کتاب رونوشت، بدون اصل
معرفی کتاب رونوشت، بدون اصل
کتاب رونوشت، بدون اصل نوشته نادر ابراهیمی و مجموعهای از داستانهای کوتاه ایرانی است که انتشارات امیرکبیر آن را در سال ۱۴۰۳ منتشر کرده است. این مجموعه با نگاهی تیزبین و گاه طنزآمیز به زندگی، مرگ، هویت و تجربههای انسانی میپردازد و در قالب روایتهایی متنوع، دغدغههای فلسفی و اجتماعی نویسنده را بازتاب میدهد. نادر ابراهیمی شخصیتهایی را خلق کرده که در موقعیتهایی غیرمنتظره و گاه سوررئال قرار میگیرند. داستانهای حاضر از فضای روزمره تا موقعیتهای عجیب و نمادین حرکت و مرز واقعیت و خیال را بارها جابهجا میکنند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب رونوشت، بدون اصل
کتاب رونوشت، بدون اصل مجموعهای از داستانهای کوتاه، معاصر و ایرانی به قلم نادر ابراهیمی است که به درونمایههای انسانی و اجتماعی میپردازد. این مجموعه با بهرهگیری از طنز تلخ و موقعیتهای نمادین، تصویری از انسان معاصر و دغدغههای او ارائه داده است. داستانها در بسترهای گوناگون، از اتاق خواب یک مرد تا سرزمینی خیالی و حتی میدان جنگ، میگذرند و هرکدام با زاویهای تازه به مفاهیمی همچون مرگ، هویت، سکوت، قهرمانی و شکست مینگرند. نادر ابراهیمی در این کتاب، ساختار کلاسیک داستان را به چالش میکشد و با واردکردن عناصر غیرمنتظره، مرز میان واقعیت و خیال را کمرنگ میکند. شخصیتهای این داستانها اغلب درگیر گفتوگوهای فلسفی یا موقعیتهایی میشوند که آنها را به بازاندیشی دربارهی خود و جهان پیرامونشان وامیدارد. این کتاب هم بازتابی از جامعه و زمانهی نویسنده است و هم تلاشی است برای طرح پرسشهایی بنیادین دربارهی معنای زندگی و مرگ، نقش فرد در جامعه و ماهیت حقیقت. هفت داستان کوتاه در این اثر قرار گرفته است.
خلاصه کتاب رونوشت، بدون اصل
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
راوی داستان «گفتوگوی من و غریبهی صبحگاهی» با جوجهتیغی سخنگویی روبهرو میشود که وارد خانهاش شده و با او دربارهی اعتقادات، تکرار، وفاداری و معنای زندگی بحث میکند. این گفتوگو بازتابی از درگیریهای ذهنی انسان معاصر است. راوی در داستان «کازمرگ» به سرزمینی خیالی دعوت میشود که در آن مراسمی عجیب به نام کازمرگ برگزار میشود؛ مراسمی که افراد را به تجربهی مرگ و بازگشت به زندگی وامیدارد تا معنای واقعی مرگ و زندگی را درک کنند. این تجربه راوی را به تأمل دربارهی ارزش حیات، توبه، گناه و نقش سنتها در جامعه میکشاند. داستان «سکوت» روایت مردی به نام دون خوزه فدریکو است که به دو سال سکوت محکوم میشود. او در سلول خود با نگهبانان مختلف روبهرو میشود که با رفتار و گفتارشان ابعاد تازهای از تنهایی، مقاومت و معنای آزادی را پیش روی او میگذارند. این داستان سکوت را نهتنها بهعنوان مجازات، بلکه بهعنوان تجربهای ویرانگر و درعینحال تأملبرانگیز به تصویر میکشد. نادر ابراهیمی در داستان «قهرمان من، قهرمان ذلیل من» با خلق شخصیتی که میان قهرمانی و شکست سرگردان است، به بحران هویت و نقش انسان در جهان معاصر میپردازد. سایر داستانها نیز به موضوعاتی همچون جنگ، پوچی، تکرار و جستوجوی معنا پرداخته و خواننده را به سفری ذهنی و فلسفی دعوت کردهاند.
