کتاب علم حروف سیدسلمان صفوی + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب علم حروف

کتاب علم حروف

معرفی کتاب علم حروف

کتاب علم حروف نوشته‌ی سیدسلمان صفوی اثری پژوهشی در حوزه‌ی عرفان اسلامی و فلسفه‌ی زبان است که به بررسی جایگاه و کارکرد حروف و اسماء در متون دینی و عرفانی می‌پردازد. این کتاب با رویکردی تطبیقی، علم‌حروف را از منظر قرآن، احادیث شیعه، آثار ابن عربی و دیگر متفکران اسلامی واکاوی کرده و به پیوند آن با هنر خوشنویسی و معماری اسلامی نیز توجه نشان داده است. نشر سلمان آزاده آن را منتشر کرده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب علم حروف

علم حروف اثری است که به یکی از شاخه‌های کمتر شناخته‌شده‌ی دانش اسلامی می‌پردازد؛ دانشی که به بررسی معانی باطنی، ارزش عددی و تأثیرات متافیزیکی حروف الفبا اختصاص دارد. سیدسلمان صفوی در این کتاب، علم‌حروف را نه‌تنها به‌عنوان یک سنت عرفانی، بلکه به‌مثابه نوعی فلسفه‌ی زبان متافیزیکی معرفی کرده است. او با استناد به متون کهن، به‌ویژه احادیث شیعه و آثار ابن عربی، نشان داده که حروف و اسماء در فرهنگ اسلامی فراتر از ابزار ارتباطی صرف، حامل اسرار هستی و واسطه‌ی تجلی اسماء الهی هستند. ساختار کتاب شامل شرح و تفسیر احادیث، تحلیل دیدگاه‌های عرفا و فیلسوفان، و بررسی بازتاب علم‌حروف در هنر و معماری اسلامی است. نویسنده با رویکردی پدیدارشناسانه، سیر تاریخی و تحولات این دانش را در بستر فرهنگ اسلامی دنبال کرده و ارتباط آن را با مفاهیمی چون اسماءالله، حروف مقطعه قرآن و دعاهای اهل‌بیت بررسی کرده است. این کتاب برای علاقه‌مندان به عرفان، فلسفه‌ی اسلامی و هنر قدسی، تصویری جامع از جایگاه علم‌حروف در میراث فکری و هنری مسلمانان ارائه می‌دهد.

خلاصه کتاب علم حروف

کتاب علم حروف با مقدمه‌ای درباره‌ی اهمیت زبان و حروف در علوم اسلامی آغاز می‌شود و سپس به تعریف و تاریخچه‌ی علم‌حروف می‌پردازد. نویسنده توضیح داده است که علم‌حروف دانشی است که به معانی پنهان، ارزش عددی و خواص متافیزیکی حروف الفبا توجه دارد و در تعامل با علومی مانند جفر، طلسمات و حرزها قرار می‌گیرد. در ادامه، جایگاه علم‌حروف در احادیث شیعه و آثار ابن عربی بررسی شده و نقل‌قول‌هایی از امام علی، امام صادق و دیگر بزرگان درباره‌ی اسرار حروف و ارتباط آن‌ها با اسماءالله آورده شده است. در بخش‌های بعدی، نویسنده به تحلیل حروف مقطعه قرآن و نقش آن‌ها در تفسیر عرفانی و فلسفی می‌پردازد. او نشان داده است که این حروف نه‌تنها رمزآلود و متشابه‌اند، بلکه حامل پیام‌هایی درباره‌ی ساختار هستی و رابطه‌ی انسان با خدا هستند. همچنین، ارتباط علم‌حروف با هنر خوشنویسی و معماری اسلامی، به‌ویژه در کتیبه‌های مساجد و بقاع متبرکه، مورد توجه قرار گرفته است. نمونه‌هایی از کاربرد حروف در شعر عرفانی فارسی نیز ارائه شده و تأثیر این دانش بر تخیل و بیان شاعران برجسته‌ای چون مولوی، عطار و شبستری بررسی شده است. در بخش‌های پایانی، نویسنده به شرح و تفسیر برخی احادیث و روایات درباره‌ی معانی باطنی حروف می‌پردازد و دیدگاه‌هایی از فیلسوفان و عرفای اسلامی درباره‌ی نسبت حروف با مراتب هستی، اسماءالله و آفرینش جهان ارائه می‌دهد. کتاب با جمع‌بندی نقش علم‌حروف در فرهنگ اسلامی و تأکید بر اهمیت آن در فهم متون دینی و هنری به پایان می‌رسد.

چرا باید کتاب علم حروف را بخوانیم؟

این کتاب با رویکردی تحلیلی و مستند، به یکی از موضوعات کمتر شناخته‌شده‌ی عرفان اسلامی می‌پردازد و مخاطب را با لایه‌های پنهان زبان و حروف در متون دینی و هنری آشنا می‌کند. ویژگی شاخص اثر، تلفیق مباحث نظری با نمونه‌های تاریخی و هنری است؛ به‌گونه‌ای که خواننده می‌تواند پیوند میان اندیشه، هنر و معنویت را در فرهنگ اسلامی لمس کند. همچنین، کتاب با بهره‌گیری از منابع اصیل و نقل‌قول‌های مستقیم از متون کهن، امکان آشنایی با دیدگاه‌های متنوع درباره‌ی علم‌حروف را فراهم آورده است. برای کسانی که به دنبال فهم عمیق‌تر از مفاهیم زبان، اسماءالله و رمزهای قرآنی هستند، این کتاب فرصتی برای کشف ابعاد تازه‌ای از میراث فکری و هنری مسلمانان فراهم می‌کند.

خواندن این کتاب به پژوهشگران عرفان اسلامی، دانشجویان فلسفه و الهیات، علاقه‌مندان به هنر خوشنویسی و معماری اسلامی و کسانی که دغدغه‌ی فهم رمزها و معانی پنهان در متون دینی دارند پیشنهاد می‌شود.

بخشی از کتاب علم حروف

«سکولاریسم فرهنگی و غرب‌زدگی باعث شده عده‌ای از مسلمانان برخی از علوم خود را فراموش کنند یا آن‌ها را تحقیر کنند. هدف این رساله بررسی اجمالی علم‌حروف در احادیث اهل بیت علیهم‌السلام و آرای ابن عربی در فتوحات مکیه است. علم‌حروف و اسماء به معانی کارکرد و خصوصیات حروف و اسماء ورای معنای ظاهری آن‌ها می‌پردازد. راجع به علم‌حروف در احادیث و کتب عرفانی مطالب متنوعی نوشته شده است. یکی از علل توجه مسلمین به علم‌حروف، حروف مقطعه قرآنی است. در این رساله علم‌حروف از منظر احادیث کتاب التوحید شیخ صدوق و کتاب الفتوحات المکیه محی‌الدین ابن عربی بیان شده است. امام علی بن ابی‌طالب (ع) فرمود که: «ما من حرف الا و هو اسم من اسماءالله عزوجل» هیچ حرفی نیست مگر آنکه آن نامی از نام‌های خدای عزوجل است. در این پژوهش، چگونگی شکل‌گیری و تکامل علم‌حروف به عنوان یکی از شاخه‌های دانش در فرهنگ اسلامی، با الهام از حروف مقطعه قرآن، روایات و اندیشه‌های عرفانی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین، ارتباط این علم با اسماء الهی تبیین شده و تأثیر برخی از اسماء، آیات، سوره‌ها، تعویذات، حرزها و ادعیه، تشریح گردیده است.»