بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب در ستایش تن‌آسانی | طاقچه
تصویر جلد کتاب در ستایش تن‌آسانی

بریده‌هایی از کتاب در ستایش تن‌آسانی

۴٫۲
(۹)
خالی از لذت نیست که آدم طرف‌دار هیچ‌کس نباشد
Mitra
ما را چنان در وضعیتِ کارکردن گذاشته‌اند که امروزه هیچ‌کاری‌نکردن آموزش لازم دارد.
Mitra
اشیاء بیهوده‌یی که زینت‌بخش این تجددِ دل‌مرده‌اند،
Nari
توجیه‌های اساسی دیگر نیز در همین راستا بود، یعنی کار را عامل تحقق‌بخشیدن به آن‌چیزی می‌دانست که در انسانِ اندیشه‌ورز انسانی است: با کارکردن از اوانِ کودکی هر کسی ارزش‌های حقیقی زندگی را یاد می‌گیرد؛ در هنگام کارکردن، دست‌ِ کم، آدم مشغول می‌شود. یعنی که به چیز دیگری فکر نمی‌کند، مانند کتاب‌خواندن، بحث‌کردن، کشفِ عشق، انقلاب‌کردن، یا صرفاً استراحت‌کردن.
Mitra
حفظ محیط زیست بدون انتقاد از کار و بدون ستایش از تن‌آسایی بی‌معنی است.
Mitra
یکی از رایج‌ترین کارهایی که می‌توان با پس‌انداز انجام داد، قرض‌دادنِ آن به دولت است. با توجه به ‌این واقعیت که بخش عمده‌ی هزینه‌های بیش‌تر دولت‌های متمدن مربوط به جنگ‌های گذشته یا تدارک جنگ‌های آینده می‌شود، کسی‌که پولش را به یک دولت قرض می‌دهد درست در همان موقعیتی قرار می‌گیرد که آدم‌های بدِ نمایش‌نامه‌های شکسپیر قرار دارند، یعنی همان‌هایی که قاتل اجیر می‌کنند.
Mitra
آن‌چه در موردِ عشق صدق می‌کند در موردِ تن‌آسایی و کام‌یابی از آن نیز مصداق دارد.
Saeed
زیرا دیارِ تن‌آسایی دیارِ عدمِ فعالیت نیست، منتها چیزی که در آن غایب است هرگونه فعالیتِ تحمیل‌شده از سوی مردانی است که بر ما حکومت می‌کنند،
yazdaan
تنها کاری که تن‌آسایی می‌پذیرد آن است که ما انجام‌اش را برای متمتع‌شدن از زندگی لازم بدانیم. هدف دیگر انباشتنِ پول و کالا نیست، بلکه کشفِ لذت‌ها و جهان سرشاری است که ما را در بر گرفته است. در این صورت تنها کارِ لازم و مفید توجیه‌اش را هم‌چون وسیله‌یی برای تن‌آسایی می‌یابد و نه هرگز هم‌چون ضرورتی برای هستیِ خلاصه شده در تولید.
Mitra
تن‌آسایی شرط اجتناب ناپذیرِ صمیمانه‌ترین وحدتِ قابل‌تصور میان انسان و پیرامون اوست. ما بدون بازستاندن زمانی که ضرورتِ کذاییِ کار از ما می‌رباید نمی‌توانیم میل به جهان داشته باشیم.
Mitra
تن‌آسایی شرطِ رسیدن به کیفیتِ برتری از زندگی است که با دلار و یورو، کیلو‌، تُن، ساعت، دقیقه، ثانیه، شاخص‌های بورس، گیگا‌وات و مگااُکته، قابل‌محاسبه نیست.
Mitra
چه‌گونه می‌توان در بی‌کاره‌گی و عطالتی که در بدترین حالت نوعی پستی و در بهترین حالت نوعی عُذر به شمار می‌رود، به آسایش و استراحت دست یافت؟ زیرا همان‌گونه که کار، توان شمرده می‌شد، تن‌آسایی نیز به حدِ ناتوانی بیمارگونه‌ای فروکاسته می‌شد. با یک واژگونیِ معنایی، که جهانِ کهنه به آن عادت دارد، فرسودگی ناشی از زحمت‌کشی نشانه‌ی سلامت، و آسودگی و فارنینته علامتِ بیماری به شمار می‌رفت.
Mitra
تعصب به نام افراط‌گرایی مذهبی هم واکنشی جز این ندارد. لولیدن زیرِ نگاهِ خدای اید‌ئولوژیک و درونِ فلاکتِ دنیا، در خدمتِ زدوبندهای اقتصادی به کار می‌رود.
Mitra
آگاهی از خویش که لازمه‌ی تن‌آسایی است چیزی جز هوشمندی نسبت به امیال نیست، هوشمندی‌ای که خُردجهانِ جسمانی به آن نیاز دارد تا از دامِ کار، که صدها سال است اسیرش کرده، رهایی یابد.
Mitra
فنون نوین، به‌گونه‌یی‌محدود، این امکان را فراهم آورده که فراغت امتیاز وی‌ژه‌ی طبقاتِ ممتازِ کوچک نباشد، بلکه حقی باشد مساوی برای تمام آحادِ جامعه. اخلاقِ کار، اخلاق برده‌هاست و دنیای نوین نیازی به برده‌داری ندارد.
Mitra
تنبلی، از نظرِ کلیسا گناه کبیره است، و از نظر سرمایه عیبِ مطلق.
yazdaan
بااین‌حال نبوغِ فیلسوفانِ بزرگِ سرمایه‌داری هم‌چنان زیرِ سیطره‌ی پیش‌داوریِ مزدبگیری، یعنی بدترین نوع بردگی، است. آن‌ها هنوز نمی‌فهمند که ماشین رستگار‌کننده‌ی بشریت است، خدایی است که انسان را از حرفه‌های پست و کارِ مزدوری نجات خواهد داد، خدایی که به او فراغت تفریح و آزادی خواهد داد.
