کتاب مبانی ایمنی شناسی
معرفی کتاب مبانی ایمنی شناسی
معرفی کتاب مبانی ایمنی شناسی
کتاب مبانی ایمنی شناسی که توسط بابک بیکزاده و فرزانه دیانتدار گردآوری و تألیف شده، اثری تخصصی در حوزهی زیستشناسی و علوم پزشکی است که به بررسی اصول و مفاهیم پایهای ایمنیشناسی میپردازد و تلاش دارد مفاهیم بنیادین این علم را بهروز و منطبق با سرفصلهای آموزشی ارائه کند. این راهنما را انتشارات دانشگاه اصفهان منتشر کرده و نسخه الکترونیکی آن را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مبانی ایمنی شناسی
کتاب مبانی ایمنی شناسی اثری است که به صورت جامع و ساختارمند به معرفی دانش ایمنیشناسی میپردازد. در دورهای که پیشرفتهای علمی، مرزهای سنتی ایمنیشناسی را فراتر از واکسن و پیشگیری از بیماریهای عفونی برده و آن را به دانشی کلیدی برای درک بیماریهای متنوع جسمی و روانی تبدیل کرده، آشنایی با این رشته برای پزشکان و متخصصان امری حیاتی به شمار میرود. بابک بیکزاده و فرزانه دیانتدار هم با توجه به نیازهای آموزشی دانشجویان و پیچیدگی منابع موجود، تلاش کردهاند مفاهیم اصلی این حوزه را به شکلی خلاصه و کاربردی ارائه دهند. این کتاب شامل چهارده فصل است که از کلیات و تاریخچهی ایمنیشناسی آغاز میشود و تا مباحث تخصصی مثل اختلالات سیستم ایمنی، پیوند، خودایمنی، سرطان و واکسن ادامه مییابد. در انتهای هر فصل، پرسشهایی برای تعمیق یادگیری و تفکر بیشتر گنجانده شده است. همچنین، نمونههایی از پژوهشهای ایرانی در حوزهی ایمنیشناسی برای نشان دادن کاربردهای عملی این علم در کنترل و درمان بیماریهای شایع کشور ارائه شده است. کتاب مبانی ایمنی شناسی تصویری کلی از روند رشد و اهمیت ایمنیشناسی در علوم زیستی و پزشکی ترسیم میکند.
خلاصه کتاب مبانی ایمنی شناسی
کتاب مبانی ایمنی شناسی با بررسی سازوکارهای دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزا آغاز میشود و سه راهبرد اصلی سیستم ایمنی را معرفی میکند: دوری کردن، مقاومت و تحمل. ابتدا نقش سدهای فیزیکی و شیمیایی بدن در جلوگیری از نفوذ میکروبها شرح داده شده و سپس به واکنشهای ایمنی ذاتی و تطبیقی اشاره میشود. بخش ایمنی ذاتی شامل سلولهایی مانند نوتروفیلها، ماکروفاژها، سلولهای دندریتیک و کشندهی طبیعی است که بهسرعت و به صورت غیر اختصاصی با عوامل بیگانه مقابله میکنند. در مقابل، ایمنی تطبیقی با کمک لنفوسیتهای ظ و ۱، پاسخهای اختصاصیتر و حافظهدار ایجاد میکند. کتاب بهتفصیل به ساختار و عملکرد آنتیژنها و آنتیبادیها، ژنتیک تولید آنتیبادی و مکانیسمهای تنوع آنها میپردازد. همچنین، نقش مجموعهی اصلی سازگاری بافتی (MHC) در شناسایی و ارائهی آنتیژنها به سلولهای ایمنی توضیح داده میشود. مباحثی مانند اختلالات سیستم ایمنی (آلرژی، خودایمنی)، پیوند و رد پیوند، ایمنیشناسی سرطان و پاسخهای ایمنی در برابر میکروبها نیز به صورت جداگانه بررسی شدهاند. در نهایت، فصل پایانی به واکسنها، انواع آنها و اصول واکسیناسیون اختصاص یافته است.
چرا باید کتاب مبانی ایمنی شناسی را بخوانیم؟
این کتاب با تمرکز بر مفاهیم پایه و ساختارمند، امکان درک عمیقتری از عملکرد سیستم ایمنی بدن را فراهم میکند. ضمن اینکه مثالهای کاربردی و پژوهشهای بومی آن نیز ارتباط میان دانش نظری و مسائل عملی را برجسته میسازد. همچنین، پرسشهای انتهای هر فصل به یادگیری فعال و سنجش فهم مطالب کمک میکند. کتاب مبانی ایمنی شناسی بستری مناسب برای آشنایی با اصول ایمنیشناسی و کاربردهای آن در تشخیص و درمان بیماریها فراهم میکند.
خواندن کتاب مبانی ایمنی شناسی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
دانشجویان رشتههای زیستشناسی، پزشکی، دامپزشکی، پرستاری و سایر شاخههای علوم پزشکی میتوانند این راهنما را مطالعه کنند. این کتاب برای افرادی که به دنبال درک بهتر سازوکارهای دفاعی بدن، بیماریهای ایمنی و اصول واکسیناسیون هستند هم مفید خواهد بود.
بخشی از کتاب مبانی ایمنی شناسی
«بدن ما بیشتر از اینکه از سلولهای یوکاریوتی تشکیل شده باشد، از میکروبها آکنده شده است. شاید مبالغه نباشد که ما بیشتر از اینکه یوکاریوت باشیم پروکاریوت هستیم؛ اما به دلیل اندازهٔ کوچک آنها، ظاهری متفاوت با آنها داریم. میکروبها حدوداً ۱ تا ۳ درصد از حجم بدن ما را تشکیل میدهند؛ بنابراین، ما دائماً با میکروبها در ارتباط هستیم. تکامل ما و میکروبها بر اساس تعاملات ما با آنها شکل گرفته است. این تعامل تا جایی امکانپذیر است که سلامت بدن به خطر نیفتد. به طور کلی، میکروارگانیسمها به چهار دستهٔ کلی ویروسها، باکتریها، قارچها و موجودات یوکاریوتی تکسلولی و چندسلولی که در مجموع انگل نامیده میشوند، تقسیم میشوند. این میکروارگانیسمها از نظر اندازه و نحوهٔ آسیب رساندن به بافت میزبان بسیار متفاوت هستند. در این بین، کوچکترین آنها ویروسها هستند که اندازهٔ آنها از پنج تا چند صد نانومتر متغیر است و به عنوان بیماریزاهای داخل سلولی اجباری تلقی میشوند. ویروسها میتوانند مستقیماً سلولها را در طول تکثیر از بین ببرند. باکتریها از نظر گرایش سلولی نیز به دو دستهٔ داخل سلولی و خارج سلولی تقسیمبندی میشوند و تا حدودی بزرگتر از ویروسها هستند. باکتریها میتوانند مستقیماً سلولها را از بین ببرند یا با تولید سموم به سلولها آسیب برسانند. بسیاری از انگلهای تکسلولی درونسلولی، مانند اعضای جنس پلاسمودیوم که عامل مالاریا هستند، مستقیماً سلولهای آلوده را از بین میبرند. باکتریها و قارچهای بیماریزا که در فضاهای خارج سلولی رشد میکنند، میتوانند با ترشح سموم در خون یا بافتها، شوک و سپسیس ایجاد کنند. کرمهای انگلی بزرگترین عوامل بیماریزا بوده و میتوانند با تشکیل کیستهایی که باعث القای پاسخهای ایمنی مخرب میشوند به بافتها آسیب برسانند. همهٔ میکروبها بیماریزا نیستند»