کتاب شبهات فاطمیه
معرفی کتاب شبهات فاطمیه
کتاب شبهات فاطمیه نوشتهٔ «سید مجتبی عصیری» اثری پژوهشی است که نشر سنجاق آن را بهصورت الکترونیک منتشر کرده است. این کتاب به بررسی و پاسخگویی به شبهات مطرحشده از سوی جریان وهابیت دربارهٔ وفات حضرت فاطمه (س) پرداخته و با استناد به منابع تاریخی و روایی اهلسنت و شیعه، تلاش کرده ابعاد مختلف این واقعه را روشن کند. نویسنده با جمعآوری اسناد و نقلقولهای متعدد به نقد دیدگاههای مخالفان وفادت حضرت فاطمه (س) پرداخته و کوشیده با رویکردی مستند، به شبهات رایج پاسخ دهد. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب شبهات فاطمیه
کتاب «شبهات فاطمیه» (۲۷ سند ناچار به قبول وهابیت در شهادت حضرت فاطمه (س)، پاسخ ۲۰ شبههٔ وهابیت در موضوع شهادت حضرت فاطمه (س)) اثری پژوهشی است که به موضوع وفات حضرت فاطمه (س) و شبهات پیرامون آن پرداخته است. «سید مجتبی عصیری» در این کتاب باتکیهبر منابع تاریخی و روایی معتبر به بررسی ادعاها و پرسشهایی پرداخته است که عمدتاً از سوی جریان وهابیت دربارهٔ اصل واقعهٔ هجوم به خانهٔ وحی و شهادت حضرت زهرا (س) مطرح شده است. ساختار کتاب بر پایهٔ ارائهٔ اسناد تاریخی، تحلیل روایات و پاسخ به شبهات استوار است و نویسنده تلاش کرده با استناد به منابع اهلسنت و شیعه، تصویری مستند از رخدادهای پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) ارائه دهد. این کتاب هم به نقل اسناد و هم به نقد و بررسی اشکالات سندی و محتوایی میپردازد و مخاطب را با فضای مناظره و گفتوگوهای اعتقادی آشنا میکند. کتاب «شبهات فاطمیه» به بیان روایتهای تاریخی بسنده نکرده و با رویکردی انتقادی به بررسی صحت و اعتبار اسناد و روایات پرداخته است.
خلاصه کتاب شبهات فاطمیه
کتاب با هدف پاسخ به شبهات مطرحشده دربارهٔ وفات حضرت فاطمه (س) تدوین شده است. نویسنده ابتدا فضای تاریخی پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) را ترسیم میکند و به ماجرای هجوم به خانهٔ حضرت زهرا (س) و رخدادهای منتهی به وفات او میپردازد. در ادامه، شبهاتی که از سوی وهابیت و برخی جریانهای اهلسنت دربارهٔ اصل واقعه، نقش شخصیتهای تاریخی و صحت اسناد مطرح شدهاند، بهتفصیل نقل و تحلیل میشوند. نویسنده با استناد به بیش از ۲۷ سند از منابع اهلسنت تلاش میکند نشان دهد که واقعهٔ هجوم به خانه و وفات حضرت زهرا (س) در منابع معتبر تاریخی و روایی ثبت شده است. در بخشهای مختلف کتاب به شبهاتی مانند چرایی سکوت حضرت علی (ع)، عدم واکنش بنیهاشم، ازدواج امکلثوم با عُمر و دیگر پرسشهای رایج پاسخ داده شده است. نویسنده با بررسی سندیِ روایات و نقد اشکالات مطرحشده از سوی مخالفان تلاش میکند اعتبار اسناد را براساس مبانی رجالی اهلسنت و شیعه اثبات کند؛ همچنین به موضوع پشیمانی برخی شخصیتها ازجمله ابوبکر دربارهٔ هجوم به خانهٔ حضرت زهرا (س) و اعترافات موجود در منابع اهلسنت پرداخته شده است. این کتاب با رویکردی مستند و تحلیلی به دفاع از دیدگاه شیعه دربارهٔ وفات حضرت زهرا (س) میپردازد و میکوشد با ارائهٔ اسناد و پاسخ به شبهات، تصویری روشن از این واقعهٔ تاریخی ارائه دهد.
