کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم)
مراقبه بر حریمداری الهی
معرفی کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم)
کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) نوشته مهدی امیری و گردآوری محمدتقی فیاض بخش، بر یکی دیگر از مرحلههای سلوک اخلاقی تمرکز دارد: حریمداری در برابر گناه و توجه به شاهدانی که اعمال انسان را میبینند. این کتاب با تکیه بر آیات، روایات، دعاها، حکایتها و قطعات ادبی، برنامهای ۴۰ روزه را پیش میگذارد که محورش تقویت خوف، شرم از خطا و دقت در رفتار روزانه است. این راهنمای معنوی را نشر فیض فرزان منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم)
کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) نوشتهی مهدی امیری و نظارت و گردآوری محمدتقی فیاض بخش، سومین بخش از مجموعهای است که مسیر بیداری، توبه و مراقبه را در قالب منزلهای اخلاقی دنبال میکند. موضوع اصلی این کتاب مراقبه بر حریمداری الهی است؛ یعنی مرحلهای فراتر از ترک مستقیم گناه که در آن، انسان باید حتی از نزدیکشدن به زمینهها و حاشیههای خطا هم پرهیز کند. متن این مراقبه را با مفهوم خوف پیوند داده و توضیح میدهد که سالک در این مرتبه، نهفقط به نتیجهی عمل بلکه به ادب حضور در محضر الهی و در برابر شاهدان اعمال توجه دارد.
کتاب به صورت یک اربعین تنظیم شده و برای هر روز، مجموعهای از مواد خواندنی را کنار هم قرار داده است: آیهای از قرآن، روایتی از اهلبیت، سخنی از عالمان اخلاق، شعری متناسب با موضوع، حکایتی کوتاه و دعایی در پایان. این چینش نشان میدهد که این کتاب فقط به بیان یک مفهوم بسنده نمیکند، بلکه میخواهد آن را در ذهن و عادت روزانه تثبیت کند. در این مسیر، ۵ روز نخست به شهادت خداوند، پیامبر، اهلبیت و مؤمنان خاص میپردازد، ۲۰ روز به فرشتگان نگهبان و نویسندهی اعمال اختصاص دارد، ۶ روز بر شهادت اعضای بدن متمرکز است و ۹ روز پایانی به زمانها و مکانها میرسد.
کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) فضای خود را بر پایهی یادآوری دائمی نظارت بنا کرده است؛ نظارتی که فقط بیرونی نیست و ظاهر و باطن، نیت و عمل، گفتار و سکوت را دربرمیگیرد. در این مسیر، مهدی امیری و محمدتقی فیاض بخش از تعبیرهایی مثل رقیب و عتید، نامهی اعمال، عرضهی اعمال بر اولیای الهی و شهادت اعضای بدن استفاده میکنند تا حس مسئولیت اخلاقی را پررنگتر کنند. در عین حال، میان خوفِ سازنده و خوفِ افراطی فرق میگذارند و از قول میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، گونههای مختلف خوف را توضیح میدهد.
خلاصه کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم)
کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) بر این ایده استوار است که انسان در همهی لحظهها در معرض مشاهده و ثبت است و همین توجه میتواند او را از گناه و حتی از نزدیکشدن به مقدمات آن بازدارد. متن جایگاه خوف را در سلوک توضیح میدهد و سپس نخستین مرتبهی مراقبات خوفی را با عنوان مراقبه بر شهادت شرح میدهد.
در ادامه، شاهدان اعمال را به ترتیب معرفی میکند: خداوند، پیامبر و اولیای الهی، فرشتگان، اعضای بدن و نیز زمانها و مکانها. این کتاب در قالب ۴۰ روز، با آیات، روایات، حکایتها، اشعار و دعاها، میکوشد حیا، محاسبهی نفس، دقت در گفتار و حساسیت نسبت به نامهی اعمال را در ذهن خواننده زنده نگه دارد.
چرا باید کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب مفهوم حریمداری را فقط به ترک گناه محدود نمیکند و به پرهیز از زمینهها و مقدمات خطا هم میپردازد.
- چینش ۴۰ روزهی مطالب، مرور پیوستهی یک موضوع اخلاقی را ممکن میکند و به استمرار توجه کمک میکند.
- ترکیب آیه، روایت، حکایت، شعر و دعا باعث میشود موضوع از چند زاویه دنبال شود و در یک سطح نماند.
- اثر، مراقبه را به مسئلهی روزمرهی گفتار، نیت، رفتار و محاسبهی نفس پیوند میدهد.
- بحث دربارهی شاهدان اعمال، نگاه دقیقتری به مسئولیت اخلاقی و پیامدهای هر عمل به دست میدهد.
- تفکیک خوفِ معتدل از خوفِ ناقص و خوفِ زائد، به فهم بهتر جایگاه ترس در تربیت نفس کمک میکند.
خواندن کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به متون اخلاقی و سلوکی که میخواهند با مفهوم مراقبه در سنت دینی آشنا شوند.
- کسانی که در پی تقویت محاسبهی نفس و دقت بیشتر در گفتار، نیت و رفتار روزانه هستند.
- خوانندگانی که میخواهند دربارهی خوف، حیا و حریمداری الهی تأمل منظمتری داشته باشند.
- مخاطبانی که از مطالعهی آیات، روایات، حکایتها و دعاهای مرتبط با یک موضوع واحد استقبال میکنند.
- کسانی که قالب اربعین و مرور روزانه را برای پیگیری یک برنامهی اخلاقی مناسب میدانند.
بخشی از کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم)
«آیتالله مظاهری (حفظ) میگوید: انسان یکپلیس مخفی میخواهد که دائما با او باشد و آن درک حضور خداوند است:(أَ لَمْ یعْلَمْ بِأَنَّ اللّٰهَ یریٰ). استاد بزرگوار ما، علامه طباطبایی (ره) این را درک کرده بود و این پلیس همیشه همراه ایشان بود و هرگاه کسی از ایشان درخواست نصیحت میکرد، ایشان نظیر همین آیه را به عنوان نصیحت میخواند. در جلسهای خدمت ایشان بودیم. یکی از علمای بزرگ خدمت ایشان آمده بود و میخواست مرخص شود. گفت: آقا! نصیحتی بفرمایید که در گوش من باشد. ایشان با کمال سادگی و تواضع فرمود:(أَ لَمْ یعْلَمْ بِأَنَّ اللّٰهَ یریٰ)؛ آیا انسان نمیداند که خدا او را میبیند؟ یا در جلسهای دیگر باز به ایشان همین مطلب عرض شد؛ فرمود:(قُلِ اعْمَلُوا فَسَیرَی اللّٰهُ عَمَلَکمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ)»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | مراقبات اخلاق توحیدی (کتاب سوم) |
| عنوان دیگر | مراقبه بر حریمداری الهی |
| موضوع | اخلاق اسلامی |
| گردآورنده | مهدی امیری، محمدتقی فیاض بخش، هیئت علمی موسسه فرهنگی هنری جلوه نور علوی |
| انتشارات | نشر فیض فرزان |
| سال انتشار نسخه فیزیکی | ۱۴۰۱/۰۶/۱۶ |