بریدههایی از کتاب اصول فقه، فقه
۳٫۹
(۱۳)
اخباریین در این مدعا به اخباری استناد میکنند که «تفسیر به رأی» را منع کرده است. اخباریون مدعی هستند که معنی هر آیهای را از حدیث باید استفسار کرد، فرضا ظاهر آیهای بر مطلبی دلالت کند ولی حدیثی آمده باشد و بر ضد ظاهر آن آیه باشد، ما باید به مقتضای حدیث عمل کنیم و بگوییم معنی واقعی آیه را ما نمیدانیم. علیهذا اخبار و احادیث «مقیاس» آیات قرآنیهاند.
Yas
اصولیون میگویند خود قرآن تصریح میکند و فرمان میدهد که مردم در آن «تدبر» کنند و فکر خود را در معانی بلند قرآن به پرواز درآورند، پس مردم حق دارند که مستقیما معانی آیات قرآنیه را در حدود توانایی به دست آورند و عمل نمایند
Yas
اخباری که ما را به طرز حل مشکل تعارض اخبار و روایات راهنمایی میکند «اخبار علاجیه» نامیده میشوند.
Yas
مطلق و مقید هم چیزی است شبیه عام و خاص، چیزی که هست عام و خاص در مورد افراد است و مطلق و مقید در مورد احوال و صفات. عام و خاص در مورد اموری است کلی که دارای افراد موجود متعدد و احیانا بینهایت است و بعضی از انواع و یا افراد آن عام به وسیله دلیل خاص از آن عموم خارج شدهاند، ولی مطلق و مقید مربوط است به طبیعت و ماهیتی که متعلَّق تکلیف است و مکلف موظف است آن را ایجاد نماید.
Yas
احکام شرعی تابع و منبعث از یک سلسله مصالح و مفاسد واقعی است؛ یعنی هر امر شرعی به علت یک مصلحتِ لازمالاستیفاء است و هر نهی شرعی ناشی از یک مفسده واجب الاحتراز است.
Yas
در باب اصل برائت نیز اخبار زیادی وارد شده است و از همه مشهورتر «حدیث رفع» است. حدیث رفع حدیثی است نبوی و مشهور که رسول اکرم صلیالله علیه و اله فرموده است:
رُفِعَ عَنْ اُمَّتی تِسْعَةٌ: ما لایعْلَمونَ؛ وَ ما لایطیقونَ؛ وَ مااسْتُکرِهُوا عَلَیهِ؛ وَ مَااضْطُرُّوا اِلَیهِ؛ وَالْخَطَأُ؛ وَالنِّسْیانُ؛ وَالطّیرَةُ؛ وَالْحَسَدُ؛ وَ الْوَسْوَسَةُ فِی التَّفَکرِ فِی الْخَلْقِ.
نُه چیز از امت من برداشته شده است: آنچه نمیدانند، آنچه طاقت ندارند، آنچه بر آن مجبور شدهاند، آنچه بدان اضطرار پیدا کردهاند، اشتباه، فراموشی، فال بد، احساس حسادت (مادامی که به مرحله عمل نرسیده است، و یا محسود واقع شدن) و وساوس شیطانی در امر خلقت.
Yas
حجم
۱۰۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۰
تعداد صفحهها
۱۵۳ صفحه
حجم
۱۰۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۰
تعداد صفحهها
۱۵۳ صفحه
قیمت:
۲۰,۰۰۰
۸,۰۰۰۶۰%
تومان