بریدههایی از کتاب معادله خدا
۳٫۹
(۵۲)
در سال ۱۹۳۳، به همراه چارلی چاپلین در اکران فیلمی شرکت کرد. وقتی که مردم برای گرفتن امضاء به سوی آنها هجوم بردند، اینشتین از چاپلین پرسید که «این همه هیاهو برای چیست؟» چاپلین پاسخ داد که «برای هیچ، مطلقاً هیچ.» و ادامه داد، «این مردم مرا را تشویق میکنند چون همه مرا میفهمند. تو را تشویق میکنند چون هیچکس تو را نمیفهمد.»
tohid
ما قانع شدهایم که اشیای سه بُعدیای هستیم که میتوانیم در فضا حرکت کنیم و با سه عدد، طول، عرض، و ارتفاع تعریف شویم. شاید چنین تصوری، وهم باشد. شاید ما درون هولوگرامی زندگی میکنیم. شاید هم دنیای سه بُعدیای که ما تجربه میکنیم، تنها سایهای از دنیای واقعی باشد که در واقع ده یا یازده بُعدی است.
tohid
جهان یک سمفونی است. ذهن خدا نیز که اینشتین به شیوایی دربارهاش نوشت، موسیقی کیهانی است که در فضا-زمان طنینانداز است.
faezehswifti
الگوهای ریاضیدان، چونان الگوهای نقاش یا شاعر، باید زیبا باشند؛ ایدهها، مثل رنگها یا واژهها، باید به شیوهای هماهنگ با یکدیگر جفت و جور باشند. زیبایی، نخستین آزمونهاست؛ دنیا جای ریاضیات زشت نیست.
محمد
ما نمیتوانیم آینده را دقیق پیشگویی کنیم. فقط میتوانیم احتمال وقوع پدیدهها را پیشگویی کنیم.
faezehswifti
یکی به جهان هستی گفت:
«آقا، من هستم!»
جهان هستی پاسخ داد:
«هستی که باش، من دینی در برابر هستی تو ندارم که ادا کنم.»
هرمس
وقتی که در فضای سه بُعدی حرکت میکنیم، در واقع خود واقعیمان را تجربه میکنیم که در ده یا یازده بُعد حرکت میکند. وقتی که در خیابان قدم میزنیم، سایههای ما دنبالمان میآیند و مثل ما حرکت میکنند، به جز این که سایهها دو بُعدی هستند. به همین منوال، شاید ما سایههایی هستیم که در سه بُعد حرکت میکنیم، لیکن خود واقعی ما در ده یا یازده بُعد حرکت میکند.
tohid
هشت سالهای بودم که با چالش این رؤیا روبرو شدم. روزی روزنامهها اعلام کردند که دانشمند بزرگی درگذشته است. عکسی در روزنامه انداخته بودند که فراموشام نمیشود.
عکس میزکار این دانشمند بزرگ بود با دفترچهٔ بازی روی آن. شرح زیر این عکس میگفت که بزرگترین دانشمند همهٔ دورانها، کاری را که شروع کرده بود نتوانست به انجام برساند. مسحور شده بودم. این مسئله چقدر سخت بود که حتی اینشتین بزرگ نیز نمیتوانست آن را حل کند؟
آن دفترچه حاوی نظریهٔ همهچیز ناتمام او بود، نظریهای که اینشتین آن را نظریهٔ میدان وحدتیافته نامید. اینشتین معادلهای را میخواست، چیزی در ابعاد کمتر از چند سانتیمتر، که با آن بتواند به قول خودش «ذهن خدا را بخواند.»
