کتاب امپریالیسم فرهنگی جان تاملینسون + دانلود نمونه رایگان

معرفی کتاب امپریالیسم فرهنگی

کتاب امپریالیسم فرهنگی (معرفی انتقادی) نوشته‌ی جان تاملینسون و با ترجمه‌ی مؤسسه خط ممتد اندیشه، اثری است که نشر امیرکبیر آن را منتشر کرده است. این کتاب به‌عنوان بخشی از مجموعه «متون انتقادی غرب مدرن» به بررسی و نقد مفهومی می‌پردازد که در دهه‌های اخیر به یکی از کلیدواژه‌های بحث‌های فرهنگی و سیاسی بدل شده است. تاملینسون در این اثر، با رویکردی تحلیلی و انتقادی، به واکاوی مفهوم امپریالیسم فرهنگی و ابعاد مختلف آن در جهان معاصر می‌پردازد. او تلاش کرده است تا با بررسی چهار رویکرد اصلی در بحث امپریالیسم فرهنگی، تصویری چندوجهی و پیچیده از این پدیده ارائه دهد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب امپریالیسم فرهنگی

کتاب امپریالیسم فرهنگی نوشته‌ی جان تاملینسون، اثری تحلیلی درباره‌ی یکی از بحث‌برانگیزترین مفاهیم عصر مدرن است. این کتاب بخشی از مجموعه‌ای است که به نقد غرب از منظر اندیشمندان غربی می‌پردازد و تلاش دارد با نگاهی انتقادی، ابعاد پنهان و آشکار سلطه‌ی فرهنگی را بررسی کند. تاملینسون در این کتاب، اصطلاح امپریالیسم فرهنگی را نه به‌عنوان یک تعریف ثابت، بلکه به‌مثابه یک گفتمان متکثر و سیال بررسی کرده است. او با مرور تاریخچه‌ی این واژه و کاربردهای مختلف آن، نشان داده است که امپریالیسم فرهنگی چگونه در بسترهای مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی معنا پیدا می‌کند و چه ارتباطی با مفاهیمی چون رسانه، ملیت، سرمایه‌داری جهانی و مدرنیته دارد. ساختار کتاب بر پایه‌ی چهار رویکرد اصلی به امپریالیسم فرهنگی بنا شده و هر فصل به یکی از این رویکردها اختصاص یافته است. تاملینسون با بهره‌گیری از مثال‌ها و تحلیل‌های متنوع، تلاش کرده است تا خواننده را با پیچیدگی‌های این مفهوم و چالش‌های نظری آن آشنا کند.

خلاصه کتاب امپریالیسم فرهنگی

کتاب امپریالیسم فرهنگی جان تاملینسون، به بررسی ریشه‌ها، تعاریف و ابعاد مختلف سلطه‌ی فرهنگی در جهان معاصر می‌پردازد. نویسنده ابتدا نشان داده است که اصطلاح امپریالیسم فرهنگی سابقه‌ی طولانی ندارد و از دهه ۱۹۶۰ به‌تدریج وارد ادبیات انتقادی شده است. او با نقد تعاریف رایج، تأکید کرده است که این مفهوم به‌دلیل گستردگی و ابهام، نمی‌تواند به یک تعریف واحد تقلیل یابد و باید در بستر گفتمان‌های مختلف بررسی شود. تاملینسون چهار رویکرد اصلی را برای فهم امپریالیسم فرهنگی معرفی کرده است: نخست، امپریالیسم رسانه‌ای که بر نقش رسانه‌های جمعی در انتقال و تحمیل ارزش‌ها و سبک زندگی غربی به سایر جوامع تمرکز دارد؛ دوم، گفتمان ملیت که به تهدید فرهنگ‌های بومی و ملی توسط فرهنگ‌های غالب می‌پردازد؛ سوم، انتقاد از سرمایه‌داری جهانی که امپریالیسم فرهنگی را در پیوند با سلطه‌ی اقتصادی و شرکت‌های چندملیتی تحلیل می‌کند؛ و چهارم، انتقاد از مدرنیته که سلطه‌ی فرهنگی را به‌عنوان بخشی از روند جهانی‌شدن و همگن‌سازی فرهنگی بررسی می‌کند. در هر بخش، نویسنده با طرح پرسش‌هایی درباره‌ی ماهیت سلطه، نقش زبان، نمایندگی فرهنگی و چگونگی شکل‌گیری گفتمان‌های انتقادی، تلاش کرده است تا مرزهای نظری و عملی امپریالیسم فرهنگی را روشن کند. او همچنین به محدودیت‌های زبان، بازار نشر و نمایندگی فرهنگی در سطح جهانی اشاره کرده و نشان داده است که حتی نقد امپریالیسم فرهنگی نیز می‌تواند در دام همان سلطه‌ای بیفتد که قصد نقد آن را دارد.

