
کتاب تجزیه و تحلیل استراتژی نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران
معرفی کتاب تجزیه و تحلیل استراتژی نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران
کتاب تجزیه و تحلیل استراتژی نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران اثر فرهاد درویشی سه تلانی یکی از کتابهای تخصصی انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است که حقایقی را درباره جنگ ایران و عراق در اختیار علاقهمندان و پژوهشگران این حوزه قرار میدهد.
با گذشت چند ماه از آغاز هجوم سراسری ارتش عراق به سرزمین جمهوری اسلامی ایران، دفتر سیاسی سپاه پاسداران -که آن زمان از ارکان شورای فرماندهی سپاه پاسداران به شمار میرفت؛ بخشی به نام «تاریخ جنگ» تأسیس کرد. هدف از این اقدام، ثبت تاریخ جنگ، جلوگیری از تحریفات و ترسیم امانتدارانه مظلومیتها و حماسههای با شکوه مردم و نیروهای مسلح و انعکاس جلوههای ایثار، رشادت، مقاومت، شهادت و پیروزی رزمندگان در سایه ایمانی عمیق به خداوند و پیروی از امام خمینی(ره) بود.
بخش تاریخ جنگ مدّتی بعد از دفتر سیاسی سپاه مجزا شد و با عنوان «مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ» به انجام وظایف و مأموریتهای خود ادامه داد و اکنون نام رسمی آن «مرکز اسناد و تحقیقات دفاعمقدس» است. این تشکیلات از بدو شکلگیری تاکنون دو دوره را پشت سر گذاشته است. دوران جنگ تحمیلی و پس از آن.
شکلگیری مرکز از اوایل سال ۱۳۶۰ بود که به تحقیقات میدانی و جمعآوری اسناد و مدارک را به طور رسمی اغز کرد. وظایف کلی محققان -که بعدها «راوی» خوانده شدند- این بود که هر یک در منطقه مأموریت خویش حضوری مداوم داشته باشد تا اولاً براساس طرح تعیین شده، درباره آنچه واقع میشود به تحقیق و ثبت و ضبط بپردازد. ثانیاً در مورد آنچه از ابتدای جنگ تا زمان حضور محققان رخ داده، از طریق مصاحبه با حاضران در صحنههای نبرد، و جمع آوری اسناد لازم، اطلاعات دقیق کسب نماید و به جمعبندی مناسبی از چگونگی روند جنگ تا این زمان برسد.
پس از چند ماه از آغاز فعالیت بخش تاریخ جنگ و در پی افزایش حضور نیروهای مردمی در جبههها و تلاش گسترده تر مسئولان نظام و فرماندهان سپاه و ارتش و رزمندگان اسلام برای بیرون راندن اشغالگران، دامنه فعالیت بخش تاریخ جنگ نیز گسترش یافت.
به این ترتیب کار مهم و دشواری که از سال ۱۳۶۰ آغاز شده بود با حضور راویان پرتلاش، متعهد و خستگی ناپذیر ادامه یافت؛ تا همه اخبار، گزارشها، آمارها و اطلاعات معتبر و موثق از مراکز طرحریزی، هدایت و فرماندهی عملیاتها و همچنین میدانهای نبرد و صحنههای درگیری به صورت زنده و حقیقی جمع آوری گردد.
در اواخر سال ۱۳۶۳ بخش تاریخ جنگ از دفتر سیاسی مجزا شد و برای ادامه این مأموریت مهم، تشکیلاتی مستقل به نام «مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ» در حوزه فرماندهی کل سپاه شکل گرفت.
از سال ۱۳۶۴ به بعد حضور راویان این مرکز در جنگ شکل ثابت و دائمی به خود گرفت و راویان عضوی جدایی ناپذیر از سیستم فرماندهی جنگ شدند. در اواسط سال ۱۳۶۴ که سه نیروی زمینی، دریایی و هوایی سپاه پاسداران تشکیل شد، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ نیز متناسب با تشکیلات جدید سپاه، سازمان خود را گسترش داد و در سه نیروی مذکور دفاتری تحت عنوان «دفتر تحقیقات جنگ» تاسیس شد. با گسترش تشکیلات مرکز و حضور گسترده و مستقیم محققان مرکز در قرارگاهها و یگانهای رزم سپاه پاسداران، تمام ابعاد جنگ زیر پوشش راویان مرکز قرار گرفت و این کار تا پایان جنگ و تا مدتی پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و برقراری آتش بس ادامه یافت.
مرکز در طول هشت سال دفاع مقدس ضمن حضور در میادین نبرد حق علیه باطل به شکل فراگیر، اقدام به شناسایی و جمع آوری اسناد و اطلاعات جنگ کرد و همزمان در حفظ و نگهداری آن بسیار کوشید و در این راه با بکارگیری ۲۰۶ نفر راوی از اعضای سپاه و بسیج و تقدیم ۱۷ شهید از راویان خود، رسالت مهمی را در تاریخ سرنوشتساز کشور به انجام رساند. راویان جنگ با حضور مستمر و همیشگی خود در صحنه جنگ اسناد و منابعی غنی را جمعآوری نمودند.
دوران بعد از جنگ، زمان ساماندهی، پردازش و تکمیل تحقیقات بود. در سال ۱۳۶۸ دست اندرکاران مرکز فارغ از سختیها و دغدغههای صحنههای نبرد، وارد عرصه جدیدی شدند. انبوه اخبار و اطلاعات موجود در مرکز که در قالب اسناد و مدارک دست اول جنگ جمع آوری شده بود، نیاز به پردازش و ذخیرهسازی داشت. علاوه بر این، سند چشمانداز مرکز در افق دو دهه آینده باید تهیه و تنظیم میشد تا بر پایه آن طرحی جامع و نقشه راه شایستهای تدوین گردد. در پی چنین تمهیداتی، گام سوم یعنی مرحله اجرا قرار داشت.
به این ترتیب هر یک از مراحل تعریف شد و راهبرد مرکز در سه برنامه پنج ساله تدوین گردید. اقدامات انجام شده در سه برنامه مدون مرکز شامل ساماندهی منابع و اطلاعات، ذخیرهسازی و پردازش اطلاعات بود.
اکنون رسالت این مرکز علاوه بر تحقیق و پژوهش انتشار اسناد و مدارک و پژوهشهای مرتبط با دفاع مقدس است که در اختیار علاقهمندان، محققان و به ویژه نسل جوان پرسشگر قرار میگیرد.
در کتاب تجزیه و تحلیل استراتژی نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران بعد از مرور کلیات، نگاهی به استراتژی نظامی عراق در آغاز جنگ میاندازیم و سپس استراتژی نظامی تدافعی عراق را از اسفند ۱۳۵۹ تا فروردین ۱۳۶۷ مرور میکنیم. بخشی از کتاب به استراتژی نظامی هجوم مجدد عراق در بهار و تابستان ۱۳۶۷ اختصاص دارد و در انتها نیز فهرستی از کتابها و مراجعی را میبینیم که در صورت تمایل برای مطالعه بیشتر میتوانیم به آنها رجوع کنیم.
خواندن کتاب تجزیه و تحلیل استراتژی نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
پژوهشگران حوزه دفاع مقدس و علاقهمندان به مطالعه کتابهای این حوزه مخاطبان کتاب تجزیه و تحلیل استراتژی نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران هستند.
حجم
۰
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۵۹۲ صفحه
حجم
۰
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۵۹۲ صفحه