کتاب سال بله گفتن
معرفی کتاب سال بله گفتن
کتاب سال بله گفتن با عنوان انگلیسی Year of yes: how to dance it out, stand in the sun and be your own person، نوشته شوندا رایمز و با ترجمه محمودرضا گودرزی، اثری در دستهی خاطرات و خودیاری است که در سال ۱۳۹۸ توسط انتشارات نسل نواندیش منتشر شده است. این کتاب روایتگر تجربهی شخصی نویسنده، یکی از چهرههای برجستهی تلویزیون آمریکا، در مواجهه با چالشهای زندگی و تصمیم به تغییر است. رایمز با زبانی صریح و بیپرده، داستان سالی را بازگو میکند که تصمیم گرفت بهجای نهگفتنهای همیشگی، به فرصتها و تجربیات جدید بله بگوید. این اثر با نگاهی طنزآمیز و خودانتقادی، به بررسی ترسها، عادتها و موانعی میپردازد که بسیاری از افراد را از تجربهی زندگی کامل بازمیدارد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سال بله گفتن اثر شوندا رایمز
کتاب سال بله گفتن اثری از شوندا رایمز است که در قالب خاطرهنویسی و خودکاوی، به روایت یک سال از زندگی نویسنده میپردازد؛ سالی که در آن تصمیم میگیرد بهجای نهگفتنهای همیشگی، به پیشنهادها و موقعیتهای تازه بله بگوید. رایمز که بهعنوان خالق و نویسندهی سریالهای معروف تلویزیونی شناخته میشود، در این کتاب با صداقتی مثالزدنی، از ترسها، اضطرابها و مقاومتهای درونی خود سخن گفته است.
ساختار کتاب بر پایهی روایتهای شخصی، گفتوگوهای خانوادگی و تجربههای روزمره شکل گرفته و با طنز و خودانتقادی همراه است. شوندا رایمز لحظات مهم زندگیاش، از جمله مواجهه با دعوتهای کاری، حضور در جمعهای بزرگ و حتی گفتوگوهای خانوادگی، را بازگویی میکند. کتاب سال بله گفتن نهتنها داستان یک تصمیم شخصی، بلکه بازتابی از دغدغههای بسیاری از افراد در مواجهه با ترس از تغییر و خروج از منطقهی امن است.
خلاصه کتاب سال بله گفتن
موضوع اصلی کتاب سال بله گفتن حول محور تصمیم شوندا رایمز برای تغییر الگوهای رفتاریاش میچرخد؛ او که سالها بهدلیل درونگرایی و ترس از موقعیتهای جدید، به بسیاری از فرصتها نه گفته بود، با یک جملهی ساده از خواهرش روبهرو میشود: «تو هرگز به چیزی بله نمیگویی.» این جمله مانند جرقهای ذهن نویسنده را درگیر میکند و او را به بازنگری در سبک زندگیاش وامیدارد. شوندا رایمز در طول کتاب، با روایت صادقانهی تجربههایش، از لحظهی تصمیمگیری تا مواجهه با موقعیتهای ترسناک و ناشناخته، نشان میدهد که چگونه بلهگفتن به فرصتها میتواند مسیر زندگی را تغییر دهد. او از حضور در برنامههای تلویزیونی، سخنرانیهای بزرگ، پذیرش دعوتهای اجتماعی و حتی مواجهه با ترسهای شخصی سخن گفته است.
هر فصل کتاب به یکی از این تجربهها اختصاص یافته و نویسنده با جزئیات، احساسات، تردیدها و دستاوردهایش را شرح داده است. در این مسیر، رایمز بهتدریج درمییابد که بلهگفتن صرفاً پذیرش موقعیتهای جدید نیست، بلکه راهی برای مواجهه با ترسها، رشد فردی و بازیابی شادی و رضایت از زندگی است. او با مثالهایی از زندگی روزمره و حرفهای خود، نشان داده است که تغییر، هرچند دشوار و گاه ترسناک، میتواند به کشف بخشهای ناشناختهای از خود و تجربهی زندگی عمیقتر منجر شود. کتاب با نگاهی واقعبینانه و بدون اغراق، فرایند این تحول را به تصویر کشیده و به اهمیت صداقت با خود و پذیرش آسیبپذیری اشاره کرده است.