چرا باید کتاب امپریالیسم فرهنگی را بخوانیم؟

کتاب امپریالیسم فرهنگی با رویکردی تحلیلی و انتقادی، به یکی از مهم‌ترین و بحث‌برانگیزترین موضوعات عصر جهانی‌شدن می‌پردازد. این کتاب با کنار هم قرار دادن دیدگاه‌های مختلف، امکان مقایسه و فهم عمیق‌تر نسبت به مفهوم سلطه‌ی فرهنگی را فراهم می‌کند. خواننده با مطالعه‌ی این اثر، با پیچیدگی‌های نظری و عملی امپریالیسم فرهنگی، نقش رسانه‌ها، سرمایه‌داری و مدرنیته در شکل‌دهی فرهنگ‌ها و چالش‌های نمایندگی و زبان در عرصه‌ی جهانی آشنا می‌شود. این کتاب نه‌تنها برای فهم بهتر روابط فرهنگی و قدرت در جهان معاصر مفید است، بلکه به پرسش‌های بنیادینی درباره‌ی هویت، استقلال فرهنگی و مقاومت در برابر سلطه پاسخ می‌دهد.

خواندن این کتاب به پژوهشگران علوم اجتماعی، دانشجویان ارتباطات، علاقه‌مندان به مطالعات فرهنگی، فعالان حوزه رسانه و کسانی که دغدغه‌ی فهم سلطه‌ی فرهنگی، جهانی‌شدن و چالش‌های هویت فرهنگی دارند پیشنهاد می‌شود.

بخشی از کتاب امپریالیسم فرهنگی

«این تصویر را در نظر بگیرید. در واقع صحنه‌ای بسیار عادی از یک خانواده است که در حال تماشای تلویزیون هستند ـ کاری که میلیون‌ها نفر از ما هر شب انجام می‌دهیم. با این وجود چیز فوق‌العاده‌ای در مورد این تصویر وجود دارد، چیزی که بلافاصله نکته جالب توجهی را به ذهن می‌رساند. خانواده در فضای باز مشغول تماشا هستند؛ به‌جای صندلی راحتی، روی پتو و پیت نفت یا روی شن‌های بیابان نشسته‌اند. این افراد مطمئناً غربی نیستند، و خیره شدن آن‌ها ما را متوجه تکنولوژی غربی که آن‌ها را جذب نموده می‌کند. حضور تلویزیون در این بافت فاقد تجمّلات معمول غربی عجیب است. این تصویری فوق‌العاده است که صادرات زندگی روزمره را نشان می‌دهد. متنی همراه عکس است که به ما می‌گوید این خانواده مشغول تماشای تلویزیون، بخشی از جامعه بومی‌بخش دورافتاده‌ای از استرالیا در صحرای تانامی هستند. همچنین نشان می‌دهد که فرهنگ آن‌ها به خاطر کاری که می‌کنند در معرض خطر است، و اینکه جامعه سازمان رسانه‌ای خود ـ شرکت رسانه‌های وارلپیری ـ را دائر کرده «تا از فرهنگ منحصربه‌فرد خود در برابر فرهنگ غربی دفاع کند». با علم به این مطلب، احتمالاً تصویر را با در نظر داشتن مفهوم سلطه، بهتر بررسی می‌کنیم. بنابراین تصویر بازنمای امپریالیسم فرهنگی است. آنچه در پی می‌آید تلاشی است برای درک اینکه چه نوع سلطه‌ای در تصاویری از این دست ثبت می‌شود.»