کتاب صحیفه فاطمیه
معرفی کتاب صحیفه فاطمیه
کتاب صحیفه فاطمیه (ادعیه حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها) اثری است که با گردآوری شهربانو کندی و احمدرضا اخوت، برای مجمع مدارس دانشجویی قرآن و عترت تهیه شده است. این کتاب که توسط انتشارات قرآن و اهل بیت نبوت منتشر شده و در سال ۱۴۰۳ به چاپ هفتم رسیده، مجموعهای از دعاها، نمازها و اذکار منسوب به حضرت فاطمه (س) را در قالبی منظم و موضوعی گردآوری کرده است. ساختار کتاب بهگونهای است که هم دعاهای روزانه و هفتگی و هم تعقیبات نمازها، دعاهای مربوط به حاجات، نمازهای خاص و احادیث مرتبط را در بر میگیرد. علاوهبر متن دعاها، توضیحاتی دربارهی اهمیت دعا و جایگاه معنوی آن در فرهنگ شیعی نیز ارائه شده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب صحیفه فاطمیه
کتاب صحیفه فاطمیه با محوریت دعاها و نمازهای منسوب به حضرت فاطمه زهرا (س) توسط شهربانو کندی و احمدرضا اخوت گردآوری و تدوین شده است. این اثر در قالب مجموعهای از دعاهای ایام هفته، ماه، تعقیبات نمازهای پنجگانه، دعاهای مربوط به حاجات و مشکلات، نمازهای خاص و احادیثی مانند حدیث کساء و خطبهی فدکیه تنظیم شده است. کتاب ابتدا با مقدمهای دربارهی اهمیت دعا و نقش آن در تقرب به خداوند آغاز میشود و سپس دعاها را به تفکیک موضوعی و زمانی ارائه میدهد.
در بخشهایی از کتاب، به نکات تفسیری دربارهی آیات مرتبط با دعا و شرح معنای دعا از منظر قرآن و روایات پرداخته شده است. برخی دعاها نیز با ذکر زمینهی روایی و توضیح سند و ترجمه همراه هستند تا فهم و کاربرد آنها برای مخاطب آسانتر شود. در انتهای کتاب نیز خطبهی فدکیه و توضیحاتی دربارهی اهمیت دعا و منابع مورد استفاده آمده است. این مجموعه هم به جنبهی فردی دعا توجه دارد، هم ابعاد اجتماعی و معنوی آن را برجسته میکند و تلاش میکند فرهنگ دعا و ارتباط با خدا را در زندگی روزمره تقویت کند.
خلاصه کتاب صحیفه فاطمیه
در کتاب صحیفه فاطمیه، دعا بهعنوان پلی میان انسان و خداوند معرفی شده است؛ نه صرفاً ابزاری برای بیان حاجات مادی، بلکه راهی برای تقرب معنوی و دریافت فیوضات الهی. نویسندگان در مقدمه تأکید کردهاند که دعا در فرهنگ اهل بیت، فراتر از درخواستهای شخصی است و به رشد معنوی، توجه به دیگران و حل مشکلات اجتماعی نیز میپردازد. این امر در دعاهای حضرت فاطمه زهرا (س) بهوضوح دیده میشود؛ دعاهایی که با زبانی کوتاه، جامع و کاربردی، هم نیازهای فردی و هم دغدغههای جمعی را در بر میگیرند.
کتاب در شش بخش اصلی تنظیم شده است: بخش اول: دعاهای ایام هفته و ماه، شامل دعاهای مخصوص هر روز هفته و مناسبتهای خاص مانند رؤیت هلال ماه رمضان و تسبیح حضرت زهرا (س). بخش دوم: تعقیبات نمازهای پنجگانه که دعاها و اذکار پس از هر نماز را با توضیح زمینهی روایی و معنایی آورده است. بخش سوم: دعاهای مربوط به حاجات و مشکلات، مانند دعا برای برآوردهشدن حاجتها، آسانشدن کارها، درمان بیماریها، رفع گرفتاریها و دعاهایی که پیامبر اسلام (ص) به حضرت فاطمه (س) آموختهاند. بخش چهارم: دعاهای عمومی و حرزها، شامل دعا برای حیات طیبه، رفع سختیها، آرامش در خواب و توصیههای پیامبر به حضرت فاطمه (س) هنگام خواب. بخش پنجم: نمازهای خاص حضرت زهرا (س) مانند نماز جمعه، نماز خوف، نمازهایی که از جبرئیل یا پیامبر اسلام (ص) آموخته شدهاند و نمازهای ویژه برای حاجات خاص. بخش ششم: حدیث شریف کساء و خطبهی فدکیه که بهعنوان ضمیمههایی با اهمیت معنوی و تاریخی در پایان کتاب آمدهاند. در سراسر کتاب، علاوهبر متن دعاها، ترجمه و توضیحاتی دربارهی سند و زمینهی روایی آنها ارائه شده است. همچنین به اهمیت توجه قلبی و معنوی در دعا و هماهنگی خواستههای قلبی با زبان اشاره شده است. نویسندگان با استناد به آیات قرآن و تفسیر المیزان، نقش دعا را در رشد، علم، معنویت و هدایت برجسته کردهاند و تأکید کردهاند که دعا باید با نیت خالص و توجه قلبی همراه باشد تا به اجابت نزدیک شود.
