کتاب روان شناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی
معرفی کتاب روان شناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی
کتاب روانشناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی (راهبردهای خودیاری برای شادمانی، توانمندی درونی و بهزیستی) نوشتهی میریام اختر و با ترجمهی زهرا خیر، نوشین بصیری و سارا فضلینژاد، اثری در حوزهی روانشناسی کاربردی است که توسط انتشارات ارجمند منتشر شده است. این کتاب با رویکردی علمی و عملی به بررسی افسردگی و راههای مقابله با آن از منظر روانشناسی مثبت میپردازد. نویسنده با تکیهبر پژوهشهای روز و تجربههای شخصی، تلاش کرده است تا ابزارها و تکنیکهایی را معرفی کند که به افراد کمک میکند نهتنها از نشانههای افسردگی بکاهند، بلکه کیفیت زندگی و سطح شادکامی خود را نیز ارتقا دهند. کتاب حاضر بهویژه برای کسانی که به دنبال راهکارهای خودیاری و پیشگیری از عود افسردگی هستند، میتواند منبعی مفید باشد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب روان شناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی
روانشناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی نوشتهی میریام اختر، اثری است که با نگاهی نو به موضوع افسردگی و بهزیستی روانی میپردازد. این کتاب در دستهی روانشناسی کاربردی و خودیاری قرار میگیرد و تمرکز اصلی آن بر معرفی و آموزش راهبردهایی است که از دل روانشناسی مثبت استخراج شدهاند. نویسنده با شرح تفاوت رویکرد سنتی درمان افسردگی (که عمدتاً بر حذف نشانهها و بازگشت به حالت خنثی تمرکز دارد) با رویکرد مثبتنگر (که هدفش ارتقای بهزیستی و شکوفایی فردی است)، تصویری تازه از مسیر بهبود ارائه میدهد. ساختار کتاب بهگونهای است که ابتدا مفاهیم پایهای روانشناسی مثبت، شادکامی و هیجانات مثبت را معرفی میکند و سپس به سراغ تکنیکها و تمرینهای عملی میرود. هر فصل با مثالها و داستانهایی از تجربههای واقعی همراه است تا خواننده بتواند ارتباط ملموستری با مطالب برقرار کند. کتاب نهتنها به جنبههای نظری میپردازد، بلکه ابزارهای کاربردی برای مدیریت خلق پایین، افزایش تابآوری و پیشگیری از بازگشت افسردگی را نیز ارائه میدهد. این اثر برای کسانی که به دنبال رویکردی متفاوت و علمی برای بهبود حال روانی خود هستند، قابل توجه است.
خلاصه کتاب روان شناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی
این کتاب غیرداستانی است و بهجای روایت داستان، به ارائهی پیامها و ایدههای اصلی میپردازد. در روانشناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی، میریام اختر با تکیهبر پژوهشهای علمی و تجربههای عملی، نشان داده است که افسردگی نهتنها یک اختلال شایع، بلکه پدیدهای پیچیده با ابعاد روانی، جسمانی و اجتماعی است. نویسنده ابتدا به تفاوت رویکرد سنتی درمان افسردگی (مدل بیماری) و رویکرد روانشناسی مثبت (مدل سلامت) میپردازد. در مدل سنتی، هدف اصلی حذف نشانههای بیماری و بازگشت به حالت خنثی است؛ اما روانشناسی مثبت فراتر از نبود بیماری حرکت میکند و به دنبال ایجاد بهزیستی، شادکامی و شکوفایی فردی است. کتاب با معرفی مفاهیمی مانند هیجانات مثبت، تابآوری، خوشبینی و معنا در زندگی، ابزارهایی را برای مقابله با افسردگی ارائه میدهد. میریام اختر تأکید کرده است که تمرکز بر فعالیتهای ارتقاءدهندهی شادمانی و مثبتگرایی، نهتنها خلق پایین را بهبود میبخشد، بلکه میتواند از بازگشت افسردگی نیز پیشگیری کند. نویسنده با مثالهایی از نوجوانان آسیبپذیر و تجربههای شخصی، نشان داده است که تغییر تمرکز از مشکل به هدف و از منفینگری به مثبتنگری، چه تأثیراتی بر بهبود کیفیت زندگی دارد. در بخشهای عملی کتاب، تکنیکهایی مانند لذت بردن از لحظهی حال، قدردانی، مراقبه، هدفگذاری و تقویت روابط مثبت آموزش داده شده است. همچنین به نقش ذهنیت رشد، گامهای کوچک روزانه و شناخت نقاط قوت فردی اشاره شده است. نویسنده تأکید دارد که این ابزارها میتوانند بهعنوان مکمل درمانهای سنتی یا بهتنهایی برای افسردگیهای خفیف و مزمن به کار روند. در نهایت، کتاب با ارائهی تمرینها و راهنماییهای کاربردی، خواننده را به تجربهی عملی روانشناسی مثبت و حرکت بهسوی بهزیستی دعوت میکند.
