کتاب من و نوزادم
معرفی کتاب من و نوزادم
کتاب من و نوزادم نوشتهی سیما سلمان با تصویرگری سمیه علیپور، اثری آموزشی در حوزهی رشد و پرورش نوزادان است که بهطور ویژه به زیرساختهای زبانآموزی برای نوزادان از بدو تولد تا یک سالگی میپردازد. این کتاب توسط موسسه نشر و تحقیقات ذکر منتشر شده است و با رویکردی کاربردی، والدین و مربیان را با فعالیتها و تمرینهایی آشنا میکند که میتواند به رشد حسی، حرکتی و زبانی نوزاد کمک کند. ساختار کتاب بهگونهای طراحی شده که هر بخش متناسب با سن و مرحلهی رشد کودک، راهکارها و بازیهای ساده و قابل اجرا را ارائه میدهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب من و نوزادم
من و نوزادم نوشتهی سیما سلمان، کتابی آموزشی و راهنما برای والدین و مربیان است که به موضوع زبانآموزی و رشد مهارتهای ارتباطی نوزادان از بدو تولد تا یک سالگی میپردازد. این کتاب با تکیهبر تجربیات عملی و دانش رشد کودک، مجموعهای از فعالیتها، بازیها و تمرینهای روزمره را پیشنهاد میکند که هدف آنها تقویت زیرساختهای زبانی، حسی و حرکتی کودک است. ساختار کتاب بهصورت مرحلهبهمرحله و بر اساس سن نوزاد تنظیم شده و هر فصل به نیازهای خاص هر بازهی سنی توجه دارد. علاوهبر آموزشهای زبانی، نکات ایمنی، بهداشتی و تغذیهای نیز در بخشهای مختلف کتاب گنجانده شده است. نویسنده تلاش کرده است تا با زبان ساده و مثالهای ملموس، والدین را در مسیر رشد همهجانبهی کودک همراهی کند و به آنها نشان دهد که چگونه میتوانند از موقعیتهای روزمره برای آموزش و تقویت مهارتهای کودک بهره ببرند.
خلاصه کتاب من و نوزادم
کتاب غیرداستانی است و این بخش باید پیامها و ایدههای اصلی کتاب را بیان کند. من و نوزادم با تمرکز بر اهمیت سال اول زندگی کودک، والدین را با نقش کلیدی خود در شکلگیری مهارتهای زبانی و ارتباطی نوزاد آشنا میکند. کتاب تأکید کرده است که رشد زبان و ارتباط، از همان بدو تولد آغاز میشود و فعالیتهای سادهی روزمره، مانند غذا دادن، استحمام، بازی و حتی تعویض پوشک، فرصتهایی برای تقویت این مهارتها هستند. در بخشهای ابتدایی، نویسنده به فعالیتهایی اشاره کرده است که برای نوزادان از بدو تولد تا دو ماهگی مناسباند؛ مانند تحریک حواس با لمس، صداها و حرکات آرام. سپس، با افزایش سن کودک، تمرینهایی برای تقویت حرکات ارادی، آشنایی با اشیاء، بازیهای ساده و نامگذاری وسایل و اعضای بدن پیشنهاد شده است. کتاب به والدین یادآوری میکند که هر کودک با سرعت خاص خود رشد میکند و نباید در آموزش عجله کرد. در ادامه، تمرینهایی برای تقویت حواس پنجگانه، آشنایی با رنگها، بازی با اسباببازیهای مناسب، و حتی آموزش کنترل دفع ارائه شده است. نویسنده به اهمیت تکرار کلمات و عبارات کوتاه در موقعیتهای مختلف روزانه اشاره کرده و تأکید کرده است که هدف اصلی، انباشتهشدن واژگان در ذهن کودک است تا در زمان مناسب، آنها را بهکار ببرد. کتاب همچنین به نکات ایمنی، بهداشتی و تغذیهای توجه داشته و توصیههایی برای انتخاب اسباببازی، وسایل شخصی و محیط مناسب برای کودک ارائه داده است. در بخشهایی از کتاب، به نقش بازیهای حرکتی، تقلید صداها و حرکات، و مشارکت فعال والدین در رشد همهجانبهی کودک پرداخته شده است. در مجموع، من و نوزادم راهنمایی عملی برای والدینی است که میخواهند از نخستین ماههای زندگی فرزندشان، پایههای ارتباطی و زبانی او را تقویت کنند.
چرا باید کتاب من و نوزادم را بخوانیم؟
این کتاب با ارائهی تمرینها و بازیهای ساده و قابل اجرا، به والدین و مربیان کمک میکند تا نقش فعالتری در رشد زبانی و حسی نوزاد ایفا کنند. ویژگی شاخص کتاب، توجه به جزئیات روزمره و تبدیل آنها به فرصتهای آموزشی است؛ برای مثال، حتی لحظات استحمام یا غذا دادن میتواند به تقویت مهارتهای ارتباطی کودک کمک کند. همچنین، کتاب به تفاوتهای فردی کودکان احترام گذاشته و والدین را از مقایسه یا عجله در آموزش برحذر داشته است. وجود نکات ایمنی و بهداشتی در کنار آموزشهای زبانی، این اثر را به راهنمایی جامع برای مراقبت و پرورش نوزاد تبدیل کرده است. مطالعهی این کتاب میتواند به والدین اطمینان دهد که با فعالیتهای ساده و روزمره، تأثیر مثبتی بر رشد فرزندشان خواهند گذاشت.
خواندن این کتاب به والدینی که دغدغهی رشد زبانی و ارتباطی نوزاد خود را دارند، مربیان مهدکودک و افرادی که بهدنبال راهکارهای عملی برای تقویت مهارتهای حسی و حرکتی کودکان زیر یک سال هستند، پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که به دنبال نکات ایمنی و بهداشتی در مراقبت از نوزاداناند، این کتاب مفید است.