کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن دیوید لموس + دانلود نمونه رایگان

کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن

نویسنده:دیوید لموس
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن

کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن نوشته‌ی دیوید لموس با ترجمه‌ی شهلا واحد اثری است درباره‌ی هنر شنیدن، سکوت و ساختن رابطه‌های عمیق‌تر در زندگی روزمره. نویسنده از تجربه‌های شخصی خود شروع کرده است؛ از سال‌هایی که شنیدن برایش پناهگاهی برای فرار از صحبت‌کردن درباره‌ی خودش بود تا زمانی که یاد گرفت داستان زندگی خود را هم دوست بدارد و میان گفتن و شنیدن تعادل برقرار کند. در این کتاب، شنیدن نه یک توصیه‌ی اخلاقی، بلکه مهارتی آموختنی معرفی شده است که می‌تواند دوستی‌ها، روابط عاشقانه، خانواده و محیط کار را دگرگون کند. در فصل‌های مختلف، از «قدرت شنیدن» و «تأثیر کمتر حرف زدن» تا «اصول شنیدن مؤثر» و «نکات عملی برای شنیدن مؤثر» پیش می‌رویم و با مثال‌های ملموس، طنز ملایم و روایت‌های شخصی، با موانع شنیدن، نقش سکوت، نشانه‌های غیرکلامی و مفهوم شنیدن فعال آشنا می‌شویم. نویسنده تلاش کرده است کتابی کوتاه، کاربردی و در عین‌حال صمیمی بنویسد که هم برای کسانی که خود را پرحرف می‌دانند قابل استفاده باشد و هم برای کسانی که احساس می‌کنند در رابطه‌هایشان شنیده نمی‌شوند. نشر پردیس آباریس آن را منتشر کرده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن

کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن با روایت اول‌شخص دیوید لموس آغاز می‌شود؛ جایی که نویسنده اعتراف می‌کند سال‌ها شنیدن برایش سپری دفاعی بوده است تا مجبور نباشد درباره‌ی خودش حرف بزند. از همان پیش‌گفتار، لحن صادقانه و طنزآمیز او فضای کتاب را مشخص می‌کند: اثری که از تجربه‌ی زیسته‌ی نویسنده، گفت‌وگوهای فراوان و تأمل‌های شخصی‌اش درباره‌ی ارتباط انسانی بیرون آمده است. در مقدمه، لموس توضیح داده است چرا در فرهنگی که همه در آن مشغول حرف‌زدن، تولید محتوا و خودنمایی هستند، مهارت شنیدن به حاشیه رفته است و چگونه همین مهارت می‌تواند حلقه‌ی گمشده‌ی دوستی‌ها، ازدواج‌ها، رابطه‌های خانوادگی و همکاری‌های شغلی باشد. کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن در چند فصل نسبتاً کوتاه و موضوع‌محور تنظیم شده است. ابتدا در فصل «قدرت شنیدن» شنیدن به‌عنوان «چسب پنهان روابط» معرفی شده و نویسنده با مثال‌هایی از تجربه‌های روزمره، از قهوه‌خوردن با یک دوست تا جلسه‌ی کاری، نشان داده است شنیده‌شدن چه اثری بر احساس ارزشمندی و صمیمیت دارد. سپس در فصل «تأثیر کم‌تر حرف زدن» با استعاره‌هایی مثل کنسرت و بازی پاس‌دادن توپ، مفهوم تعادل در گفت‌وگو توضیح داده شده و شخصیت و انگیزه‌های آدم‌های پرحرف واکاوی شده است. در ادامه، فصل «اصول شنیدن مؤثر» به شنیدن فعال، ذهن‌آگاهی و نشانه‌های غیرکلامی می‌پردازد و آن‌ها را به چند مهارت مشخص مثل بازگویی، شفاف‌سازی، خلاصه‌کردن، تشویق و پاسخ‌دادن تقسیم کرده است. در فصل «نکات عملی برای شنیدن مؤثر» این مفاهیم به توصیه‌های روزمره تبدیل شده‌اند؛ از کنار گذاشتن گوشی و انتخاب محیط مناسب برای گفت‌وگو تا تمرین خودبازنگری بعد از هر مکالمه. کتاب در فصل پایانی با جمع‌بندی کوتاهی تمام می‌شود که در آن نویسنده بر اهمیت پرسیدن سؤال و تبدیل شنیدن به عادت آگاهانه تأکید کرده است.