چرا باید کتاب شبهات فاطمیه را بخوانیم؟
این کتاب برای کسانی که بهدنبال بررسی واقعهٔ وفات حضرت زهرا (س) هستند، سودمند است. «شبهات فاطمیه» با گردآوری اسناد متعدد از منابع اهلسنت و شیعه، امکان مقایسه و ارزیابی دیدگاههای مختلف را فراهم میکند؛ همچنین این کتاب بهگونهای تدوین شده که خواننده با فضای مناظرههای اعتقادی و روشهای پاسخ به شبهات آشنا میشود. این اثر میتواند برای پژوهشگران، علاقهمندان به تاریخ اسلام و کسانی که دغدغهٔ پاسخ به پرسشها و شبهات اعتقادی دارند، منبعی مفید باشد.
مطالعهٔ این کتاب به پژوهشگران حوزهٔ تاریخ اسلام، دانشجویان علوم دینی، علاقهمندان به مباحث اعتقادی و کسانی که با شبهات پیرامون وفات حضرت زهرا (س) مواجه هستند، پیشنهاد میشود؛ همچنین این اثر به کسانی که در فضای گفتوگو و مناظرههای مذهبی فعالیت دارند، پیشنهاد میشود.
درباره سیدمجتبی عصیری
«سید مجتبی عصیری» در مرداد ۱۳۴۹ در شهر بیدگلِ کاشان و در خانوادهای مذهبی و متوسط متولد شد. دوران کودکی و تحصیلات ابتدایی خود را در کاشان گذراند و بهواسطهٔ پدرش که معمار بود و او را با مجالس مذهبی آشنا کرد، علاقهمند به روحانیت شد. در هشتسالگی در جریان انقلاب ۱۳۵۷ با حضور در تظاهرات و نوشتن شعارها نقشآفرینی کرد و در ۱۴سالگی با دستکاری شناسنامه به جبهههای جنگ رفت و دو سال در عملیاتهایی چون کربلای چهار و پنج حضور یافت. در ۱۶سالگی وارد حوزهٔ علمیهٔ قم شد و در کنار تحصیلات حوزوی، مدارک دانشگاهی متعددی ازجمله لیسانس و فوقلیسانس مترجمی زبان و ادبیات عرب را از دانشگاه علامه طباطبایی و دکترای فقه و اصول را از حوزهٔ علمیهٔ قم دریافت کرد. این نویسنده در ۲۶سالگی برای مأموریتی رزمی - تبلیغی به لبنان اعزام شد و تجربهٔ جنگهای چریکی را به دست آورد. در سال ۱۳۸۶ با همکاری در مؤسسهٔ تحقیقاتی «ولیعصر» به فعالیت در حوزهٔ پاسخ به شبهات پرداخت و در سال ۱۳۹۰ به دعوت جامعهالمصطفی العالمیه به کشور مالی سفر کرد تا به تدریس و گفتوگو با علمای مالکیمذهب بپردازد. ازجمله آثار مکتوب او میتوان به کتابهای «خدای وهابیت» و «شبهات فاطمیه» اشاره کرد.
بخشی از کتاب شبهات فاطمیه
«ماجرای باز پس گرفتن قباله فدک که در برخی کتب اهل سنّت نیز به آن اشاره شده به شرح ذیل است:
«امیرمؤمنان (ع)میفرماید: فاطمه (س) نزد ابوبکر رفته و فرمود: پدرم فدک را به من بخشید و همسرم علی (ع)و امایمن بر این موضوع شهادت میدهند. ابوبکر گفت: تو در باره آنچه پدرت به تو بخشیده جز حق سخن نمیگویی. بههمینروی، ابوبکر صفحهای از پوست خواست و قباله فدک را برایش نوشت. چون فاطمه (س) از نزد ابوبکر بازگشت در مسیر راه عمر با فاطمه برخورد کرد و پرسید: از کجا میآیی؟ فرمود: نزد ابوبکر بودم و او را از اقدام پدرم و شهادت علی (ع)و امایمن بر بخشش فدک آگاه ساختم، او نیز نوشتهای داد و فدک را به من بازگرداند. عمر قباله را گرفت و نزد ابوبکر رفت و به او گفت: آیا تو چنین کاری کردی؟ ابوبکر گفت: آری. عمر گفت: شهادت علی (ع) به نفع خود او بوده و امایمن نیز چون زن میباشد شهادتش به تنهایی پذیرفته نیست. عمر آب دهان بر قباله افکند و آن را پاره کرد.»»