کتاب تکوین جهان مدرن
معرفی کتاب تکوین جهان مدرن
کتاب الکترونیکی «تکوین جهان مدرن» نوشتهٔ مری اونز و با ترجمهٔ محمد نبوی، اثری است که نشر بیگاه آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی روندهای تاریخی، اجتماعی و فکری میپردازد که به شکلگیری جهان مدرن انجامیدهاند و با نگاهی تحلیلی، تحولات اروپا از سدههای میانه تا آغاز دوران مدرن را واکاوی میکند. «تکوین جهان مدرن» در دستهٔ ناداستان تاریخی و جامعهشناسی قرار میگیرد و برای علاقهمندان به تاریخ اجتماعی و تحولات فکری غرب، منبعی قابل توجه بهشمار میآید. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تکوین جهان مدرن
این کتاب با تمرکز بر تاریخ اجتماعی و فکری اروپا، بهویژه بریتانیا، روند شکلگیری امر مدرن را از سدههای میانه تا آغاز دوران مدرن بررسی کرده است. مری اونز در «تکوین جهان مدرن» با رویکردی تحلیلی، مفاهیمی مانند مدرن، مدرنیته و مدرنیسم را از هم متمایز میکند و نشان میدهد که چگونه تحولات مذهبی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در اروپا، بهویژه پس از سال ۱۵۰۰، زمینهساز ظهور جهان مدرن شدند. ساختار کتاب ناداستانی و تحلیلی است و نویسنده با بهرهگیری از منابع تاریخی و جامعهشناسی، تصویری چندلایه از دگرگونیهای بنیادین در اروپا ارائه داده است. اثر حاضر نهتنها به رخدادهای کلیدی مانند رنسانس، دینپیرایی و انقلاب صنعتی میپردازد، بلکه به تأثیر این تحولات بر شکلگیری هویت فردی و اجتماعی، مناسبات قدرت، و پیدایش مفاهیمی چون شهروندی و سرمایهداری نیز توجه دارد. کتاب در قالبی تحلیلی و با ارجاع به آثار و دیدگاههای متفکران برجسته، خواننده را با فرازونشیبهای تاریخی و فکری اروپا آشنا میکند و تلاش دارد پیوند گذشته و حال را درکپذیر سازد.
خلاصه کتاب تکوین جهان مدرن
کتاب «تکوین جهان مدرن» با بررسی تحولات اروپا از سدههای میانه تا آغاز دوران مدرن، به دنبال پاسخ به این پرسش است که جهان مدرن چگونه شکل گرفته است. مری اونز در این اثر، ابتدا به مفهوم امر مدرن و تفاوت آن با مدرنیته و مدرنیسم میپردازد و نشان میدهد که این مفاهیم نهتنها از نظر تاریخی، بلکه از نظر معنایی نیز تمایز دارند. در ادامه، کتاب به بررسی نقش دین، بهویژه مسیحیت و جنبش دینپیرایی (رفرماسیون)، در دگرگونیهای اجتماعی و فکری اروپا میپردازد. نویسنده تأکید کرده است که دینپیرایی پروتستان، نهتنها ساختار مذهبی اروپا را دگرگون کرد، بلکه زمینهساز شکلگیری ذهنیت مدرن و پیدایش ارزشهایی چون فردگرایی، کار سخت و اخلاق پروتستانی شد. این تحولات، بهویژه از دیدگاه ماکس وبر، در شکلگیری سرمایهداری و تغییر مناسبات قدرت و اقتصاد نقش داشتهاند. کتاب همچنین به تأثیر رنسانس و انقلاب فناوری چاپ بر گسترش دانش، شکلگیری هویت فردی و رشد اندیشههای انتقادی میپردازد. نویسنده با اشاره به نقش زنان، طبقات اجتماعی و تحولات اقتصادی، نشان میدهد که چگونه مناسبات اجتماعی و ساختارهای قدرت در اروپا دگرگون شدند و زمینه برای ظهور شهروندی، حقوق فردی و دولت-ملتهای مدرن فراهم شد. در بخشهایی از کتاب، به نقش جنگهای مذهبی، پیدایش دولتهای ملی، و تأثیر تحولات اقتصادی و فناوری بر زندگی روزمره مردم اروپا پرداخته شده است. نویسنده با بررسی نمونههایی از هنر، ادبیات و اندیشه، نشان میدهد که مدرنیته نهتنها یک پدیدهٔ سیاسی یا اقتصادی، بلکه تحولی عمیق در شیوهٔ اندیشیدن، زیستن و درک جهان بوده است. در مجموع، «تکوین جهان مدرن» تصویری چندوجهی از روندهای تاریخی و فکری ارائه میدهد که به پیدایش جهان معاصر انجامیدهاند.
