کتاب اعتیاد مثبت
معرفی کتاب اعتیاد مثبت
کتاب اعتیاد مثبت نوشتهی ویلیام گلاسر و با ترجمهی مصطفی خلیلی سلامتبخش، اثری است که به بررسی مفهوم اعتیاد از زاویهای متفاوت میپردازد. برخلاف برداشت رایج از اعتیاد بهعنوان پدیدهای منفی و ویرانگر، این کتاب تلاش کرده است تا جنبههای مثبت و سازندهی برخی عادتها و وابستگیها را برجسته کند. نویسنده با تکیهبر تجربیات خود در حوزهی روانپزشکی و مشاوره، به تحلیل ریشههای ضعف و ناتوانی انسانها در مواجهه با مشکلات زندگی میپردازد و راهکارهایی برای تبدیل عادتهای مخرب به عادتهای توانمندساز ارائه میدهد. نشر گویا آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب اعتیاد مثبت
کتاب اعتیاد مثبت با قلم ویلیام گلاسر، به موضوع توانمندسازی فردی و نقش عادتها در شکلگیری شخصیت و کیفیت زندگی میپردازد. نویسنده در این کتاب، اعتیاد را صرفاً بهعنوان وابستگی به مواد مخدر یا رفتارهای آسیبزا نمیبیند، بلکه آن را به دو دستهی مثبت و منفی تقسیم کرده است. اعتیاد مثبت، به عادتهایی اشاره دارد که فرد را به سمت رشد، شادی و رضایت از زندگی سوق میدهد و در مقابل، اعتیاد منفی، فرد را به سمت ضعف، تسلیم و ناتوانی میکشاند. ساختار کتاب بر پایهی تحلیل انتخابهای انسان در مواجهه با مشکلات و ناکامیها بنا شده است و با مثالهای ملموس و روایتهای واقعی، نشان داده است که چگونه میتوان با تغییر نگرش و رفتار، مسیر زندگی را به سمت توانمندی و نشاط هدایت کرد. گلاسر در این کتاب، علاوهبر بررسی ریشههای روانی اعتیاد، به نقش جامعه، خانواده و سیستمهای تربیتی در شکلگیری عادتها نیز پرداخته است و تلاش کرده است راههایی برای پیشگیری از انحرافات و تقویت اخلاق فردی ارائه دهد.
خلاصه کتاب اعتیاد مثبت
کتاب اعتیاد مثبت با تمرکز بر مفهوم توانمندی، از همان ابتدا به بررسی این موضوع میپردازد که چرا برخی افراد در مواجهه با مشکلات زندگی، تسلیم میشوند و برخی دیگر مسیر رشد و مقاومت را انتخاب میکنند. نویسنده با اشاره به نقش انتخابهای فردی، توضیح داده است که بسیاری از ناکامیها و رنجهای انسان، نتیجهی انتخابهای نادرست و عادتهای مخرب است. در ادامه، چهار واکنش اصلی افراد ضعیف در برابر ناکامیها معرفی شده است: تسلیم شدن، تمارض (مانند افسردگی یا بیماریهای روانتنی)، انتخاب رفتارهای هیجانی یا جامعهستیز و در نهایت، پناه بردن به اعتیاد منفی. گلاسر اعتیاد منفی را بهعنوان راهی برای فرار از درد و عقدههای روانی معرفی کرده است؛ اما نقطهی عطف کتاب، معرفی اعتیاد مثبت است. اعتیاد مثبت به عادتهایی گفته میشود که فرد را به سمت رشد، سلامت روان و جسم، خلاقیت و رضایت از زندگی سوق میدهد. نویسنده با مثالهایی از ورزشکاران، هنرمندان و افراد موفق، نشان داده است که چگونه تمرین مداوم، پشتکار و ایجاد عادتهای مثبت میتواند به منبعی برای قدرت و نشاط تبدیل شود. در بخشهای بعدی، کتاب به بررسی راهکارهایی برای شناسایی و جایگزینی عادتهای منفی با عادتهای مثبت پرداخته است و تأکید کرده است که هر فرد، صرفنظر از شرایط، میتواند با انتخابهای آگاهانه و تمرین مستمر، مسیر زندگی خود را تغییر دهد.
چرا باید کتاب اعتیاد مثبت را بخوانیم؟
کتاب اعتیاد مثبت با رویکردی متفاوت به موضوع اعتیاد، فرصتی برای بازنگری در عادتها و رفتارهای روزمره فراهم میکند. این کتاب نهتنها به آسیبهای اعتیاد منفی پرداخته است، بلکه راههایی برای تبدیل انرژی و انگیزهی نهفته در عادتها به نیرویی سازنده و توانمندساز ارائه داده است. خواننده با مطالعهی این اثر، میتواند به درک عمیقتری از نقش انتخابها و عادتها در کیفیت زندگی برسد و ابزارهایی برای شناسایی و جایگزینی رفتارهای آسیبزا با رفتارهای مثبت بهدست آورد. همچنین، کتاب با مثالهای واقعی و تحلیلهای روانشناختی، به افراد کمک میکند تا مسئولیتپذیری بیشتری نسبت به زندگی خود داشته باشند و مسیر رشد فردی را با اعتمادبهنفس بیشتری دنبال کنند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی رشد فردی، بهبود سلامت روان، ترک عادتهای آسیبزا یا ایجاد عادتهای مثبت دارند. همچنین به افرادی که با احساس ضعف، ناامیدی یا بیانگیزگی دستوپنجه نرم میکنند و به دنبال راهی برای افزایش توانمندی و نشاط در زندگی هستند، توصیه میشود. دانشجویان، مشاوران، روانپزشکان و علاقهمندان به مباحث خودیاری و روانشناسی نیز میتوانند از مطالب این کتاب بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب اعتیاد مثبت
«شاید شما هم از اعتیاد، همان تعبیری را دارید که خودم تا پیشازاین داشتم، یعنی معتاد به کسی میگویند که بهخاطر مصرف مخدریا الکل و قماربازی، زندگی خود و حتی اطرافیان را به نابودی کشانده است. مثلاً مصرف سیگار تا آنجا که نفستان تنگ شود و خطر ابتلا به سرطان شما را تهدید کند، یا پرخوری تاحدیکه چاق شوید و از خود و دیگران متنفر شوید، اینها باعث ایجاد جذابیت در ما نمیشوند. همه میدانیم که مصرف بیش از اندازه قهوه باعث بیخوابی و یا حالت عصبی میشود، بااینوجود، چند نفر حاضرهستند تا عادت نوشیدن قهوه را ترک کنند؟ من قصد ندارم که حقیقت را با چنین مثالهایی انکار کنم؛ اما ادعا میکنم که اعتیاد در تمام موارد بد نیست. اتفاقاً برعکس، برخلاف این مثالها، معتقدم مواردی از اعتیاد وجود دارد که مفید هستند و از آنها باعنوان اعتیاد مثبت یاد میکنم؛ چون باعث ایجاد توانمندی و قدرت در ما میشوند و زندگی را لذتبخش میکنند. آنها دقیقاً متضاد نمونههای مرسوم از اعتیاد منفی مانند الکل یا مخدر هستند که اغلب ما را ضعیف کرده و در نهایت به نابودی میکشانند.»