چرا باید کتاب روان شناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی را بخوانیم؟
این کتاب با تمرکز بر رویکرد روانشناسی مثبت، راهی متفاوت برای مواجهه با افسردگی پیشنهاد داده است. بهجای تمرکز صرف بر نشانههای منفی و تلاش برای حذف آنها، نویسنده بر ایجاد و تقویت هیجانات مثبت، تابآوری و معنا در زندگی تأکید کرده است. ویژگی شاخص کتاب، ارائهی تکنیکهای علمی و قابل اجرا برای افزایش شادکامی و بهزیستی است؛ از جمله تمرینهای لذت بردن، قدردانی، هدفگذاری و مراقبه. همچنین، کتاب با زبان ساده و مثالهای ملموس، امکان استفادهی عملی از مطالب را برای طیف وسیعی از افراد فراهم کرده است. دستاورد خواننده از مطالعهی این اثر، آشنایی با ابزارهای خودیاری برای مدیریت خلق پایین، پیشگیری از عود افسردگی و ارتقای کیفیت زندگی خواهد بود. این کتاب میتواند مکملی برای درمانهای سنتی یا راهنمایی مستقل برای کسانی باشد که به دنبال تغییر مثبت در زندگی خود هستند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که با خلق پایین، افسردگی خفیف یا مزمن، احساس پوچی یا بیمعنایی در زندگی دستوپنجه نرم میکنند. همچنین برای افرادی که به دنبال راهکارهای علمی و عملی برای افزایش شادکامی، تابآوری و بهزیستی هستند یا علاقهمند به رویکردهای نوین روانشناسی مثبتاند، مناسب است. دانشجویان و فعالان حوزهی سلامت روان نیز میتوانند از مطالب کتاب بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب روان شناسی مثبت برای غلبه بر افسردگی
«هیجانات مثبت کلید اصلی در رویکرد روانشناسی مثبت در باب افسردگی هستند. من شخصاً اثربخشی این رویکرد را در سفر شخصی خودم و خروج از جهان افسردگی تجربه کردهام. من سالهای زیادی را با درمانهای مختلف و کشف هیجانات منفی سپری کردم و بررسی عمیقی در ناراحتیهای خود انجام دادم. هر بار زخمهای قدیمی را دوباره و دوباره باز کردم و آسیبهای گذشته را در جلوی ذهن خود آوردم؛ اما این کار منجر به تقویت و ارتقاء هیجانات مثبت من نشد تا زمانی که مسیری متضاد را شروع کردم؛ اتفاقی که نهایتاً منجر به بهبود و بیرون آمدن من از افسردگی شد. شما میتوانید بیشتر تکنیکهای مورد استفادۀ من را در این فصل بیابید و در ادامه آنها را مطالعه کنید. هیجانات بخشی از وجود انسانی ما و منعکسکنندۀ طبیعت پیچیده و خاص بشر هستند. شما میتوانید هر دو نوع هیجانات مثبت و منفی را در یکلحظۀ واحد تجربه کنید- تجربۀ لذت با رنگ و بویی از غم، مثال خوبی است. هیجانات معمولاً عمر کوتاهی دارند و بر مسئلهای بهخصوص متمرکز هستند؛ درحالیکه خلق ماندگاری بیشتری دارد و همچنین طبیعت مواجتر دارد تا اینکه نتیجه و پیامد موضوع بهخصوصی باشد. در سادهترین حالت، هیجانات ما بهعنوان سیگنال عمل میکنند. یک هیجان منفی، مثل ترس یا خشم، به ما اخطار میدهد که یک جای کار خراب است و نیاز به تعمیر شدن دارد؛ در مقابل، یک هیجان مثبت به ما نشان میدهد که چیزی مثبت و خوب در حال رخ دادن است و اینکه ما در مسیر دنبال کردن اهداف و امیدهایمان هستیم.»