کتاب ترومای میان نسلی
معرفی کتاب ترومای میان نسلی
کتاب ترومای میان نسلی (درآمدی کوتاه و نو) نوشته جیل سالبرگ و سو گرند با ترجمه عطیه پیرهادی و از سوی نشر فراهم منتشر شده است. این کتاب به بررسی انتقال آسیبهای روانی از نسلی به نسل دیگر در بستر روانکاوی پرداخته است. این اثر بخشی از مجموعهی درآمدهای کوتاه و نو بر روانکاوی معاصر است و با نگاهی میانرشتهای، مفاهیم تروما، دلبستگی و عدالت اجتماعی را در فرهنگها و تاریخهای گوناگون واکاوی کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ترومای میان نسلی
ترومای میان نسلی به یکی از مهمترین موضوعات روانکاوی معاصر یعنی انتقال میان نسلی تروما پرداخته است. جیل سالبرگ و سو گرند باتکیهبر پژوهشهای روانکاوی، علوم اعصاب، اپیژنتیک و نظریههای انتقادی، روند تاریخی شکلگیری نظریههای تروما را از آغاز تا امروز مرور کردهاند. این کتاب در قالب مجموعهای از آثار مقدماتی و تخصصی، تلاش کرده است تا مفاهیم پیچیده را در بستری اجتماعی، تاریخی و فرهنگی بررسی کند و نشان دهد که چگونه زخمهای روانی و خشونتهای جمعی، نهتنها در سطح فردی بلکه در ساختارهای اجتماعی و روابط خانوادگی از نو بهوجود میآیند.
این کتاب با روایتهای بالینی و شخصی، پیوند میان نظریه و تجربه را برقرار میکند و به نقش سکوت، سوگوارینشدهها و روایتهای نادیدهگرفتهشده در انتقال تروما میپردازد. اثر حاضر در سالهای اخیر و در قالب پروژهای بینالمللی منتشر شده و بهویژه برای دانشجویان، پژوهشگران و درمانگران حوزههای روانکاوی، مطالعات تروما، جامعهشناسی و مطالعات جنسیت و نژاد اهمیت دارد.
خلاصه کتاب ترومای میان نسلی
کتاب با مروری تاریخی بر نظریههای تروما و انتقال میان نسلی آغاز میشود و نشان میدهد که چگونه مفاهیم اولیه فروید و فرنتسی دربارهی تروما، در طول قرن بیستم دگرگون شدهاند. نویسندگان با بررسی روایتهای شخصی و بالینی، به نقش سکوت و سرکوب در خانوادهها و جوامع اشاره میکنند و توضیح میدهند که چگونه تجربههای آسیبزا، حتی اگر به زبان نیایند، در رفتار، احساسات و روابط نسلهای بعدی بازتاب مییابند.
کتاب بر اهمیت دلبستگی، نقش والدین و مراقبان و تأثیر فقدان سوگواری بر شکلگیری هویت فردی و جمعی تأکید دارد؛ همچنین به بررسی میراث خشونت، استعمار، نژادپرستی و بحرانهای اجتماعی میپردازد و نشان میدهد که تروماهای جمعی چگونه در حافظهی تاریخی و بدن افراد باقی میمانند. نویسندگان با نقد دوگانهی قربانی/ستمگر، بر پیچیدگی جایگاهها و ضرورت گفتوگو میان تفاوتها تأکید میکنند. درنهایت، کتاب به اهمیت عدالت اجتماعی، شنیدن روایتهای خاموش و بازشناسی زخمهای تاریخی برای بهبود فردی و جمعی میپردازد.
چرا باید کتاب ترومای میان نسلی را خواند؟
این کتاب با ترکیب روایتهای بالینی، تحلیلهای نظری و تجربههای زیسته، تصویری چندلایه از انتقال تروما در خانوادهها و جوامع ارائه داده است. خواننده با مطالعهی این اثر با سیر تحول نظریههای تروما، نقش سکوت و سرکوب در انتقال آسیبها، و اهمیت دلبستگی و عدالت اجتماعی آشنا میشود. اثر حاضر بهویژه برای کسانی ارزشمند است که بهدنبال درک عمیقتر از ریشههای روانی و اجتماعی مشکلات فردی و جمعی هستند و میتواند نگاه تازهای به تأثیر گذشته بر زندگی امروز ارائه دهد.
خواندن کتاب ترومای میان نسلی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران روانکاوی، روانشناسی، جامعهشناسی، مطالعات تروما، مطالعات جنسیت و نژاد و همچنین درمانگران و فعالان حوزهی سلامت روان مناسب است؛ همچنین برای کسانی میتواند راهگشا باشد که با مسائل انتقال آسیبهای خانوادگی، بحرانهای اجتماعی یا تجربههای مهاجرت و خشونت جمعی مواجهاند.
بخشی از کتاب ترومای میان نسلی
«تروما برخلاف آنچه در نگاه نخست مینماید، رویدادی محدود به یک دم، یک فرد یا حتی یک نسل نیست؛ بلکه جریانی است که در گذر روزگاران میخزد، در نهانخانهی یادها ریشه میدواند و همچون ریزهموجهایی که بر گسترهی آب نقش میبندند و تا دوردستها راهشان را میگشایند، در تاروپود ناخودآگاه نسلهای پسین تنیده میشود. آنچه در گذشتهی نیاکان ما رخ داده است، چه تجربهی رنج و تبعیض، چه جنگ، آوارگی یا خشونت، میتواند بهگونهای خاموش اما مؤثر در شیوهی زیستن، احساسات، روابط و حتی بدن ما ظاهر شود. این انتقال پیچیده که اغلب در سکوتی ژرف رخ میدهد، پرسشهایی بنیادی دربارهی حافظه، تاریخ و هویت به میان میآورد.»