کتاب مخمصه انسان
پاسخ به بزرگترین سوالات زندگی
معرفی کتاب مخمصه انسان
کتاب مخمصه انسان (پاسخ به بزرگترین سوالات زندگی) نوشتهی دیوید بناتار و با ترجمهی نیما ایرجزاده منتشر شده است. نویسنده در این اثر به سراغ پرسشهایی مانند معنای زندگی، ارزش زیستن، مرگ، جاودانگی و خودکشی رفته و آنها را از زاویهای بهشدت نقادانه بررسی کرده است. بناتار که پیشتر با دیدگاه آنتیناتالیستی خود شناخته شده، در این کتاب نیز کیفیت زندگی انسان، رنج، بدبینی و خوشبینی و نسبت آنها با مرگ را موضوع بحث قرار داده است. انتشارات گیوا آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مخمصه انسان
کتاب مخمصه انسان اثری از دیوید بناتار است که به سراغ بزرگترین پرسشهای وجودی میرود: آیا زندگی معنا دارد؟ آیا با این همه رنج، زندگی ارزش زیستن دارد؟ مرگ چه نسبتی با خوبی و بدی زندگی دارد و آیا جاودانگی میتواند راهحلی برای ترس از مرگ باشد؟ بناتار در این کتاب با رویکردی تحلیلی و استدلالمحور، اما با آگاهی از حساسیتهای عاطفی این موضوعات، تصویری تیره از وضعیت انسان ترسیم کرده است. کتاب مخمصه انسان در هشت فصل تنظیم شده است. در فصل مقدمه، نویسنده طرح کلی دیدگاه بدبینانهی خود را بیان میکند: «زندگی بد است و مرگ هم بد است» و نشان میدهد چگونه این دو با هم یک «چنگ بدبختی» میسازند. در فصل دوم با عنوان «معنی» انواع معنای زندگی از منظر فردی، اجتماعی، انسانی و کیهانی توضیح داده شده و تمایز میان معنای عینی و ذهنی تشریح شده است. فصل سوم با عنوان «بیمعنی بودن» به خبر بد میپردازد: از منظر کیهانی، زندگی انسان بیاهمیت و فاقد هدف است و تلاشهای خداباورانه برای پرکردن این خلأ معنایی زیر سؤال رفته است. کتاب مخمصه انسان در فصلهای بعدی به کیفیت زندگی، مرگ، جاودانگی، خودکشی و در نهایت جمعبندی بدبینی وجودی نویسنده میپردازد. بناتار در پیشگفتار و راهنمای خواننده توضیح داده است که کدام فصلها فنیتر و دشوارترند و چگونه میتوان متن را متناسب با حوصله و علاقه دنبال کرد تا هم خوانندهی عام و هم خوانندهی حرفهای فلسفه بتوانند با آن درگیر شوند.
خلاصه کتاب مخمصه انسان
کتاب مخمصه انسان تصویری منسجم از وضعیت انسان بهعنوان وضعیتی گرفتار در دو قطب زندگی و مرگ ارائه میدهد. بناتار استدلال میکند که از یکسو زندگی سرشار از رنج، محدودیت، تکرار و بیمعنایی کیهانی است و حتی بهترین زندگیها نیز در مجموع «بدتر از خوب» هستند. از سوی دیگر، مرگ نیز بد است، چون انسان را از خیرهای ممکن محروم میکند و خود نوعی نابودی غیرقابلبرگشت است. نویسنده در این کتاب نشان میدهد که معنای عمیق و پایدار در سطح کیهانی دستنیافتنی است، هرچند در سطوح محدودتر مانند خانواده، جامعه یا پروژههای فردی میتوان به نوعی معنا رسید. او دیدگاههای خوشبینانهی دینی و سکولار را دربارهی معنا، کیفیت زندگی، مرگ، جاودانگی و خودکشی نقد کرده و در نهایت به این نتیجه رسیده است که مخمصهی انسان نه با انکار واقعیت، نه با خودکشی و نه با رؤیای جاودانگی حل نمیشود و تنها راه جلوگیری از گسترش آن، خودداری از تولید مثل است.
چرا باید کتاب مخمصه انسان را بخوانیم؟
این کتاب برای کسانی که به پرسشهای «معنای زندگی»، «ارزش زیستن» و «نسبت مرگ و رنج» جدی فکر میکنند، فرصتی برای مواجههی بیپرده با یک بدبینی فلسفی رادیکال فراهم کرده است. خواندن آن امکان آشنایی با استدلالهای دقیق له و علیه خوشبینی رایج، خداباوری، جاودانگی و خودکشی را فراهم میکند و کمک میکند تصویر روشنتری از ابعاد تاریک و محدود وضعیت انسانی شکل بگیرد.
خواندن این کتاب به علاقهمندان فلسفهی تحلیلی، فلسفهی زندگی و مرگ، دانشجویان فلسفه و الهیات، و کسانی که با اضطراب وجودی، پرسش از معنای زندگی یا نقد خوشبینی دینی و سکولار درگیر هستند پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که با آنتیناتالیسم و بدبینی فلسفی سروکار دارند، متن مهمی است.
بخشی از کتاب مخمصه انسان
«این کتاب به «سوالات بزرگ» زندگی میپردازد - در واقع، بزرگترین آنها: آیا زندگی ما معنا دارد؟ آیا زندگی ارزش زیستن دارد؟ به این واقعیت که قرار است بمیریم چگونه باید پاسخ دهیم؟ آیا بهتر است برای همیشه زندگی کنیم؟ آیا ممکن است یا باید ما زندگی خود را زودتر به پایان ببریم – با خودکشی – تا زمانی که در غیر این صورت به پایان برسد؟ تصور یک فرد متفکر که حداقل یک بار به این نوع مسائل فکر نمیکند دشوار است. پاسخ به آنها نه تنها در جزئیات، بلکه در جهت گیری گسترده نیز متفاوت است. برخی از افراد، چه مذهبی و چه سکولار، پاسخهای آماده و آرامش بخش میدهند. دیگران سؤالات را به طور غیرقابل گیج کنندهای میدانند. در حالی که برخی دیگر بر این باورند که پاسخهای صحیح به سؤالات بزرگ معمولاً پاسخهای تلخ هستند. اگرچه ترساندن خوانندگان در ابتدای کتاب توصیه نمیشود، اما در همان ابتدا باید فاش کنم که دیدگاههای من عمدتاً در دسته سوم قرار میگیرند، که تقریباً به طور قطع کمترین محبوبیت را دارند. من باید استدلال کنم که پاسخهای (درست) به پرسشهای بزرگ زندگی نشان میدهد که وضعیت انسان یک مخمصه غمانگیز است و وضعیتی که هیچ راه گریزی از آن وجود ندارد. در یک جمله: زندگی بد است، اما مرگ هم همینطور البته زندگی و مرگ از هر نظر بد نیستند. با این حال، زندگی و مرگ هر دو، از جنبههای مهم، وحشتناک هستند. آنها با هم یک چشمه وجودی را تشکیل میدهند - چنگ بدبختی-که مصیبت ما را تحمیل میکند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب مخمصه انسان و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | مخمصه انسان |
| عنوان دیگر | پاسخ به بزرگترین سوالات زندگی |
| عنوان انگلیسی | The human predicament: a candid guide to life's biggest questions |
| موضوع | نظریات و مکاتب فلسفی |
| نویسنده | دیوید بناتار |