کتاب هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد
معرفی کتاب هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد
کتاب الکترونیکی هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد، نوشتهٔ میشلین دوکلف، با ترجمهٔ نغمه دانش آشتیانی در انتشارات کتاب خوانا چاپ شده است. این کتاب که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد رویکردی متفاوت و تازه به موضوع تربیت کودکان دارد و نویسنده در آن به بررسی شیوههای تربیتی فرهنگهای سنتی و بومی میپردازد.
درباره کتاب هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد
کتاب هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد به بررسی تجربیات تربیت کودک در فرهنگهای سنتی می پردازد و نشان میدهد که بسیاری از روشهای تربیتی این جوامع میتوانند راهحلهایی برای چالشهای مدرن والدین ارائه دهند. دوکلف که یک روزنامهنگار علمی است، برای نوشتن این کتاب به سفرهای متعددی به مناطقی از جهان از جمله مایاها در مکزیک، اینویتها در قطب شمال و برخی قبایل آفریقایی رفت و از نزدیک مشاهده کرد که چگونه این جوامع، برخلاف شیوههای مرسوم تربیت کودک در غرب، فرزندان خود را با محبت، همکاری و مسئولیتپذیری بزرگ میکنند.
یکی از نکات جالب این شکل از تربیت این است که بسیاری از مشکلات تربیتی مدرن که والدین امروزی با آن مواجه هستند، از جمله نافرمانی، بدرفتاری و استرس والدین، در جوامع سنتی کمتر دیده میشود. دوکلف معتقد است که والدین در جوامع غربی امروزی، به دلیل انزوای اجتماعی و استفادهٔ بیش از حد از فناوریهای مدرن، از مهارتهای تربیتی طبیعی و اصول سادهای که نسلهای گذشته برای بزرگکردن فرزندان استفاده میکردند، فاصله گرفتهاند.
نویسنده در کتاب هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد با استفاده از مطالعات انسانشناسی و مشاهدات شخصی خود، به شرح روشهایی میپردازد که این جوامع برای تربیت فرزندان خود استفاده میکنند. برای مثال، در جوامع مایا، کودکان از سنین پایین در کارهای خانه مشارکت میکنند و مسئولیتپذیری یاد میگیرند. در قبایل اینویتها، والدین به فرزندان خود یاد میدهند که چگونه با آرامش و بدون خشم با مشکلات روبهرو شوند. دوکلف همچنین به تأثیر محبت و ارتباطات عاطفی بر رشد و تکامل شخصیت کودکان اشاره میکند و معتقد است که در جوامع سنتی، ارتباط نزدیک والدین با فرزندان، تأثیرات مثبتی بر سلامت روانی و اجتماعی آنها دارد.
میشلین دوکلف، روزنامهنگار علمی و گزارشگر در شبکه رادیویی NPR است. او دکترای شیمی از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی دارد و در زمینههایی مانند سلامت عمومی و علم انسانشناسی تخصص دارد. دوکلف در زمینهٔ مسائل مربوط به کودکان و خانواده، با سفر به نقاط مختلف جهان، به تحقیق و مستندسازی شیوههای تربیتی فرهنگهای گوناگون پرداخته است. کتابهای او در زمینهٔ تربیت کودکان تحسینهای بسیاری را به دلیل رویکرد نوآورانه و علمیاش به دست آورده است.
کتاب هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای والدینی که به دنبال روشهای متفاوت، عملی و اثباتشده و همچنین الهامگرفتن از فرهنگهای قدیمی و سنتی برای تربیت کودکان خود هستند، مناسب است.
بخشی از کتاب هنر گمشده پرورش کودکان مفید و شاد
«من در آشپزخانهٔ خانواده نشسته بودم و با ماریا د لس آنجلس تان بارگوس، مادر خانواده که در حال پختن لوبیای سیاه روی آتش زغال بود، صحبت میکردم. ماریا با موهای بلند مشکی که از پشت بسته بود، در لباس سورمهای کمردار در حالی که برای استراحتی کوتاه روی هموک مینشست، گفت: «دو دختر بزرگتر هنوز خواب هستند.» شب قبل دخترها تا دیروقت بیدار مانده بودند تا یک فیلم ترسناک از کوسهها را تماشا کنند. او گفت: «من آنها را در حالی که داخل هموک کنار هم خوابشان برده بود، پیدا کردم.» او آرام لبخند زد و گفت: «بنابراین بهشان اجازه میدهم بیشتر بخوابند.»
ماریا بسیار سخت کار میکرد. او تمام کارهای خانه را انجام میداد، همهٔ غذاها (درباره تورتیلاهایی صحبت می کنم که هر روز درست می شوند) را درست و در تجارت خانوادگی نیز مشارکت میکرد و با وجود شلوغیای که در طول دیدارمان در اطرافش وجود داشت، او همیشه خونسرد بود. حتی هنگامی که به الکسا دختر کوچکش توصیه میکرد که مراقب آتش زغال باشد، با صدایی آرام صحبت میکرد و چهرهاش آرام میماند بدون هیچ حسی از اضطراب یا استرس. در مقابل، فرزندانش هم رفتاری عالی با او داشتند؛ مثلاً آنها به درخواستهای او (در بیشتر موارد) بدون بحث و گفتگو احترام میگذاشتند.»