چرا باید کتاب رونوشت، بدون اصل را بخوانیم؟
مجموعه داستان کوتاهِ رونوشت، بدون اصل خواننده را به مواجهه با پرسشهای عمیق دربارهی زندگی، مرگ، هویت و معنای وجود دعوت میکند. نادر ابراهیمی با زبانی موجز و گاه طنزآمیز، موقعیتهایی خلق کرده که نهتنها سرگرمکننده هستند، بلکه ذهن را به چالش میکشند و به تأمل وامیدارند. داستانهای کوتاه این کتاب با پرداختن به موقعیتهای غیرمنتظره و شخصیتهایی چندوجهی، امکان همذاتپنداری و بازاندیشی دربارهی تجربههای انسانی را فراهم میکنند.
کتاب رونوشت، بدون اصل به دوستداران داستانهای کوتاه، معاصر، ایرانی و کسانی که به جستوجوی معنا، هویت و تجربههای انسانی در قالب داستان علاقه دارند، پیشنهاد میشود. همچنین این اثر به کسانی که درمورد مرگ، تنهایی، تکرار و نقش فرد در جامعه میاندیشند، توصیه میشود.
درباره نادر ابراهیمی
نادر ابراهیمی در ۱۳ فروردین ۱۳۱۵ زاده شد و ۱۵ خرداد ۱۳۸۷ از دنیا رفت. این نویسنده که از چهرههای چندبعدی و اثرگذار فرهنگ معاصر ایران است، بهعنوان نویسندهای پرکار، در کنار داستاننویسی در سینما، عکاسی، ترانهسرایی، فیلمنامهنویسی و کارگردانی نیز فعالیت داشت. او که بیش از هر چیز با رماننویسی شناخته شد، پس از دریافت دیپلم ادبیات فارسی، تحصیلات دانشگاهیاش را در رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی ادامه داد. از نوجوانی نوشتن را شروع کرد و تا پایان عمر با جدیت ادامه داد. نادر ابراهیمی در جوانی بهدلیل فعالیتهای سیاسیْ زندان را تجربه کرد. این تجربهها بعدها بهطور گسترده در آثارش بازتاب یافت. او در طول زندگی حرفهای خود مشاغل گوناگونی ازجمله کار در چاپخانه و بانک، تدریس دانشگاهی، ترجمه، ویراستاری، کتابفروشی و فیلمسازی را تجربه و چند مجموعهی تلویزیونی و مستند تولید کرد. این نویسنده پیش از انقلاب ۱۳۵۷ مجموعهی «سفرهای دورودراز هامی و کامی در وطن» را برای تلویزیون ایران ساخت. از مهمترین کتابهای نادر ابراهیمی میتوان به «بار دیگر شهری که دوست میداشتم»، «چهل نامهی کوتاه به همسرم»، «آتش بدون دود»، «مردی در تبعید ابدی» و «ابن مشغله» اشاره کرد. او بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب در قالب رمان، داستان کوتاه، نمایشنامه و پژوهش و نیز صدها مقالهی ادبی و فرهنگی منتشر کرد. نادر ابراهیمی به ورزش بهویژه کوهنوردی علاقهی بسیار داشت. او از بنیانگذاران یکی از نخستین گروههای کوهنوردی ایران بوده است. این نویسندهی ایرانی به آموزش فیلمنامهنویسی و نمایشنامهنویسی پرداخته و شاگردان شناختهشدهای را تربیت کرده و در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان نیز همراه با همسرش نقش مهمی ایفا کرده است. نادر ابراهیمی جوایز بینالمللی متعددی دریافت کرد. پس از درگذشت او کتابخانه و موزهای به نامش در تهران تأسیس شد؛ موزهای شامل یادگار آثار، دستنوشتهها و وسایل شخصی او.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
جوایز گوناگونی در حوزهی ادبیات کودک به نادر ابراهیمی اهدا شد؛ مانند جایزهی نخست براتیسلاوا، جایزهی نخست تعلیموتربیت یونسکو و جایزهی کتاب برگزیدهی سال ایران. او عنوان نویسندهی برگزیدهی ادبیات داستانی ۲۰ سال پس از انقلاب ۱۳۵۷ را برای نگارش کتاب آتش بدون دود کسب کرد. کتاب دور از خانه به قلم نادر ابراهیمی نیز عنوان قصهی برگزیدهی آسیا (از سوی سازمان جهانی یونسکو) را دریافت کرد و کتاب برگزیدهی شورای کتاب کودک شد. او جوایز گوناگون دیگری نیز دریافت کرده است.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
کتاب رونوشت، بدون اصل به قلم نادر ابراهیمی در سالهای گوناگونی از دههی ۱۳۶۰ به بعد توسط نشر روزبهان روانهی بازار کتاب ایران شده است. انتشارات امیرکبیر چاپ نهم این کتاب را برای نخستینبار منتشر کرده است.