کتاب ما نیز از اینجا گذشته ایم
معرفی کتاب ما نیز از اینجا گذشته ایم
کتاب ما نیز از اینجا گذشتهایم نوشتهی مهرگان نظامیزاده (آرا رها) اثری در قالب رمان نو است که توسط انتشارات اوغوزخان بهصورت الکترونیکی منتشر شده است. این کتاب با کنارگذاشتن ساختارهای کلاسیک رمان، تجربهای متفاوت از روایت را پیش روی مخاطب قرار میدهد. نویسنده با بهرهگیری از زبان و فرمهای غیرمتعارف، به کاوش در ذهنیتها، لحظات و تکههای واقعیت میپردازد و از خط روایی سنتی و شخصیتپردازی عمیق فاصله میگیرد. ما نیز از اینجا گذشتهایم اثری است که در آن مرز میان واقعیت و خیال، گذشته و حال، و حتی هویت فردی و جمعی، بارها جابهجا میشود. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ما نیز از اینجا گذشته ایم
ما نیز از اینجا گذشتهایم به قلم مهرگان نظامیزاده، نمونهای از رمان نو در ادبیات فارسی است که با ساختارشکنی آگاهانه، خواننده را به تجربهای متفاوت از روایت دعوت میکند. این کتاب نهتنها از خط روایی خطی و شخصیتهای سنتی فاصله گرفته، بلکه حتی ژانر و معنای کلاسیک رمان را نیز به چالش میکشد. نویسنده در مقدمه توضیح داده است که روایت در این اثر، صرفاً پیشبرد رویدادها نیست؛ بلکه سفری است به درون آگاهی، ذهنیتها و فضاهای ذهنی. شخصیتها بیشتر بازتاب پرسشها و دغدغههای وجودیاند تا موجوداتی با هویت مشخص و قابلتعریف. در این رمان، امور عادی و غیرعادی در هم میآمیزند و مفاهیمی مانند عشق، پیری، رنج، بقا، هویت و مهاجرت بهصورت تکهتکه و گاه پراکنده مطرح میشوند. گفتگوها و روایتها گاهی گیجکننده و تکهتکهاند و خواننده باید با تخیل و ادراک خود، معنای آنها را بازسازی کند. نویسنده با الهام از نظریههای رمان نو، متنی «غیرقابلاعتماد» خلق کرده که همواره از وضوح و انسجام میگریزد و خواننده را به مشارکت فعال در خلق معنا دعوت میکند. ما نیز از اینجا گذشتهایم اثری است که در آن، لحظات و تکههای واقعیت بر هم انباشته میشوند و هر صحنه فرصتی برای بازنویسی معنا و فروپاشی ساختار سنتی روایت است.
خلاصه داستان ما نیز از اینجا گذشته ایم
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند! ما نیز از اینجا گذشتهایم با روایتی سیال و غیرخطی آغاز میشود؛ جایی که راوی و شخصیتها در دل گفتگوهایی پراکنده و ذهنی، به بازخوانی لحظات، خاطرات و دغدغههای وجودی خود میپردازند. داستان حول محور رابطهای عاشقانه و جستجوی معنای عشق، هویت و هستی شکل میگیرد. راوی، گاه در قالب گفتوگو با معشوق، گاه در مواجهه با استادان و دوستان، و گاه در دل خاطرات کودکی و سفرهای خانوادگی، به کاوش درونیات و تجربههای زیسته خود میپردازد. در بخشهایی از کتاب، مهاجرت و بحران هویت فرهنگی بهعنوان دغدغهای جدی مطرح میشود. گفتگو با رانندهای جوان درباره مهاجرت، مشکلات فرهنگی و هویتی در غرب، و نسبت خودی و دیگری، بهصورت نمونهای از تکههای واقعیت در متن آمده است. همچنین، خاطرهای از قطعشدن انگشت و پیوند عضو، به استعارهای برای الحاق عناصر بیگانه به هویت فردی و جمعی بدل میشود. در لایههای دیگر روایت، عشق و فقدان، جستجوی سپیدگل (نمادی از حقیقت یا معشوق)، و تجربههای فلسفی و عرفانی درباره هستی، مرگ و تولد دوباره، بارها تکرار و بازآفرینی میشوند. گفتگوهای ذهنی و گاه طنزآمیز میان راوی و معشوق، استادان و دوستان، فضایی میسازند که در آن مرز میان واقعیت و خیال، گذشته و حال، و حتی مرگ و زندگی، سیال و ناپایدار است. در نهایت، کتاب با تأملاتی درباره زبان، عشق، هویت و معنای زندگی، خواننده را به مشارکت در بازآفرینی معنا دعوت میکند، بیآنکه پایانی قطعی یا راهحلی مشخص ارائه دهد.
چرا باید کتاب ما نیز از اینجا گذشته ایم را بخوانیم؟
ما نیز از اینجا گذشتهایم اثری است که تجربهی خواندن را به چالشی ذهنی و احساسی بدل میکند. این کتاب با کنارگذاشتن روایت خطی و شخصیتپردازی سنتی، فضایی میآفریند که در آن خواننده نهتنها تماشاگر، بلکه مشارکتکننده در خلق معناست. ویژگی شاخص این اثر، بازی با فرم و زبان است؛ جایی که گفتگوها، خاطرات، تکههای فلسفی و روایتهای ذهنی در هم تنیده میشوند و هر لحظه امکان تفسیر و بازخوانی تازهای را فراهم میکنند. خواندن این کتاب فرصتی است برای مواجهه با پرسشهای بنیادین درباره عشق، هویت، مهاجرت، پیری، بقا و معنای زندگی. همچنین، برای کسانی که به تجربههای ادبی نو و ساختارشکن علاقه دارند، این رمان میتواند دریچهای به شیوههای تازه روایت و بیان دغدغههای انسانی باشد. ما نیز از اینجا گذشتهایم نهتنها اثری برای لذت بردن از داستان، بلکه مجالی برای تأمل و بازاندیشی در مفاهیم آشنا و روزمره است.
خواندن این کتاب به علاقهمندان رمانهای تجربی و ساختارشکن، دوستداران ادبیات فلسفی و ذهنی، و کسانی که دغدغههایی مانند هویت، مهاجرت، عشق و معنای زندگی دارند پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که به دنبال تجربهای متفاوت از روایت و زبان در ادبیات فارسی هستند، این اثر مناسب است.