چرا باید کتاب سال بله گفتن را بخوانیم؟
کتاب سال بله گفتن با روایتی صادقانه و طنزآمیز، به موضوعی میپردازد که بسیاری از افراد با آن دستوپنجه نرم میکنند: ترس از تغییر و نهگفتنهای مکرر به فرصتهای زندگی. ویژگی شاخص این کتاب شفافیت و خودانتقادی نویسنده در بیان ضعفها و تردیدهایش است. رایمز بدون پنهانکاری، از اضطرابها، شکستها و حتی لحظات خجالتآور خود سخن گفته و نشان داده است که مسیر رشد فردی همیشه هموار نیست. این کتاب هم الهامبخش و هم واقعگرایانه است و به خواننده کمک میکند تا با ترسهایش روبهرو شود و امکان تجربهی زندگی متفاوت را برای خود متصور شود.
خواندن کتاب سال بله گفتن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب سال بله گفتن به کسانی پیشنهاد میشود که با ترس از تغییر، اضطراب اجتماعی یا درونگرایی دستوپنجه نرم میکنند. همچنین برای افرادی که احساس میکنند در زندگی روزمرهشان دچار رکود یا یکنواختی شدهاند و بهدنبال انگیزهای برای تجربهی فرصتهای تازه هستند، میتواند الهامبخش باشد. علاقهمندان به خاطرهنویسی و روایتهای خودکاوانه نیز میتوانند مخاطب این کتاب باشند.
درباره شوندا رایمز
شوندا لین رایمز (Shonda Lynn Rhimes)، متولد ۱۳ ژانویهی ۱۹۷۰ در شیکاگو، نویسنده، فیلمنامهنویس و تهیهکنندهی برجستهی تلویزیون آمریکایی است. او بنیانگذار شرکت تولیدی Shondaland است و بهعنوان یکی از تأثیرگذارترین چهرههای تاریخ تلویزیون شناخته میشود.
رایمز با ساخت و نویسندگی مجموعههای پرطرفدار Grey’s Anatomy (آناتومی گری)، Private Practice (درمانگاه خصوصی) و Scandal (رسوایی) به شهرت جهانی رسید. او نخستین زنی است که سه مجموعهی تلویزیونی خلق کرده که هرکدام بیش از ۱۰۰ قسمت دارند.
از دیگر آثار موفق او میتوان به How to Get Away with Murder (چطور از مجازات قتل فرار کنیم)، سریال پرطرفدار Bridgerton (بریجرتون) و سریال تاریخی Queen Charlotte: A Bridgerton Story (ملکهی شارلوت: داستانی از بریجرتون) اشاره کرد. او همچنین خالق مجموعهی Inventing Anna (اختراع آنا) است.
شوندا رایمز تاکنون پنج بار نامزد جایزهی امی شده، یک گلدن گلوب و یک امی روزانه را برده و از سوی آکادمی تلویزیون بریتانیا و امی بینالمللی مورد تجلیل ویژه قرار گرفته است. او در تالار مشاهیر تلویزیون آمریکا و تالار مشاهیر پخش NAB نیز عضویت دارد.
رایمز کوچکترین فرزند از شش فرزند خانوادهای تحصیلکرده است. مادرش، ورا کین رایمز، استاد دانشگاه و دارندهی دکترای مدیریت آموزشی بود و پدرش، آیلی رایمز جونیور، مدیر ارشد اطلاعات در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بود. شوندا از کودکی به داستانگویی علاقه داشت و در دوران دبیرستان داوطلب بیمارستان بود، تجربهای که بعدها الهامبخش ساخت مجموعهی پزشکی Grey’s Anatomy شد. او در دبیرستان کاتولیکی Marian Catholic High School تحصیل کرد و سپس از دانشگاه دارتموث در رشتههای ادبیات انگلیسی و مطالعات فیلم فارغالتحصیل شد.