خلاصه کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن

در بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن دیوید لموس از یک پرسش ساده شروع کرده است: چرا با وجود تشنگی عمیق به ارتباط، این‌همه رابطه‌ی سطحی، سوءتفاهم و احساس تنهایی وجود دارد؟ پاسخ او در یک کلمه خلاصه می‌شود: شنیدن. به‌باور نویسنده، بیشتر انسان‌ها آن‌قدر درگیر گفتن، دفاع‌کردن، نصیحت‌کردن و خودنمایی هستند که فرصت و مهارت شنیدن واقعی را از دست داده‌اند. این کتاب تلاش کرده است نشان بدهد شنیدن چگونه می‌تواند کیفیت رابطه‌ها را در حوزه‌های مختلف زندگی تغییر دهد. نویسنده ابتدا شنیدن را به‌عنوان «چسب روابط» توضیح داده است؛ مهارتی که باعث می‌شود دیگران احساس کنند دیده و فهمیده شده‌اند. او از پژوهش‌ها و مثال‌های روزمره کمک گرفته است تا نشان بدهد شنیدن فعال می‌تواند استرس را کاهش دهد، رضایت از رابطه را بالا ببرد و حتی با آزادشدن هورمون اکسی‌توسین، حس اعتماد و پیوند را تقویت کند. سپس وارد جزئیات می‌شود و نقش شنیدن را در دوستی‌ها، روابط عاشقانه، خانواده و محیط کار جداگانه بررسی می‌کند؛ از دوستی‌ای که با شنیدنِ بدون قضاوت به رابطه‌ای ماندگار تبدیل می‌شود تا والدینی که با گوش‌دادن واقعی به فرزند، اعتماد و عزت‌نفس او را تقویت می‌کنند. در بخش بعد، کتاب به «کمتر حرف زدن» می‌پردازد؛ نه به‌معنای خاموش‌ماندن، بلکه به‌معنای ایجاد تعادل در گفت‌وگو. لموس با نگاهی همدلانه به آدم‌های پرحرف، پرحرفی را گاهی نشانه‌ی ناامنی، نیاز به تأیید یا ترس از سکوت می‌داند و توضیح داده است چگونه این رفتار می‌تواند تعادل رابطه را برهم بزند. در عین‌حال پیشنهاد می‌کند به‌جای برچسب‌زدن، با شوخ‌طبعی و دعوت ملایم، گفت‌وگو را از مونولوگ به دیالوگ تبدیل کنیم. بخش مهمی از کتاب به «اصول شنیدن مؤثر» اختصاص دارد. نویسنده شنیدن فعال را به چند مهارت مشخص تقسیم کرده است: بازگویی برای اطمینان از فهم درست، شفاف‌سازی با پرسیدن سؤال، خلاصه‌کردن برای جمع‌بندی، تشویق‌کردن با نشانه‌های کلامی و غیرکلامی و پاسخ‌دادن سنجیده. سپس ذهن‌آگاهی را وارد بحث می‌کند؛ یعنی حضور کامل در لحظه، توجه به لحن و زبان بدن و برگرداندن ذهن سرگردان به گفت‌وگو. در ادامه، نقش نشانه‌های غیرکلامی مثل تماس چشمی، حالت باز بدن، لبخند و هماهنگی حرکات بدن با طرف مقابل توضیح داده شده است. در فصل پایانیِ محتوایی، این مفاهیم به چند گام عملی تبدیل شده‌اند: کاهش حواس‌پرتی‌ها (مثل کنار گذاشتن گوشی)، تمرین آگاهانه‌ی تکنیک‌های شنیدن فعال، استفاده‌ی هدفمند از نشانه‌های غیرکلامی، گنجاندن ذهن‌آگاهی در مکالمات و درنهایت، بازنگری و گرفتن بازخورد برای بهبود مداوم. کتاب با تأکید بر این نکته تمام می‌شود که شنیدن مهارتی است که با تمرین روزانه و پرسیدن سؤال‌های بهتر، می‌تواند به‌تدریج کیفیت همه‌ی رابطه‌ها را تغییر دهد.

چرا باید کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن را بخوانیم؟

بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن از زاویه‌ای بسیار مشخص به موضوع ارتباط پرداخته است: تمرکز بر شنیدن به‌عنوان مهارت اصلی، نه حاشیه‌ای. نویسنده به‌جای ارائه‌ی توصیه‌های کلی، شنیدن را به اجزای کوچک و قابل تمرین تقسیم کرده است؛ از نحوه‌ی بازگویی و شفاف‌سازی تا استفاده از سکوت و زبان بدن. این رویکرد باعث می‌شود خواننده بتواند بعد از هر فصل، یک رفتار کوچک را در گفت‌وگوهای روزمره امتحان کند. ویژگی دیگر آن کتاب، ترکیب تجربه‌ی شخصی، طنز و مثال‌های ملموس است. دیوید لموس از زندگی خودش، خانواده‌اش، روابط عاطفی ناموفق و موقعیت‌های کاری مثال آورده است تا نشان بدهد شنیدن فقط یک مفهوم نظری نیست، بلکه در لحظه‌های عادی مثل قهوه‌خوردن، جر و بحث خانوادگی یا جلسه‌ی کاری معنا پیدا می‌کند. کتاب همچنین به موانع واقعی شنیدن مثل حواس‌پرتی، پیش‌داوری، واکنش‌های احساسی و بی‌علاقگی پرداخته است و برای هرکدام راه‌حل‌هایی پیشنهاد کرده است. خواندن این اثر می‌تواند برای کسانی که احساس می‌کنند در رابطه‌هایشان شنیده نمی‌شوند، فرصتی برای بازنگری در نقش خودشان باشد و برای کسانی که زیاد حرف می‌زنند، آینه‌ای باشد تا انگیزه‌های پنهان پشت پرحرفی را ببینند. تمرکز کتاب بر مهارت‌های ساده اما مداوم، آن را به متنی تبدیل کرده است که می‌توان بارها به آن رجوع کرد و هر بار یک نکته‌ی کوچک را وارد زندگی روزمره کرد.