چرا باید این کتاب را بخوانیم؟
این کتاب با گردآوری دعاها و نمازهای منسوب به حضرت فاطمه زهرا (س)، فرصتی فراهم کرده است تا مخاطب با فرهنگ دعا و ارتباط معنوی در سنت شیعی آشنا شود. ساختار منظم و موضوعی کتاب امکان استفادهی روزمره و هدفمند از دعاها را فراهم میکند؛ بهویژه برای کسانی که بهدنبال راههایی برای تقویت معنویت فردی و اجتماعی هستند. علاوهبر این، توضیحات روایی و ترجمههای دقیقْ فهم بهتر دعاها و کاربرد آنها را آسانتر کرده است. دعاهای ویژه برای شرایط مختلف زندگی، مانند بیماری، گرفتاری، نیازهای مالی و معنوی، این اثر را به منبعی کاربردی برای مواجهه با چالشهای روزمره تبدیل کرده است. همچنین ضمیمههایی مانند حدیث کساء و خطبهی فدکیه ابعاد تاریخی و معرفتی کتاب را غنیتر ساختهاند.
خرید و دانلود کتاب صحیفه فاطمیه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این کتاب به علاقهمندان به معارف اسلامی، پژوهشگران حوزهی دعا و نیایش، کسانی که بهدنبال تقویت ارتباط معنوی با خداوند هستند و افرادی که در زندگی روزمره با مشکلات مختلف روبهرو میشوند، پیشنهاد میشود. همچنین برای بانوان و مردانی که بهدنبال الگوگیری از سیرهی حضرت فاطمه زهرا (س) در دعا و معنویتاند، مناسب است.
درباره نویسندگان کتاب
شهربانو کندی پژوهشگر حوزهی قرآن و نویسنده است. از آثار او میتوان به صحیفه فاطمیه، راههایی برای حضور قلب در نماز و تفکر مشاهدهای اشاره کرد. تمام این آثار با همکاری احمدرضا اخوت نوشته شدهاند.
احمدرضا اخوت، متولد سال ۱۳۴۷، مدرس دانشگاه تهران، نویسنده و پژوهشگر در حوزهی قرآن کریم و سیرهی اهل بیت (ع) است. او بنیانگذار و عضو هیئتعلمی مدرسهی دانشجویی قرآن و عترت (ع) است. احمدرضا اخوت دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشتهی زیستگیاهی از دانشگاه تهران است و بهصورت تخصصی در زمینهی تدبر در قرآن کریم فعالیت میکند. حاصل سالها تلاش و پژوهش او تأسیس مدرسهی قرآن و عترت (ع) و تربیت مربیان و معلمان تربیتی در راستای آموزش آموزههای قرآنی بوده است.
همچنین او تألیف دهها کتاب و مقاله را در زمینهی کاربرد قرآن کریم در عرصههای گوناگون از جمله روانشناسی، تربیت فرزند، نظام خانواده و جامعهی اسلامی در کارنامه دارد. از مجموعه آثار اخوت میتوان به کتابهای پرورش تفکر بنیادی، مبانی و مهارتهای برنامهریزی، پرورش تفکر قرآنی، نیاز در ساختار انسان و درمانگری افسردگی مبتنیبر قرآن اشاره کرد.

بسیار عالی و بسیار زیبا ، دعاهایی با مضامین والا و عرفانی
تعقیبات نماز مغرب و عشا خیلی شیرین و عالیه برای زمانی که حال و وقت خوندنش باشه من نسخه چاپیشو دارم ولی چون مثل گوشی همیشه همراهم نیست ممنونم از طاقچه که الکترونیکی شم گداشته
من نسخه چاپی رو دارم عالیه. یه وقتا که دلم میگیره روحیم رو عوض میکنه
👏👏فـوق الـعـاده عااااااالــــــی و کاربردی و دوست داشتنی👏👏😘😍😍😍😘😘😘
این کتاب، توی خونه ی هر محب اهل بیتی باید باشه ... صل الله علیک یا فاطمه الزهرا
شهید محمد رضا دهقان امیری هم توی تهیه ی این کتاب شرکت داشتند عکسشون صفحه های اول کتاب هستش
مجموعه ای قیمتی و بسیار بسیار ارزشمند
ممنون بابت آوردن این کتاب چند وقتی بود دنبالش بودم نسخه چاپی را پیدا نمی کردم...
من کتاب کربنی و نرم افزار این صحیفه رو دارم. دعاهاش عالیه
سپاس فراوان