کتاب حاج شیخ
معرفی کتاب حاج شیخ
کتاب حاج شیخ نوشتۀ عمادالدین فیاضی و محمدرضا تمری در انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است. این کتاب در مجموعۀ شخصیتها قرار دارد.
درباره کتاب حاج شیخ
کتاب حاج شیخ دربارۀ زمانه و زندگی آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، مؤسس حوزۀ علمیۀ قم است. این کتاب پیشتر با عنوان «زندگینامه و شخصیت اجتماعی سیاسی آیتالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری (مؤسس حوزخ علمیه قم)» در همین انتشارات به چاپ رسیده بود.
آیتالله حائری در ۱۲۳۸ خورشیدی به دنیا آمد. او سالها در حوزۀ علمیۀ کربلا، سامرا و نجف تحصیل کرد و پس از بازگشت، برای همیشه در ایران ماند. او سالها در حوزۀ سلطانآباد (اراک) تدریس میکرد تا اینکه در ۱۳۰۱ از سوی علمای قم به آنجا دعوت شد. این حضور منجر به شکل دادن به حوزۀ قم شد و خود آیتالله حائری ریاست آن را بر عهده گرفت.
زمانۀ زندگی آیتالله حائری از دوران پرحادثۀ تاریخ ایران بود. بررسی زندگی شيخ عبدالکریم نيازمند توجه به اوضاع داخلی ايران، مسائل بينالملل و تجربيات شخصی اوست. تجربياتی از نابسامانی داخلی و بينالمللی که در شيوۀ اجتهاد او تأثيرگذار بود. عملکرد آیتالله حائری بازتاب بخشی از مسائل عصر اوست که با اوضاع زمانه در دوران آيتالله بروجردی و امام خمینی متفاوت است؛ ازجمله اینکه از سیاست گریزان بود. آيتالله حائری در عصری که سنت و مهمترين مؤلفۀ آن يعنی دين در چالش با مدرنيتۀ غرب به رهبری روشنفکران عصر مشروطه و اندکی بعد در پی انقلاب اکتبر روسيه در مواجهه با امواج سيلآسای جريانهای فکری چپ و نمايندگان آن قرار گرفته بود، مرکزی برای ترويج دين و پرورش عالمان مذهبی و پاسداری از دين داير کرد. چنانکه امام خمينی گفته بود: «اگر مرحوم حاج شیخ در حال حاضر بودند، کاری را انجام میدادند که من انجام دادم و تأسیس حوزۀ علمیه در آن زمان، کمتر از تأسیس جمهوری اسلامی نبود.»
آیتالله حائری در میان شاگردان، دوستان و نزدیکان خود به حاج شیخ معروف بود و انتخاب عنوان کتاب براساس این شهرت انجام گرفته است.
خواندن کتاب حاج شیخ را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران کتابهای زندگینامه و تاریخ معاصر ایران پیشنهاد میکنیم.