خواندن بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن به کسانی پیشنهاد می‌شود که دغدغه‌ی بهبود رابطه‌های عاطفی، خانوادگی یا دوستی خود را دارند و احساس می‌کنند گفت‌وگوهایشان اغلب به سوءتفاهم، دلخوری یا سکوت‌های سنگین ختم می‌شود. این کتاب به کسانی پیشنهاد می‌شود که خود را پرحرف می‌دانند یا از سوی دیگران چنین بازخوردی گرفته‌اند و می‌خواهند تعادل بیشتری در گفت‌وگوها ایجاد کنند. همچنین به والدین، مربیان، مدیران، مشاوران، فعالان حوزه‌ی منابع انسانی و هرکسی که در کار روزمره‌اش با شنیدن و گفت‌وگو سروکار دارد، می‌تواند کمک کند تا شنیدن فعال و ذهن‌آگاهانه را تمرین کند. برای دانشجویان و علاقه‌مندان به مهارت‌های ارتباطی و رشد فردی نیز این کتاب منبعی مناسب برای شروع و مرور دوباره‌ی اصول پایه‌ی شنیدن است.

بخشی از کتاب بیشتر گوش کن، کمتر حرف بزن

«تا به‌حال در گفت‌وگویی بوده‌اید که حتی فرصتی برای گفتن یک جمله پیدا نکرده باشید؟ می‌دانید کدام موقعیت را می‌گویم؟ مثلاً وقتی کسی برای هر موضوعی از سر صبح مونولوگی آماده دارد و تا پایان شب، حس می‌کنید فقط سیاهی‌لشکر داستان زندگی خودتان بوده‌اید؟ تجربه‌اش را داشته‌اید؟ خوشایند نیست. و اگر هرگز چنین موقعیتی را تجربه نکرده‌اید، شاید این کتاب دقیقاً برای شما نوشته شده باشد. چرا؟ چون ممکن است بی‌آنکه بدانید، خودِ آن فرد باشید. در سال‌هایی که گذشت، به نکته‌ای مهم دربارهٔ فرهنگ امروزمان پی بردم: ما اغلب آن‌قدر غرق در گفتن هستیم که فراموش می‌کنیم شنیدن را بیاموزیم. بپذیریم که همهٔ ما در اعماق وجودمان تشنهٔ ارتباطیم. همهٔ ما میل فطری داریم که دیده شویم، شناخته شویم، شنیده شویم، فهمیده شویم و ارزش‌مان درک شود. این بخشی از گوهر انسان‌بودن است. با این‌حال، بارها شنیده‌ام که مردم می‌گویند دوستی‌هایی که آرزو دارند را ندارند. آرزو می‌کنند پیوند زناشویی‌شان استوارتر باشد، رئیس‌شان به حرف‌شان گوش بدهد و دوستان‌شان واقعاً ارزش کلام‌شان را بدانند. از جوان تا سالخورده، همه به‌دنبال ارتباطی عمیق‌تر از سطح ظاهر هستیم، اما رسیدن به آن آسان نیست. ما در چرخه‌ای گرفتاریم که از یک‌سو شوق رابطه‌ای اصیل در ما می‌جوشد و از سوی دیگر، ناامیدی از ناتوانی در یافتنش بر ما سایه می‌افکند. پس چرا «بیشتر گوش بده، کمتر حرف بزن» را نوشتم؟ دلیلش ساده است: می‌خواستم نشان بدهم چگونه شنیدن - مهارتی که اغلب در سایه می‌ماند - می‌تواند رابطه‌های ما را دگرگون کند؛ چه در ازدواج، چه در دوستی، چه در محیط کار و چه در میان خانواده. این کتاب می‌خواهد راهنمایی دم‌دست و عملی برای شما باشد تا دریابید چرا شنیدن اهمیت دارد و چگونه می‌توان آن را پرورش داد.»