کتاب در آستان دوست
معرفی کتاب در آستان دوست
کتاب الکترونیکی «در آستان دوست» به تدوین و تنظیم «میثم ظهوریان» و «مجید حسینزاده» اثری است که نشر واژه پرداز اندیشه آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی دورهٔ تولیت «سید ابراهیم رئیسی» در آستان قدس رضوی میپردازد و موضوعات مدیریتی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این نهاد را از منظر تجربه و تحول مرور میکند. «در آستان دوست» اثری در حوزهٔ تاریخ معاصر و مدیریت دینی بهشمار میآید که با رویکردی تحلیلی و مستند، فراز و نشیبهای این دوره را روایت میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب در آستان دوست
این کتاب در قالب ناداستان و با ساختاری تحلیلی-روایی، به بازخوانی دورهٔ مدیریت «سید ابراهیم رئیسی» در آستان قدس رضوی میپردازد. «در آستان دوست» با بهرهگیری از گفتوگوها، خاطرات و اسناد، تصویری از چالشها، تصمیمات و تحولات این نهاد مذهبی و فرهنگی ارائه میدهد. نویسندگان، با تمرکز بر موضوعاتی چون زائرمحوری، توسعهٔ خدمات، شفافیت مالی، مبارزه با فساد، و نقش آستان قدس در جامعه، تلاش کردهاند روند تغییرات و دغدغههای مدیریتی را بهتصویر بکشند. کتاب بهصورت فصلبندیشده، هر بخش از مسئولیت و اقدامات را بهتفصیل بررسی میکند و در کنار روایت رویدادها، به تحلیل زمینهها و پیامدهای تصمیمات نیز میپردازد. «در آستان دوست» نهتنها به مسائل داخلی آستان قدس، بلکه به ارتباط این نهاد با جامعه، دولت و مردم نیز توجه دارد و سعی میکند تصویری جامع از نقش و جایگاه آستان قدس رضوی در سالهای اخیر ارائه دهد.
خلاصه کتاب در آستان دوست
در «در آستان دوست»، روایت با آغاز مسئولیت «سید ابراهیم رئیسی» در آستان قدس رضوی شروع میشود؛ زمانی که پس از رحلت آیتالله طبسی، مدیریت این نهاد به او سپرده شد. کتاب، ابتدا به ضرورت شناخت ابعاد مختلف آستان قدس و بررسی زیرساختهای موجود میپردازد و سپس به آسیبشناسی و شناسایی چالشها و مشکلات این مجموعه اشاره دارد. یکی از محورهای اصلی، تغییر نگاه از رویکرد صرفاً اقتصادی به رویکرد زائرمحوری و خدمترسانی است؛ بهگونهای که زیارت و رفاه زائران در مرکز توجه قرار میگیرد. در ادامه، مباحثی مانند توسعهٔ خدمات رفاهی، بهبود معماری حرم، تسهیل دسترسی سالمندان و توانیابان، و ایجاد فضاهای مناسب برای خانوادهها و کودکان مطرح میشود. کتاب به موضوعاتی چون شفافیت مالی، مبارزه با فساد، و تلاش برای افزایش مشارکت مردمی در ادارهٔ آستان قدس نیز میپردازد. ایجاد زائرشهر برای اسکان زائران کمدرآمد، توسعهٔ خادمیاری و گسترش خدمات داوطلبانه، و توجه به ابعاد فرهنگی و اجتماعی زیارت از دیگر موضوعات مهم کتاب است. در بخشهایی از اثر، به نقش آستان قدس در تحقق تمدن رضوی، اهمیت خدمت خدامحور و تلاش برای ارتقای سرمایهٔ اجتماعی اشاره شده است. نویسندگان، با مرور تجربهها و تصمیمات مدیریتی، تصویری از فراز و نشیبهای این دوره و دغدغههای اصلی مدیران آستان قدس رضوی ارائه میدهند.
چرا باید کتاب در آستان دوست را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی است برای آشنایی با پشتصحنهٔ مدیریت یکی از مهمترین نهادهای مذهبی و فرهنگی ایران. «در آستان دوست» با روایت تجربههای مدیریتی، چالشها و تصمیمات کلیدی، به خواننده امکان میدهد با مسائل واقعی و دغدغههای اجرایی در حوزهٔ زیارت، خدمات اجتماعی و توسعهٔ فرهنگی آشنا شود. این اثر، نهتنها برای علاقهمندان به تاریخ معاصر و مدیریت دینی، بلکه برای کسانی که به تحولات اجتماعی و نقش نهادهای مذهبی در جامعه توجه دارند، اطلاعات و تحلیلهای ارزشمندی ارائه میکند. همچنین، کتاب با پرداختن به موضوعاتی چون شفافیت، مشارکت مردمی و خدمترسانی، میتواند الهامبخش ایدههایی برای بهبود مدیریت در سایر حوزهها باشد.
این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران، پژوهشگران حوزهٔ مدیریت دینی و فرهنگی، فعالان اجتماعی و کسانی که دغدغهٔ شناخت ساختارها و تحولات نهادهای مذهبی را دارند، مناسب است. همچنین، مدیران و دانشجویان رشتههای مدیریت، علوم اجتماعی و مطالعات فرهنگی میتوانند از تجربهها و تحلیلهای ارائهشده در این اثر بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب در آستان دوست
«بنده سال ۱۳۵۴ مشهد را به قصد ادامهتحصیل در قم ترک کردم و از سال ۱۳۵۴ تا ۱۳۹۴ به مدت چهل سال، فقط توفیق زیارت حرم مطهر رضوی را داشتم. در این چهل سال، انقلاب اسلامی به پیروزی رسید و کارهای اجرایی مختلفی را در کشور به عهده گرفتم که آخرین سمتم، دادستانی کل کشور بود. در اواخر سال ۱۳۹۴ بحث حضورم در آستان قدس رضوی مطرح شد. اگر اشتباه نکنم، یک روز بعد از برگزاری انتخابات مجلس خبرگان رهبری بود و هنوز نتایج انتخابات اعلام نشده بود. در جلسهٔ شورای معاونان در دادستانی کل بودم که اطلاع دادند از طرف دفتر مقام معظم رهبری برای جلسهای دعوت شدهام. در آن جلسه و برای اولین بار به بنده اعلام کردند که حضرت آقا فرمودهاند با توجه به وضعیت جسمی آیتالله طبسی شما باید مسئولیت تولیت آستان قدس رضوی را آمادگی داشته باشید. سهچهار روز بعد از این موضوع، آیتالله طبسی مرحوم شدند. حضرت آقا برای خاکسپاری آیتالله طبسی به مشهد آمدند و قرار شد موقع نماز کنار ایشان باشم. اینگونه برنامهریزی شده بود که مقام معظم رهبری ساعت ۱۰ صبح بر پیکر مرحوم آیتالله طبسی نماز بخوانند و من ساعت ۹ بههمراه حجتالاسلام محمدی گلپایگانی خدمت ایشان رسیدم. حضرت آقا دربارهٔ شخصیت آیتالله طبسی و زحمات ایشان حضور بنده کنار رهبر معظم انقلاب در آن روز نکاتی ضروری دربارهٔ آستان قدس رضوی فرمودند.»