yazdaan
اما وقتی به جایی برسیم که هرکس بتواند بدون کارِ طولانی در رفاه باشد، آن‌وقت چه خواهد شد؟
Masgood
«آن‌چه می‌خواهی بُکن» ، گیاهی است اِتیک[ مرامی، اخلاقی ]که فقط رشد و تزیین می‌خواهد و بس. قساوتِ شرایطِ تحمل‌ناپذیر، که بااین‌حال ما تحمل می‌کنیم، ما را وامی‌دارد تا این گیاه را وابگذاریم، گویی اضطراری ما را فراخوانده تا خود نباشیم، تا هرگز از آنِ خود نباشیم.
Saeed
تنبلِ آمازونی نمی‌توانسته به اسم دیگری با بارِ معناییِ مثبت نامیده شود: این جانور که بخش عمده‌یی از وقت‌اش را در خواب به سر می‌بَرَد نوعی نابه‌هنجاری در داستان آفرینش به شمار می‌آید.
Mitra
«شکستگی»[ وقفه ]، که اصطلاحی بود در زبانِ کارگرانِ قدیم، مجال می‌دهد که کار در وضعیتِ مساعدتری از سر گرفته شود، به این علت ساده که وقفه و شکستنِ ریتمِ کار اجازه می‌دهد تا آدم چیز دیگری را به‌گونه‌ای‌دیگر ببیند، و در مدتِ این «زمانِ مرده» راه‌حل‌هایی ابداع کند که تا وقتی کسی اسیر ریتمِ جهنمیِ ماشین و نظامِ تولیدی است نمی‌تواند به آن‌ها بیندیشد زیرا جز کارکردن کار دیگری، به‌ویژه اندیشیدن، از او برنمی‌آید.
Mitra
از کلنجاررفتن با خود دست خواهید کشید. دیگر نمی‌گذارید در الزاماتی غرق شوید که دیگران برایتان تعیین می‌کنند یا خودتان بر خودتان تحمیل می‌کنید. که این نوعِ اخیر بدترینِ آن‌هاست! نخست و پیش از هر چیز به حرفِ دل خود، به زخم‌های کوچک و بزرگِ خود گوش فراخواهید داد. به اعماق این دریا فرو روید و در آن غرقه شوید، تا سرانجام شناکنان به جایی برسید که تن‌آسایی شما را تسخیر کند و در آغوش بگیرد.
Mitra
مسابقه‌یی لگام‌گسیخته‌ علیه زمان، علیه مرگ، فروکش کرده و فروخورده شده‌اند، از حالت کرختی‌یی که در آن به سر می‌برید بیرون می‌آیند و شما را به سوی زندگیِ بیش‌تر می‌کشانند.
Mitra
گئورگ گرودِک به‌درستی دریافته بود که هنرِ هیچ‌کاری‌نکردن نشانه‌ی یک خودآگاهی به‌راستی رهاشده از چنگِ اجبارهایی است که از گهواره تا گور زندگی را به تولیدِ سرسام‌آورِ نیستی تبدیل می‌کنند.
Mitra
شخصِ بی‌کار و فاقدِ شغل اغلب از آنِ خودش نیست و هم‌چنان متعلق به کار است. آن‌چه او را در باخودبیگانگی برآمده ازکارخانه و دفتر ویران می‌کرد اکنون در بیرون از کارخانه و دفتر نیز هم‌چون دردی در عضوی واهی او را از درون می‌فرساید. هم‌سانِ استثمارگر، استثمارشده نیز بختِ چندانی برای آن ندارد که زندگی‌اش را بی‌پروا وقفِ لذایذِ تن‌آسایی کند.
Mitra
تن‌آسایی حافظِ تن‌درستی است و به براندازی خصلتی دل‌پذیرانه نیروبخش می‌دهد. ملالِ ناشی از بندگی را بر هم ‌می‌زند، حکم و دستور را در هم می‌شکند، و به زمانی که هرروزه هشت ساعت از زندگی شما را می‌ستاند و هیچ دست‌مزدی نمی‌تواند آن را به شما بازگرداند پاسخی به‌سزا می‌دهد
Mitra
انسان هم‌چون کودک، با تمایلِ طبیعی به جستنِ لذت و دورشدن از ِآن‌چه مانع‌اش می‌شود، به تن‌آسایی روی می‌آورد. این امرِ ساده را دورانِ بزرگ‌سالی با چیره‌دستی پیچیده می‌سازد.
Mitra
آدم بی‌خیالِ ولخرجی که پولش را صرف اهداف انسان‌دوستانه می‌کند آدمی ابله و بی‌فکر شمرده می‌شود.
Mitra
کار اقدامی مذبوحانه برای یافتن پناه‌گاهی در دنیای کالاست.
طه
زیرا، مگر نه آن است که دیوانگیِ تولیدیِ آدمیان در کار از ترس‌شان در برابرِ زندگی، در برابر ناشناخته، سرچشمه می‌گیرد که در مقابلِ آن گریزی راحت، مجهز به تله‌ویزیون و یخچال و ماشین را ترجیح می‌دهند؟ این گریز اما به سوی چیزی پوچ و عبث است زیرا کار اقدامی مذبوحانه برای یافتن پناه‌گاهی در دنیای کالاست.
yazdaan

حجم

۱۲۴٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۱

تعداد صفحه‌ها

۱۶۰ صفحه

حجم

۱۲۴٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۱

تعداد صفحه‌ها

۱۶۰ صفحه

قیمت:
۳۵,۰۰۰
تومان