کتاب از همه مهمتر!
معرفی کتاب از همه مهمتر!
استقلال فرهنگی در فرهنگ سیاسی چند دهه اخیر جهان کاربرد فراوانی داشته است و با توجه به عملکرد کشورهای استعمارگر که فرهنگها، هنجارها و ارزشهای جوامع دیگر را در جهت گسترش سلطه هدف قرار میدهد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. پایه و اساس دیگر وجوه استقلال (استقلال سیاسی، اقتصادی و ...) در استقلال فرهنگی نهفته است و سلطه واقعی قدرتها سلطهی فرهنگی است. در تعریف سادهای میتوان گفت استقلال فرهنگی عبارت است از حفظ فرهنگ و ارزشهای جامعه از تهاجم فرهنگ بیگانه. این موضوع از مهمترین مسائلی است که از ابتدای انقلاب اسلامی مورد توجه رهبران و اندیشمندان آن بوده است. شهید مطهری (ره) معتقد بود که: «اگر به استقلال فرهنگی دست نیابیم شکست خواهیم خورد و نخواهیم توانست انقلاب اسلامی را به ثمر برسانیم». البته تأکید بر استقلال فرهنگی به معنای انزوای بینالمللی نیست و عمدهی حرف این است که ما باید بتوانیم با طراحی نقشه استقلال فرهنگی خودمان یک برنامهی تعاملی با محیط پیرامونی و جهانی داشته باشیم و حتی به نقطهای برسیم که برای دیگران سند و الگو ارائه دهیم. طی چندماهه اخیر و به واسطه مطرح شدن بحث سند 2030، بحث استقلال فرهنگی بیش از پیش مورد تأکید و توجه قرار گرفته است و مناسب دیدیم که در پروندهای برخی ابعاد و وجوه آن را بررسی کنیم. پرونده پیش رو مشتمل بر 8 یادداشت است که یادداشت ابتدایی به عنوان مقدمه بحث به نقش فرهنگ در افزایش اقتدار ملی یک کشور میپردازد. در یادداشتهای دوم و سوم چیستی استقلال فرهنگی، هویت فرهنگی ما، تهاجم فرهنگی نظام سلطه و دیدگاه قرآن و اسلام درباره استقلال فرهنگی بهطور اجمالی مورد بررسی قرار گرفته است.
یادداشتهای چهارم تا هفتم این مجموعه هم به مباحث مربوط به جنگ نرم و امپریالیسم فرهنگی و سند بحثبرانگیز ۲۰۳۰ و بررسی ارتباط آنها با استقلال فرهنگی اختصاص یافته است.
پایانبخش پروندهی هم گفتاری است از دکتر موسی نجفی که در آن از جنبههای نظری و تئوریپردازی انقلاب اسلامی و مسئلهی استقلال فرهنگی صحبت میشود و نگاهی دارد به سیر فرهنگی و نظریهپردازی انقلاب اسلامی از دههی چهارم به بعد.
در این مجموعه، کوشیدهایم که انتخاب یادداشتها با در نظر گرفتن کلیدواژههای مهم رهبر معظم انقلاب دربارهی استقلال فرهنگی باشد؛ کلیدواژههایی چون هویت مستقل دینی و ملی، سبک زندگی، تقلیدگرایی و خودباختگی، نظام تعلیم و تربیتی مستقل و...
بریدهای برای کتاب ثبت نشده است