کتاب سایه درد
معرفی کتاب سایه درد
کتاب سایه درد نوشتهی میثم گودرزی مجموعهای از شعرهای عاشقانه و اجتماعی است که نشر متخصصان آن را منتشر کرده است. شاعر در این اثر از دل تجربههای شخصی، تنهایی، دلبستگیهای نافرجام، رنج زیستن در شهری شلوغ و بیرحم و زخمهای پنهان روزمره سخن گفته است. در مقدمهی کوتاه کتاب، از تولد شاعر در «سردترین روز زمستان نخستین سال از دههی هفتاد خورشیدی» گفته شده و این تصویر، حالوهوای کلی اثر را شکل میدهد؛ جهانی که در آن زمستان طولانی شده و گرمای صمیمیت و امید، کمرنگ است. در شعرهای این مجموعه، هم غزلهای عاشقانه با مضامین حسرت، جدایی، دلتنگی و بیوفایی دیده میشود و هم شعرهایی که به دردهای اجتماعی، فقر، نابرابری، کودکان کار، بیعدالتی و فرسودگی روحی انسان معاصر پرداختهاند. زبان اثر میان لحن کلاسیک و روزمره در رفتوآمد است و شاعر گاهی در قالب غزل و گاهی در قالب شعر نیمهمحاورهای، رنج و اعتراض خود را بیان کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سایه درد
کتاب سایه درد با مقدمهای کوتاه آغاز میشود که در آن میثم گودرزی از تولد خود در زمستان و تغییری که در جهان و فصلها احساس میکند مینویسد و از همان ابتدا فضای سرد، بیپناه و پر از سراب را پیش چشم میآورد. این مقدمه، نوعی بیانیهی عاطفی است که در آن از «ابتدای بیراهه»، «شنهایی که با یک نسیم این طرف و آنطرف میروند» و «طوفان شنی سهمگین» سخن گفته شده و خواننده را وارد جهانی میکند که در آن هنوز به «درد» نرسیدهایم اما نشانههای آن همهجا دیده میشود. در ادامهی کتاب، شعرهایی با قالبها و وزنهای مختلف آمده که بخش مهمی از آنها غزل است. شعرهایی مانند «مثل یک زاغ که دلبستهی طاووس شده»، «آنکه خواهد برود»، «ناید از این زمستان در کوچهها بهاری»، «بیهوده رفتهای»، «شور یک سال به من»، «صدای تیشه میآید»، «میروم در دلم آنقدر زمستان شده است» و «آوار؛ خودم» بیشتر بر محور عشق، جدایی، دلتنگی و فرسودگی روح تمرکز دارند. در این شعرها، معشوق گاه دور و دستنیافتنی است و گاه بیوفا و بیاعتنا؛ و عاشق در میانهی این فاصله، میان امید و یأس در نوسان است. در نیمهی دیگر کتاب سایه درد، شعرهایی دیده میشود که بهطور مستقیمتر به مسائل اجتماعی و زیستی پرداختهاند. شعرهایی مانند «چهارراه سرد»، «دچار درد بیداری»، «گوشی»، «جوانمردی جوانمرده» و «روزه» فضای شهر، فقر، کودکان کار، مصرفزدگی، وابستگی افراطی به تلفن همراه، ریاکاری مذهبی و فرسودگی وجدان جمعی را تصویر کردهاند. در «چهارراه سرد» تصویر کودکی که در سرما گل میفروشد و زیر چراغ قرمز و میان دود و برجها خوابش میبرد، نمونهای از این نگاه است. در «دچار درد بیداری» شاعر خود را گرفتار «خندهی زوری»، «نور مصنوعی»، «کودکی درمانده در دود و دم تهران» و «زندههای مرده در کوچهخیابانها» میبیند. در شعر «گوشی» با یک روایت طنزآمیز، گفتوگوی دو تلفن همراه ساده و هوشمند بهانهای شده تا وابستگی انسان به ابزار و غفلت از جهان واقعی نشان داده شود. در پایان کتاب، شعرهایی مانند «جوانمردی جوانمرده» و «روزه» با لحنی انتقادی و گاه طعنهآمیز، از مرگ امید، ریا، و فاصلهی میان ظاهر دینداری و حقیقت اخلاق سخن گفتهاند. این مجموعه در مجموع، از چندین شعر نسبتاً کوتاه تشکیل شده که هرکدام بر محور یک تصویر یا موقعیت عاطفی مشخص بنا شدهاند و در کنار هم، منظری از رنج فردی و جمعی را شکل دادهاند.
چرا باید کتاب سایه درد را بخوانیم؟
سایه درد مجموعهای است که در آن میتوان دو خط اصلی را دنبال کرد: خط عشق و خط رنج اجتماعی. در شعرهای عاشقانه، شاعر از زاویهی یک عاشق خسته و زخمی سخن گفته است که میان امید به وصال و یقین به جدایی سرگردان است. این شعرها برای کسانی که با تجربهی دلبستگیهای نافرجام، حس بیپناهی عاطفی و فرسودگی پس از جدایی آشنا هستند، میتواند آینهای از احساسات فروخورده و ناگفته باشد. استفاده از تصاویر آشنا مثل بیستون، یوسف، قربانی، پروانه و شمع در کنار جزئیات روزمره، نوعی پیوند میان سنت و زندگی امروز ایجاد کرده است. در بخش شعرهای اجتماعی، کتاب سایه درد به وضعیت انسان در شهر، فشارهای اقتصادی، نابرابری، ریاکاری و فراموششدن همدلی پرداخته است. شعر «چهارراه سرد» با تصویر کودک گلفروش، و «دچار درد بیداری» با فهرستکردن وضعیتهای تلخ و متناقض، نوعی گزارش عاطفی از زیستن در فضایی خشن و بیرحم ارائه کردهاند. شعر «گوشی» نیز با لحنی طنزآمیز، وابستگی افراطی به تلفن همراه و غفلت از محیط اطراف را به چالش کشیده است. این ترکیب عشق و اجتماع، از این کتاب اثری ساخته است که هم به درون فردی شاعر سرک میکشد و هم به بیرون و جهان پیرامون او. برای کسانی که به دنبال بازتاب احساسات شخصی و جمعی در قالب شعر هستند، این مجموعه میتواند تجربهای همراه با همحسی و تأمل باشد.
خواندن این کتاب به دوستداران شعر فارسی، بهویژه غزل، پیشنهاد میشود. همچنین به کسانی پیشنهاد میشود که به شعرهای عاشقانهی تلخ، مضمونهای جدایی و دلتنگی، و نیز شعرهایی با نگاه انتقادی به مسائل اجتماعی، فقر، کودکان کار، ریاکاری و زندگی شهری علاقهمند هستند. برای خوانندگانی که در پی متنی کوتاه، امروزی و احساسی برای همحسی با رنجها و دغدغههای فردی و جمعیاند، این مجموعه میتواند گزینهای مناسب باشد.