آنچه در مورد این نحوهٔ ارائه از اسلام بسیار حائز اهمیت است سلطهٔ رسانهها و هژمونی فکری و ادراکی آنها بر کل موضوع است و ازآنجاکه رسانهها محصولاتشان را به مشتریانی میفروشند که سادگی را به پیچیدگی ترجیح میدهند، تصویر واحدی که از اسلام به دست میآید از همان موادی ساخته شده که از آن تاریخ، جامعه و انسانیت حذف شدهاند.
maryhzd
سعید یکی از اساسیترین مفاهیم خود دربارهٔ رابطهٔ فرهنگ و استعمار را بیان میکند: «ملتها خود عین روایتها هستند» (ص xii) و سپس به شرح رابطهٔ میان روایت، مقاومت و رهایی میپردازد:
قدرت روایتکردن، یا جلوگیری از تشکیل و ظهور سایر روایتها، جایگاه مهمی در فرهنگ و استعمار دارد و یکی از روابط اصلی میان آنها را شکل میدهد.
maryhzd
اما باید بسیار هوشیار باشیم که اسلام، چه در تلویزیون به تصویر کشیده شود و یا سر از کتابهای درسی درآورد، در پرفروشترین رمانهای نویسندگان درجهیک ظهور کند، و یا بهطور علمی توسط یک کارشناس دانشگاهی اسلام (که هنوز در بخشهایی از جهان عرب مورد احترام است) بحث شود، تصویر بهدستآمده همیشه یکسان است. این بدین معنی نیست که این تصویر نادرست است. بلکه، این تنها یک تصویر است و شاکلهٔ چیزی ساختهشده را دارد، و نه زندگی را.
maryhzd
«ملتها خود عین روایتها هستند»
mahdi