کتاب سفرنامه لرش
ظهور و سقوط نادرشاه
معرفی کتاب سفرنامه لرش
کتاب سفرنامه لرش (ظهور و سقوط نادرشاه) نوشته یوهان یاکوب لرش، فقط شرح یک سفر نیست، بلکه تصویری نزدیک از قفقاز، گیلان و ایرانِ روزگار نادرشاه به دست میدهد؛ از جابهجایی سفیران و کشمکش روسها و ایرانیان تا فقر مردم، بازارهای ازرونقافتاده، چاههای نفت باکو و آشوبی که به روزهای پایانی حکومت نادرشاه میرسد. در این کتاب گزارش واسیلی براتیشوف و سفرنامهی وین میروپ هم ضمیمه شده است. این سفرنامه را ساسان طهماسبی ترجمه و انتشارات امیرکبیر منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سفرنامه لرش
کتاب سفرنامه لرش نوشته یوهان یاکوب لرش مجموعهای از یادداشتها و گزارشهایی است که از دل رفتوآمدهای یک پزشک آلمانیِ در خدمت دولت روسیه بیرون آمده است. متن، ایران و نواحی پیرامون آن را در دورهای پرتنش دنبال میکند؛ دورهای که قفقاز، سواحل دریای کاسپین، گیلان و شهرهایی مثل دربند، باکو، شماخی و رشت مدام زیر فشار جنگ، جابهجایی قدرت و رقابت سیاسی قرار دارند. این اثر از دو بخش اصلی تشکیل میشود و در کنار آن، دو گزارش دیگر هم آمدهاند؛ یکی از واسیلی براتیشوف و دیگری از وین میروپ. همین ترکیب باعث شده کتاب فقط به مشاهدات یک مسافر محدود نماند و چند زاویهی متفاوت از یک دورهی تاریخی در کنار هم قرار بگیرد.
کتاب سفرنامه لرش فقط فهرستی از مسیرها و توقفگاهها نیست. ارزش آن بیشتر در جزئیاتی است که یوهان یاکوب لرش از زندگی روزمره، مناسبات قدرت و وضعیت اجتماعی ثبت کرده است. لرش از استحکامات روسها، ترکیب نیروهای نظامی، گفتوگوهای سیاسی، بیماریهای شایع، شیوهی استحمام، بازارها، مالیات، قحطی، فروش کودکان، مهاجرت بازرگانان ایرانی به آستراخان و حتی مصرف نفت در باکو نوشته است. در بخش مربوط به آخرین هیئت دیپلماتیک روسیه در ایران، فضای فرسودهی سالهای پایانی حکومت نادرشاه روشنتر میشود؛ جایی که ویرانی روستاها، فشار بر مردم، آشفتگی اداری و ترس از آینده در گزارشها پیداست.
ضمیمههای کتاب هم این تصویر را کاملتر میکنند: براتیشوف به ماجرای تیرگی رابطهی نادرشاه و رضاقلیمیرزا و پیامدهای آن پرداخته و میروپ مسیر تجاری قزوین تا مشهد را با اطلاعاتی کمیاب ثبت کرده است. حاصل کار، متنی است که هم برای شناخت سیاست و جنگ مهم است و هم برای دیدن جزئیات کمتر گفتهشدهی زندگی در آن دوره.
خلاصه کتاب سفرنامه لرش
کتاب سفرنامه لرش مسیر چند سفر و چند گزارش را در کنار هم میگذارد تا تصویری پیوسته از ایران و نواحی پیرامون آن در روزگار نادرشاه بسازد. لرش از آستراخان و سولاق تا دربند، باکو، شماخی و گیلان حرکت میکند و در هر توقف، چیزی فراتر از توصیف راه و شهر ثبت میکند: وضعیت پادگانها، روابط روسها با حاکمان محلی، آثار جنگ بر روستاها و بازارها، بیماریها، مالیات، قحطی و فشار بر مردم.