پس از مدتی کار در تبلیغات، برای تحصیل در رشتهی فیلمنامهنویسی به دانشگاه کالیفرنیای جنوبی (USC) رفت و با دریافت بورس Gary Rosenberg Writing Fellowship، مدرک کارشناسی ارشد هنرهای زیبا را از دانشکدهی سینما و تلویزیون این دانشگاه گرفت. در این دوران با تهیهکنندهی معروف، دبرا مارتین چیس، آشنا شد و از او بهعنوان یکی از مهمترین مربیانش یاد میکند.
رایمز پس از فارغالتحصیلی، مدتی بیکار بود و با شغلهای موقت روزگار میگذراند. او در سال ۱۹۹۵ بهعنوان پژوهشگر در مستند Hank Aaron: Chasing the Dream همکاری کرد که جایزهی Peabody Award را دریافت کرد. در سال ۱۹۹۸ نخستین فیلم کوتاهش، Blossoms and Veils، را کارگردانی کرد.
در ادامه، فیلمنامهی فیلم تلویزیونی Introducing Dorothy Dandridge را برای HBO نوشت که موفقیت بزرگی برای هلی بری به همراه داشت. سپس فیلم Crossroads (۲۰۰۱) با بازی بریتنی اسپیرز را نوشت که با وجود نقدهای منفی، بیش از ۶۰ میلیون دلار فروش داشت. او همچنین فیلمنامهی The Princess Diaries ۲: Royal Engagement (۲۰۰۴) را نوشت و همکاری با جولی اندروز را یکی از ارزشمندترین تجربههای خود میدانست. در سال ۲۰۰۵، مجموعهی Grey’s Anatomy از شبکهی ABC پخش شد و بهسرعت به یکی از محبوبترین سریالهای تلویزیونی جهان تبدیل شد. دو سال بعد، او مجموعهی Private Practice را بهعنوان اسپینآف این سریال خلق کرد.
در سال ۲۰۱۲، مجموعهی Scandal با بازی کری واشینگتن به روی آنتن رفت و تحسین منتقدان را برانگیخت. پس از آن نیز سریالهای موفق How to Get Away with Murder و The Catch را تولید کرد. در سال ۲۰۱۷، رایمز قراردادی انحصاری و چندساله با Netflix امضا کرد که نقطهی عطفی در دوران حرفهای او بود. نخستین پروژهی او در این همکاری، Bridgerton، در سال ۲۰۲۰ منتشر شد و به پربینندهترین سریال تاریخ نتفلیکس بدل شد. پس از آن، مجموعههای Inventing Anna (۲۰۲۲) و Queen Charlotte: A Bridgerton Story (۲۰۲۳) نیز از همین همکاری پدید آمدند.
در سال ۲۰۲۳، او برای نخستین بار، جایزهی امی رقابتی را برای مستند Black Barbie: A Documentary دریافت کرد. در سال ۲۰۱۵، خاطرات خود را با عنوان Year of Yes: How to Dance It Out, Stand in the Sun, and Be Your Own Person منتشر کرد. او همچنین بنیاد خانوادگی رایمز (Rhimes Family Foundation) را تأسیس کرده است که در زمینههای آموزش، هنر و عدالت اجتماعی فعالیت دارد.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
انتشارات استودیو ۳۱ با عنوان سالی پر از بله گفتن و با ترجمهی هانیه ذوالفقاری این کتاب را منتشر کرده است.
بخشی از کتاب سال بله گفتن
«آناتومی گری اولین شغل واقعی من در تلویزیون بود. وقتی برنامه تلویزیونی که خودم خلق کرده بودم، اولین کار جدی من در تلویزیون شد، این معنی را میداد که وقتی اولین برنامه خودم را شروع کردم، چیزی درباره کار در تلویزیون نمیدانستم. به هر نویسنده تلویزیونی که میرسیدم، میپرسیدم این شغل چگونه است، در رأسِ کارهای یک سریال درام اینترنتی بودن چگونه است. توصیههای عالی زیادی دریافت کردم، بیشتر آنها بهوضوح میگفتند که هر برنامه تجربهای متفاوت و خاص است و فقط یک استثنا دارد، هر نویسندهای که دیدم نوشتن برای تلویزیون را به یک چیز تشبیه کرد ـ ریلگذاری مسیر راهآهن برای یک قطار که بهسرعت در حال آمدن است.»