کتاب ساعت پنج عصر
معرفی کتاب ساعت پنج عصر
کتاب ساعت پنج عصر نوشتهی امید خسروی مجموعهای از شعرهای کوتاه و بلند است که نشر پرپروک آن را منتشر کرده است. در این اثر شاعر با زبانی تصویری و سرشار از تشبیههای غیرمنتظره از عشق، تنهایی، جنگ، کودکی، مرگ و دلزدگی از جهان امروز گفته است. شعرها در فضایی شهری و معاصر شکل گرفتهاند و میان صمیمیت عاطفی و نگاه انتقادی به جامعه در نوساناند. ساعت پنج عصر بیش از هر چیز بر تجربههای روزمره، روابط عاطفی فرسوده و حس بیپناهی انسان در جهان شلوغ تمرکز دارد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ساعت پنج عصر
کتاب ساعت پنج عصر مجموعهای از شعرهای امید خسروی است که در آن شاعر جهان خود را با ترکیبی از تصویرهای شهری، اشیای روزمره و موقعیتهای عاطفی روایت کرده است. در این کتاب ساعت، خیابان، اتوبوس، کامیون، فرودگاه، آشپزخانه و حتی چمدان به شخصیتهایی تبدیل شدهاند که احساسات شاعر را حمل میکنند و از دل همین جزئیات ساده، حس تنهایی، دلتنگی و خستگی از روزمرگی بیرون کشیده شده است. در کتاب ساعت پنج عصر شعرهایی مانند دلتنگی، چکمههای کوچک، آدم برفی، دهکده جوجک، رویاهای سوخته، آدم و حوایی دیگر، فریادهای بیقایق، کامیونها مهربان نمیشوند، پیامبران دروغ، دستگاه، تنهایی، عشق فراموش شده، پایان غرور، مرگ، طوفان نوح و در دست کنار هم قرار گرفتهاند و هرکدام بر بُعدی از تجربهی انسان امروز تمرکز کردهاند. امید خسروی در این شعرها از کودکی و بازیها و عروسکهای از دسترفته تا جنگ، مرگ، مهاجرت، سانسور، رسانهها و فرسودگی عشق را دنبال کرده است. کتاب ساعت پنج عصر فضایی میسازد که در آن کلاغها، آدمبرفیها، قطار، تفنگ روی دیوار، نهنگ، تابوت، رئیسجمهور زمستان و حتی سیبهای آشپزخانه در کنار هم قرار میگیرند تا جهانی تلخ، طنزآلود و گاه کابوسوار را نشان دهند. شاعر در بسیاری از شعرها از زاویهی دید اولشخص سخن گفته است و میان اعتراف شخصی و نقد اجتماعی رفتوآمد کرده است.
خلاصه کتاب ساعت پنج عصر
در ساعت پنج عصر امید خسروی مجموعهای از شعرها را کنار هم گذاشته است که در آنها عشق، مرگ، جنگ، کودکی، تنهایی و خستگی از جهان معاصر محور اصلیاند. شاعر در شعرهایی مثل دلتنگی و چکمههای کوچک از بزرگشدن، از دسترفتن معصومیت و فاصلهای که میان آدمها میافتد گفته است. در شعرهایی مانند آدم برفی، دهکده جوجک و فریادهای بیقایق جهان بیرون تیره، خشن و پر از سانسور تصویر شده است؛ جایی که کامیونها مهربان نمیشوند، جنگ تمام نمیشود و انسانها در شکم نهنگی نامرئی زندگی میکنند. در شعرهایی مثل پیامبران دروغ، پایان غرور و مرگ، شاعر به مرگ، ریاکاری، ایمان ازدسترفته و پوچی امیدهای جمعی پرداخته است و در کنار آن در شعرهایی مانند عشق فراموش شده و آدم و حوایی دیگر از رابطهای فرسوده، کودکی سرگردان میان دو جهان و رؤیای بازگشت به آغاز سخن گفته است.
چرا باید کتاب ساعت پنج عصر را بخوانیم؟
خواندن ساعت پنج عصر امکان مواجهه با مجموعهای از تصویرهای تازه از عشق، جنگ، مرگ و روزمرگی را فراهم میکند. این کتاب با ترکیب طنز تلخ، ناامیدی، دلتنگی و اعتراض، تجربهی زیستن در جهانی شلوغ و خشن را به زبان شعر نشان داده است و میتواند برای خواننده فرصتی برای همحسی، تأمل و بازخوانی ترسها و امیدهای شخصی باشد.
خواندن این کتاب به دوستداران شعر معاصر فارسی، کسانی که به شعرهای تصویری و اجتماعی علاقهمندند و افرادی که دغدغههایی مثل جنگ، تنهایی، دلزدگی از روزمرگی و فرسودگی روابط عاطفی دارند پیشنهاد میشود. همچنین به کسانی پیشنهاد میشود که به دنبال شعرهایی با فضاهای شهری و امروزی هستند. «دل تنگی نه این که به مسافرتی دور بروی یا برای خرید یا حتی برای آوردن دو فنجان قهوه به آشپزخانه من پلک هم که می زنم دلم برای تو تنگ می شود چکمه های کوچک چقدر بیهوده بزرگ شدیم آنقدر که حتی تو عروسک هایت را فروختی عکس های کودکیت را پاره کردی آنقدر که دیگر هیچ گاه با یادک های گم شده به کوچه ما نیامدند دیدی چه زود تمام شد چرخ و فلک ها دیگر نچرخیدند ارتفاع کمد خانه تان کم شد و من دیگر بهانه های بغل کردنت را از دست دادم بزرگ شدیم پیرزن های جاروسوار ما را دزدیدند خدا هم که گاهی مثل شعبده بازها به کوچه ما می آمد و از کلاهش خرگوش در می آورد دیگر پیدایش نشد و ما دیگر هیچ گاه روی اعلامیه ها برای مرگ سیبیل نگذاشتیم»