بخش پایانی کتاب به سفر هیئت دیپلماتیک روسیه در آخرین سال حکومت نادرشاه میرسد و آشوب پس از قتل او را از نزدیک نشان میدهد. دو گزارش ضمیمه نیز این تصویر را با اطلاعاتی دربارهی دربار نادرشاه و مسیرهای تجاری کامل میکنند.
چرا باید کتاب سفرنامه لرش را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب سفرنامه لرش را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب تصویری جزئینگر از ایران، قفقاز و سواحل دریای کاسپین در دورهی نادرشاه ارائه میدهد.
- خواننده میتواند روابط ایران و روسیه را از خلال گزارشهای میدانی و نهفقط روایتهای کلی تاریخی دنبال کند.
- متن، علاوهبر رخدادهای سیاسی و نظامی، زندگی روزمرهی مردم را هم نشان میدهد؛ از بازار و مالیات تا بیماری و کمبود غذا.
- گزارشهای مربوط به باکو، چاههای نفت و اثرات آنها از بخشهای کمسابقه و قابلتوجه کتاب است.
- ضمیمههای براتیشوف و وین میروپ دامنهی اطلاعات کتاب را گستردهتر میکنند و چند منظر متفاوت در اختیار میگذارند.
- این کتاب برای کسانی که به جزئیات محلی شهرهایی مثل دربند، باکو، رشت و شماخی علاقه دارند، دادههای فراوانی دارد.
خواندن کتاب سفرنامه لرش را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب سفرنامه لرش به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به تاریخ ایران در دورهی نادرشاه و سالهای آشوب پس از او.
- خوانندگانی که میخواهند دربارهی روابط ایران و روسیه در نواحی قفقاز و دریای کاسپین بیشتر بدانند.
- پژوهشگرانی که به توصیفهای محلی از شهرها، راهها، پادگانها و بازارهای تاریخی توجه دارند.
- کسانی که به سفرنامههایی با جزئیات اجتماعی، پزشکی و جغرافیایی علاقهمندند.
- مخاطبانی که میخواهند تصویری نزدیکتر از فشار جنگ و مالیات بر زندگی مردم در آن دوره به دست آورند.
بخشی از کتاب سفرنامه لرش
«بیستوپنجم می ۱۷۳۴/سوم محرم ۱۱۴۷، با کاپیتان شوالیه دی مری و صدوشصت سرباز سوارهنظام، از دربند عازم باکو شدم. کاپیتان در نیازآباد ماند. روستای مولاکنت بیست ورست با دربند فاصله دارد. برای پیمودن این مسیر، باید یک روز از میان جنگل عبور کنید. سی ورست بعد از این روستا، باید از رودخانهٔ بزرگ سمور که از کوه مرتفع شاهداغی، سرچشمه میگیرد و با قدرت جریان پیدا میکند، عبور میکردیم. هرگاه این رودخانه پرآب شود، عرض آن دو ورست است. باید قبل از طلوع خورشید و آب شدن برفها، به مقصد میرسیدیم. دو کشاورز ایرانی که از نزدیکترین روستا آمده و به ما پیوسته بودند، با چوبهای بلندی که در دستان خود داشتند، پیشاپیش ما حرکت میکردند تا به ما نشان دهند که از کدام مسیر برویم.
رودخانهٔ سمور به پانزده شاخه تقسیم میشود. وقتی از اولین شاخه که از همه خطرناکتر است، عبور کردیم، شدیداً دچار سرگیجه شدیم. هرگاه عمق آب این رودخانه افزایش یابد، تعداد زیادی انسان و چهارپا را به کام مرگ میفرستد. شش ورست آنسوتر، رودخانهٔ دیگری بهنام لاما جریان دارد، اما خیلی عریض نیست. در روستاهای جنگلی آنجا، با اولین شالیزارها مواجه شدیم و از یک شهر کوچک ارمنی بهنام دودلی که با دیواری گِلی احاطه شده بود، عبور کردیم. قبلاً پادگانی آنجا داشتیم، ولی برچیده شد، زیرا اغلب افرادش جان خود را از دست دادند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب سفرنامه لرش و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | سفرنامه لرش |
| عنوان دیگر | ظهور و سقوط نادرشاه |