کتاب معلم خصوصی
معرفی کتاب معلم خصوصی
کتاب معلم خصوصی (روایتهایی از تدریس اورژانسی ریاضی) نوشته گیتی باقری و منتشرشده توسط انتشارات سوره مهر، مجموعهای از روایتها و خاطرات نویسنده از تجربهی تدریس ریاضی در موقعیتهای گوناگون است. این کتاب از مسیر پرپیچوخم یادگیری و آموزش ریاضی، از دوران دانشآموزی تا تدریس در دانشگاه و کلاسهای خصوصی، پرده برمیدارد. نویسنده نهتنها به چالشهای یادگیری ریاضی پرداخته، بلکه رابطهی انسانها با این علم را در بستر زندگی روزمره، خانواده، مدرسه و حتی زندان به تصویر کشیده است. روایتهای ناداستان حاضر، گاه طنزآمیز و گاه تأملبرانگیز، از خاطرات کودکی و نوجوانی تا مواجهه با دانشآموزان و دانشجویان مختلف را در بر گرفته است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب معلم خصوصی اثر گیتی باقری
کتاب معلم خصوصی (روایتهایی از تدریس اورژانسی ریاضی) به قلم گیتی باقری، یک ناداستان و مجموعهای از روایتهای کوتاه و بلند دربارهی تدریس ریاضی و تجربههای زیستهی نویسنده در نقش معلم خصوصی است. این مجموعه جستار شخصی به دوران مدرسه، دانشگاه، تدریس خصوصی و حتی آموزش در زندان اختصاص داده شده است. هر روایت با محوریت یک خاطره یا تجربهی خاص به موضوعات متنوعی چون رابطهی علت و معلول در زندگی، فلسفهی ریاضی، چالشهای آموزش خصوصی، نقش معلم در زندگی دانشآموزان و تأثیر آموزش بر اعتمادبهنفس و نگاه به زندگی پرداخته است. گیتی باقری از زاویهی دید یک معلم و دانشآموختهی ریاضی تلاش کرده است تا ریاضی را از قالب خشک و انتزاعی خارج و آن را به بخشی از زندگی واقعی و ملموس تبدیل کند. روایتهای حاضر در این اثر علاوهبر پرداختن به مفاهیم ریاضی، به دغدغههای انسانی و روابط خانوادگی و خاطرات تلخ و شیرین و مسائل اجتماعی مانند آموزش در زندان و روستا نیز پرداختهاند. کتاب معلم خصوصی، تصویری چندوجهی از آموزش و یادگیری در ایران معاصر ارائه و نشان میدهد که ریاضی فراتر از یک درس است و میتواند پلی برای ارتباط، همدلی و رشد فردی باشد.
خلاصه کتاب معلم خصوصی
نویسنده ابتدا از رابطهی علت و معلول میان خودش و ریاضی میگوید؛ از اینکه چگونه اتفاقی ساده، او را به کتابخانهی مدرسه و سپس به کشف علاقهاش به ریاضی سوق داد. خاطرات کودکی و نوجوانی او نشان میدهند که چگونه ریاضی از یک درس دشوار به ابزاری برای کسب اعتمادبهنفس و ارتباط با دیگران تبدیل شد. روایتهایی از تدریس خصوصی برای دانشآموزان و دانشجویان و تلاش برای سادهکردن مفاهیم ریاضی و پیوند آن با زندگی روزمره نیز در این اثر حاضر است. نویسنده به تاریخچهی تدریس خصوصی در ایران، نقش معلمان سرخانه و تفاوت آموزش برای خواص و عوام اشاره میکند و به تجربههای شخصی در تدریس خصوصی، از خانهی همسایه تا کلاسهای دانشگاه و حتی زندان میپردازد. او در بخشهایی مانند «روایت اسفند» و «روایت فروردین» از کلاسهای فلسفهی ریاضی، استندآپ دانشجویی و تدریس به کودکان و نوجوانان میگوید و نشان میدهد که آموزش ریاضی تنها انتقال فرمولها نیست؛ بلکه فرصتی برای گفتوگو، همدلی و رشد است. روایتهایی از تدریس در زندان، مواجهه با دانشآموزان با شرایط خاص و آموزش در روستا، ابعاد اجتماعی و انسانی آموزش را برجسته میکند. در بخشهایی از کتاب مفاهیم ریاضی مانند نسبت طلایی، عدد کامل، قانون بیز و خاصیت بیحافظگی توابع با مثالهای ملموس و داستانهای زندگی روزمره پیوند میخورد. نویسنده کوشیده است نشان دهد که ریاضی میتواند نهتنها در حل مسائل درسی، بلکه در تصمیمگیریهای زندگی، روابط انسانی و مواجهه با فقدان و اندوه راهگشا باشد. معلم خصوصی، تصویری از آموزش بهعنوان فرایندی انسانی، پر از فرازونشیب، همدلی و امید ارائه میدهد.