Azam Vahedeian
اینشتین فهمید که گرانش خورشید به قدری قوی است که نور ستارگان اطرافاش را خمیده میکند. از آنجا که این ستارگان تنها در حین خورشیدگرفتگی قابل رؤیت بودند، اینشتین پیشنهاد کرد که برای مشاهدهٔ خورشیدگرفتگی سال ۱۹۱۹ گروهی اخترشناس اعزام شوند و نظریهاش را راستیآزمایی کنند. (اخترشناسان باید از آسمان شب دو عکس میگرفتند، یکی وقتی که خورشید غایب بود و دیگری در حین خورشیدگرفتگی. با مقایسه این دو عکس، مکان ستارگان در حین خورشیدگرفتگی میبایست بر اثر گرانش خورشید جابهجا میشد.)
faezehswifti
شکسپیر در نمایشنامهٔ مکبث چنین نوشت:
«اگر شما را توان آن است که در زهدان زمان بنگرید و بگویید که آبستن چیست و چه خواهد زاد با من سخن بگویید»
tohid
فیثاغورس این بینش را داشت که پدیدههای طبیعی، از جمله موسیقی را به زبان ریاضیات بیان کند. افسانهای میگوید که وی به شباهت میان صدای نواختن سیم چنگ و تشدیدهای ناشی از چکش زدن میلهای فلزی پی برده بوده است.
zahra.n
شاید مهبانگ نوعی سفیدچاله بوده است و همهٔ ستارگان و سیاراتی که امروزه در آسمانها میبینیم، در حدود چهارده میلیارد سال پیش از این سفیدچاله بیرون ریختهاند.
faezehswifti
یکی به جهان هستی گفت:
«آقا، من هستم!»
جهان هستی پاسخ داد:
«هستی که باش، من دینی در برابر هستی تو ندارم که ادا کنم.»
Ali
آیا نظریهٔ ریسمان، نظریهٔ همهچیز است یا نظریهٔ هرچیز؟
Mahdi Khorasaninezhad
هنوز یادم هست که چه شوکی به فیزیکدانها وارد شد وقتی که نظریهٔ ریسمان ادعا کرد که ما در جهان ده بُعدی زندگی میکنیم. اکثر فیزیکدانها آن را دلیلی بر غلط بودن این نظریه دانستند. آنگاه که جان شوارتز، یکی از معماران اصلی نظریهٔ ریسمان، در کلتک سوار آسانسور بود، ریچارد فاینمن به او سیخونک زد که «خُب، جان، بگو ببینم امروز در چند بُعد هستی؟»
luna
مورچههایی را نیز درنظر بگیرید که روی ورقهٔ کاغذ مچالهشدهای حرکت میکنند. این مورچهها نمیتوانند روی خطوط مستقیم حرکت کنند. مورچهها شاید احساس کنند که نیرویی مدام آنها را میکشد. لیکن از دیدگاه ما که از بالای سرشان به آنها نگاه میکنیم، میبینیم که هیچ نیرویی در کار نیست. این بینشی است که اینشتین آن را نسبیت عام خواند: اجسام سنگین فضا-زمان را خمیده میکنند و از این رو توهم نیروی گرانش را به وجود میآورند.
ابراهیم بهمن زاده
گاهی به نوترینو ذرهٔ شبحگونه میگویند، چون بدون این که در سیارات و ستارگان جذب شود، از درونشان میگذرد. همین الان بدن ما با سیلی از نوترینوهایی که از ژرفای فضا میآیند، بمباران میشود که مقداری از آن از درون کل زمین عبور کرده است
faezehswifti
جهانهای کوانتومی عجیب و غریب ممکن است همراه جهان ما وجود داشته باشند، لیکن برقراری ارتباط با آنها کم و بیش ناممکن است. شاید لازم باشد به اندازهٔ عمر جهان طول بکشد تا بتوانیم به این جهانهای موازی برویم.
faezehswifti
فیزیکدانها به مادهٔ ناشتاختهای در خورشید نیز پی بردند. این ماده را هلیم نامیدند که معنی آن «فلزی از خورشید» بود. بنابراین هلیم نخستینبار در خورشید یافت شد، نه زمین. بعدها دانشمندان فهمیدند که هلیم گاز بود، نه فلز
faezehswifti
پادماده از همان قوانین مادهٔ معمولی پیروی میکند، لیکن بار الکتریکی آن مخالف است. از این رو، پادالکترون که پوزیترون نام دارد، همان الکترون است، اما بار الکتریکیاش مثبت است، نه منفی.
faezehswifti
حجم
۳۰۰٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۱۶۰ صفحه
حجم
۳۰۰٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۱۶۰ صفحه
قیمت:
۳۶,۰۰۰
۱۸,۰۰۰۵۰%
تومان