برخلاف دنیای واقعی که مفید بودن کار در آن توضیح داده میشود و یا روشن است، مفید بودن بسیاری از تکالیفی که در مدرسه و کلاس از دانشآموزان خواسته میشود، نه روشن است و نه برایشان توضیح داده میشود. دلیل بخش عمدهای از کار بدون کفایت و شایستگی دانشآموزان در مدرسه همان شکایت همیشگی آنهاست که «این کارها در کجا به دردمان خواهد خورد؟»
کاربر ۴۹۳۲۲۹۷
در کتاب تازۀ هر دانشآموزی میتواند موفق شود او نشان میدهد که چطور به سادگی شکست را از مدارس دور کرده، و شکاف یادگیری دانشآموز را پر کنیم، به گونهای که همۀ دانشآموزان به خوبی یاد بگیرند.
کاربر ۴۹۳۲۲۹۷
فشار آوردن به دانشآموزانی که از سوی خانواده برای یادگیری تشویق نمیشوند نه فقط بیفایده است بلکه تأثیر معکوس دارد. آنها بیشتر انرژی خود را صرف مقاومت در برابر فشار میکنند و دیگر برای تلاش در جهت افزایش کفایت و شایستگی، انرژی نخواهند داشت.
کاربر ۴۹۳۲۲۹۷
به عنوان مثال این کارهای مخربی که ما در هنگام کار کردن با دیگران انجام میدهیم، کارهایی که وقتی انجام میدهیم درست و به جا به نظر میرسند را من هفت رفتار یا عادت مخرب کشندۀ روابط مینامم. در این فصل هفت عادت مخرب را نام میبرم و در سراسر کتاب آنها را به طور مفصل توضیح میدهم. این هفت عادت مخرب عبارتند از: انتقاد، سرزنش، شکایت، غرولند، تهدید، تنبیه و باج دادن (برای کنترل دیگران). بیشتر افراد به وفور این رفتارها را به کار میگیرند و نمیدانند این عادتها تا چه اندازه روابطشان را تخریب میکند.
negin