چرا باید کتاب معلم خصوصی را بخوانیم؟
کتاب معلم خصوصی تجربهی آموزش و یادگیری ریاضی را از زاویهای تازه و انسانی به تصویر میکشد. این ناداستان نهتنها برای علاقهمندان به ریاضی، بلکه برای کسانی که با آموزش، تدریس یا دغدغههای روزمرهی زندگی سروکار دارند، حرفهایی تازه دارد. نویسنده با پیوند مفاهیم ریاضی به زندگی واقعی نشان داده است که ریاضی میتواند ابزاری برای فهم بهتر جهان، تقویت اعتمادبهنفس و عبور از بحرانها باشد. روایتهای کتاب، گاه طنزآمیز و گاه تأملبرانگیز، به خواننده کمک میکند تا با چالشهای آموزش، نقش معلم و اهمیت همدلی و خلاقیت در یادگیری آشنا شود. این کتاب برای کسانی که بهدنبال نگاهی متفاوت به آموزش و زندگی هستند، الهامبخش و آموزنده است.
این ناداستان در قالب مجموعه جستار به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی آموزش، یادگیری یا تدریس دارند؛ به دانشآموزان و دانشجویانی که با ریاضی یا درسهای دشوار دستوپنجه نرم میکنند؛ به معلمان و والدینی که به دنبال راههایی برای ارتباط بهتر با دانشآموزان هستند و به علاقهمندان به روایتهای زندگی و خاطرات آموزشی. همچنین این اثر میتواند برای کسانی که بهدنبال پیوند میان مفاهیم علمی و تجربههای انسانی هستند، خواندنی باشد.
بخشی از کتاب معلم خصوصی
«قرارمان با رضا و عباس و نیما ساعت پنج عصر بود. رضا نوهٔ دوستِ محبوبه بود و عباس و نیما دوست رضا. هر سهشان ۱۵ سال داشتند و مدرسهٔ تیزهوشان درس میخواندند. قرار بود بیایند و دربارهٔ تحقیقی که میخواستند برای همایش ریاضی بفرستند،
صحبت کنیم. ولی دیر کرده بودند. زنگ زدم به موبایل رضا و جواب نداد.
یک بار قبل از این، دور هم جمع شده بودیم و سؤالهایی را که در ریاضی داشتند، برایشان توضیح داده بودم. رضا همان جلسهٔ اول گفته بود که آنها اعداد سهقلوی «اول» یعنی ۳، ۵، ۷ هستند و از این که فقط یک سهقلوی اول در بین اعداد طبیعی وجود داشت، خوشحال بودند. بنا بر قرارداد، ۱ عدد اول نیست. ۲ نیز تنها عدد اول زوج بود.
اعداد سه قلوی اول از سوم ابتدایی با هم همکلاس بودند و میدانستم بچههای دقیق و منظمی هستند. از تأخیر نیمساعتیشان نگران شده بودم. سعی کردم سرم را به کاری گرم کنم تا خبری از آنها بشود. یاد کتاب تحقیق ماللهند ابوریحان بیرونی افتادم. سرچ کردم ببینم کدام کتابفروشی کتاب را دارد که سفارش بدهم برای خرید.
مهناز قرار بود برود هند. وقتی گفته بودم «ابوریحان بیرونی کتابی نوشته دربارهٔ هند» باورش نمیشد. برایش مفصل توضیح دادم که ابوریحان بیرونی سیزده سال از عمر خود را در خدمت و مصاحبت با سلطان محمود گذراند و در لشکرکشیهای محمود به هند حضور داشت. نتیجهٔ این سفر برای ابوریحان یادگرفتن زبان سانسکریت و آشنایی با فرهنگ، تاریخ و جغرافیای هند بود و ثمرهٔ تلاشهای او نوشتن کتاب تحقیق ماللهند.»