چرا باید کتاب تکوین جهان مدرن را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی است برای فهم عمیقتر ریشههای تاریخی و فکری جهان مدرن و شناخت فرایندهایی که به شکلگیری ارزشها، نهادها و ساختارهای اجتماعی امروز انجامیدهاند. «تکوین جهان مدرن» با تحلیل تحولات کلیدی اروپا، از دینپیرایی و رنسانس تا انقلاب فناوری و شکلگیری دولت-ملتها، به خواننده کمک میکند تا پیوند میان گذشته و حال را بهتر درک کند. این اثر برای کسانی که به دنبال فهم زمینههای تاریخی و اجتماعی دنیای معاصر هستند، منبعی غنی و تحلیلی بهشمار میآید.
این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ اجتماعی، جامعهشناسی، فلسفهٔ تاریخ و مطالعات فرهنگی مناسب است. دانشجویان و پژوهشگران علوم انسانی، بهویژه کسانی که دغدغهٔ فهم ریشههای مدرنیته و تحولات فکری غرب را دارند، از مطالعهٔ این اثر بهره خواهند برد. همچنین برای کسانی که به دنبال تحلیل روندهای تاریخی و اجتماعی اروپا هستند، «تکوین جهان مدرن» انتخابی کاربردی است.
بخشی از کتاب تکوین جهان مدرن
«در تاریخ چه روی داد؟ در صفحهی روبهرو تصویری از نقاشی ندیمهها نقش بسته است که هنرمند اسپانیایی، بلاسکس آن را به سال ۱۶۵۶ آفرید. این نقاشی بسی بیش از هر کلامی توصیفگر جهانی است که در آن میزییم و به درک ما از تنوع این جهان و خودآگاهی ما از خودهای اجتماعی و شخصیمان اشاره دارد. اما این اثر با توجه به تاریخ آفرینشاش، از پیوستگی اعصار گوناگون نیز سخن میگوید. آنگونه که میتوانیم خود را در ندیمهها بازشناسیم و از این رهگذر احساس کنیم تاریخ مشترکی با آنهایی که در سدهی هفدهم میزیستند داریم. این کتاب بر اهمیت این رابطه بنا شده است. یکی از مضامین مهم رمان «۱۹۸۴» نوشتهی «جورج اورول»، این است که نشان میدهد جامعههایی که در آنها کنترل و نظارت زیادی اعمال میشود چگونه میتوانند دست به امحای تاریخ بزنند. کتاب پیش رو نمیخواهد بگوید جامعهای که ما در آن زندگی میکنیم آگاهانه کوشیده است تا تاریخ ما و خاطرهی جمعی ما از گذشته را بزداید؛ این که آیا چنین چیزی رخ داده یا نه موضوع بحثهای دیگری است. اما این کتاب با آگاهی از این نکته نوشته شده که در بافتهای گوناگون هم آموزش تقویمی تاریخ منسوخ شده است و هم زمینهی شکلگیری ایدهها و بستر وقوع رویدادها دیگر توجهی برنمیانگیزد.»