-۱۳۳۳) است که به بررسی متونی که در طول تاریخ ذکر شده، درباره زنان نوشته شدهاست میپردازد.
در مقدمه کتاب میخوانید:
تاریخ اجتماعی زنان و مطالعه نقش و تصویر زن در جامعه ایران از طریق بررسی ادبیات تعلیمی امکانپذیرتر از بررسی ادبیات حماسی، غنایی و یا عرفانی است؛ زیرا ادبیات حماسی بهسبب آمیختگی آن با اسطوره، تخیل و حوادث فراواقعی و ادبیات غنایی با نگاه سخت عاطفی، احساسی و خیالپردازیهای عاشقانه و واقعیتگریز آن و ادبیات عرفانی با خصوصیت رویگردانی از امور ظاهری زندگی و تمایل به شناخت درون، منابعی مفید در این موضوع نیستند، اما ادبیات تعلیمی به دلیل رویکرد واقعی به جامعه و توجه نویسنده به رابطه انسان با محیط و تأکید بر قراردادهای اجتماعی در قالب زمان و مکانی مشخص و الگوهای رفتاری و طرح دیدگاههای نویسنده به صورت اندرز، آموزش، توصیه، انتقال تجربه و نشاندادن تصویری واقعی از طبقات مختلف جامعه و روابط آنها با یکدیگر میتواند در حوزه جامعهشناسی یکی از بهترین مآخذ در شناخت مسائل مربوط به زن در جامعه ایران باشد. از آنجا که ادبیات اندرزی ـ تعلیمی بازگو کننده افکار و ذهنیت مردان این قوم در گذشتهها است، ما را بهراحتی به ساحت فکری، نوع ارتباط و روحیه مردان ایرانی نزدیک میکند تا نظام خانواده، شیوه زندگی، نوع رفتار، روابط زن و مرد و وضعیت اجتماعی زن ایرانی را به خوبی درک کنیم.
با این تصور سعی شد دستنویسهایی با محوریت و بُنمایه زن در ادبیات تعلیمی شناسایی شود. بدین ترتیب، از میان انبوه نسخههای خطی موجود، ۶۲ دستنویس در موضوع حکمت عملی گزینش شد که از آن میان تنها ۱۱ نسخه که با معیارهای قراردادی دوره حاضر متناسب بود، برای تصحیح انتخاب شد.
فرهنگ اویم ایوک
تاملی بر ارتباطات علم و تجربه ایرانسیدهزهرا اجاق
جنسیت و نقش پردازی های جنسی در قرآنزهرا محققیان
دایره المعارف جنبش های دینی نوظهورپیتر بی کلارک
بریدهای برای کتاب ثبت نشده است
پیشنهاد میکنم به خانم های جوان و نوجوان و بزرگسالان این کتاب رو بخونن.درود بر خاتمی