کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی
معرفی کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی
کتاب الکترونیکی «پژوهش و ارائه در مهندسی» (تألیف رضا صفابخش، انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر) راهنمایی جامع برای دانشجویان و پژوهشگران رشتههای مهندسی است که به مباحث روششناسی تحقیق، نگارش علمی و ارائه نتایج پژوهش میپردازد. این کتاب با تمرکز بر نیازهای عملی دانشجویان و مهندسان، مراحل مختلف پژوهش، نگارش گزارش و ارائه گفتاری را بهصورت گامبهگام آموزش میدهد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی
«پژوهش و ارائه در مهندسی» اثری است که به دغدغههای رایج دانشجویان و پژوهشگران مهندسی در زمینه انجام پژوهش و ارائه نتایج آن پاسخ میدهد. این کتاب در قالب چهار بخش اصلی، مفاهیم پایه پژوهش، مراحل اجرای پژوهش، تهیه ارائه نوشتاری و تهیه ارائه گفتاری را پوشش میدهد. نویسنده با تکیه بر تجربه تدریس و بازخورد دانشجویان، تلاش کرده است تا کتاب را به گونهای تدوین کند که برای تدریس در درسهایی مانند «روش تحقیق و گزارشنویسی»، «شیوه ارائه مطالب علمی و فنی» و «سمینار کارشناسی ارشد» قابل استفاده باشد. ساختار کتاب به صورت «درس» تنظیم شده تا دانشجو بتواند همزمان با پیشرفت پروژه پژوهشی، مباحث را به صورت عملی دنبال کند. افزون بر این، پیوستهایی درباره نرمافزارهای پژوهشی، واژهنامهها و منابع اینترنتی نیز در انتهای کتاب آمده است. کتاب در دورهای نوشته شده که منابع فارسی درباره روش تحقیق و ارائه در مهندسی بسیار محدود بوده و همین موضوع، اهمیت آن را برای جامعه مهندسی دوچندان میکند.
خلاصه کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی
این کتاب با طرح مباحث پایهای مانند تعریف علم، نظریه، فرضیه و انواع پژوهش، به دانشجویان کمک میکند تا با مفاهیم بنیادین پژوهش آشنا شوند. سپس، تفاوتهای پژوهش در مهندسی با سایر حوزهها را بررسی میکند و به معرفی انواع پژوهشهای بنیادی، کاربردی و توسعهای میپردازد. نویسنده مراحل انجام یک پروژه پژوهشی را از انتخاب موضوع، تعیین اهداف و سوالات، برنامهریزی و مدیریت پروژه، تا اجرای عملی پژوهش و نگارش گزارش نهایی بهتفصیل شرح میدهد. در بخشهای مربوط به ارائه، نکات کلیدی برای تهیه گزارشهای فنی، مقالات علمی، پایاننامهها و ارائههای گفتاری مطرح شده است. همچنین، مهارتهایی مانند مدیریت جلسات، انتخاب استاد راهنما، یادداشتبرداری، و رعایت اخلاق پژوهشی مورد توجه قرار گرفتهاند. کتاب با تمرینهای عملی در پایان هر درس، دانشجو را به مشارکت فعال در فرآیند پژوهش و ارائه تشویق میکند.
چرا باید کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی را خواند؟
این کتاب با تمرکز بر نیازهای واقعی دانشجویان و پژوهشگران مهندسی، راهنمایی عملی برای طی کردن مسیر پژوهش از آغاز تا ارائه نتایج فراهم میکند. خواننده با مطالعه این اثر، با چالشهای رایج در پژوهش مهندسی، روشهای مدیریت پروژه، نگارش علمی و ارائه گفتاری آشنا میشود و میتواند مهارتهای لازم برای موفقیت در فعالیتهای پژوهشی و حرفهای را کسب کند. همچنین، آشنایی با ابزارهای نرمافزاری و منابع روزآمد، استفاده از این کتاب را برای پژوهشگران امروزی کاربردیتر میسازد.
خواندن کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران رشتههای مختلف مهندسی، بهویژه کسانی که درگیر پروژههای تحقیقاتی، نگارش گزارش، ارائه سمینار یا دفاع از پایاننامه هستند، مناسب است. همچنین برای اساتید و مدرسانی که درسهایی مانند روش تحقیق، شیوه ارائه یا سمینار را تدریس میکنند، منبعی مفید به شمار میآید.
فهرست کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی
- بخش اول: مفاهیم، اصول و روشهای پژوهش * معرفی انگیزه پژوهش، تعریف علم، نظریه، فرضیه و انواع پژوهش، تفاوت پژوهش در مهندسی با سایر حوزهها، روششناسی پژوهش، خلاقیت و نوآوری، مدیریت پروژه و اخلاق پژوهشی. - بخش دوم: مراحل اجرای پژوهش * انتخاب موضوع، تعیین اهداف و سوالات، برنامهریزی و مدیریت پروژه، شناسایی و تهیه منابع، مطالعه و یادداشتبرداری، انجام بخش عملی پژوهش، ایجاد پیشنویس اولیه و بازخوانی نگارش. - بخش سوم: تهیه ارائه نوشتاری * ساختار و اجزای گزارشهای مهندسی، ارجاعدهی، سبک نگارش مراجع، تولید گزارش نهایی، نشانهگذاری و ویرایش متن، توصیههای ویژه برای انواع ارائه نوشتاری مانند مقاله، گزارش پروژه، گزارش سفر و کارآموزی. - بخش چهارم: تهیه ارائه گفتاری * سازماندهی ارائه، آمادگی جسمی و روحی، مدیریت زمان و مکان ارائه، دفاع از پایاننامه، ارائه مقاله در همایشها، نطق افتتاحیه و پایانی، اداره میزگرد و تدریس در دانشگاه. - پیوستها: معرفی منابع اینترنتی، پایگاههای استنادی، نرمافزارهای مدیریت منابع و یادداشتبرداری، واژهنامههای تخصصی.
بخشی از کتاب پژوهش و ارائه در مهندسی
«از بیستوچند سال پیش که کار خود را به عنوان یک استادیار در دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر آغاز نمودم، با مسأله تصحیح گزارشهای پروژههای دانشجویان مقاطع مختلف روبرو شدم. گزارشهای مذکور اکثراً از سطح مطلوب بسیار دور و مملو از اشکالهای نگارشی و ساختاری بود و من سطرسطر این گزارشها را خوانده و تصحیح میکردم و گاهی یک گزارش را باید چند بار اصلاح مینمودم. انجام این کار برای گزارش هر دانشجوی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و توضیح قواعد و نکات لازم برای آنها بسیار وقتگیر و کسلکننده بود. سرانجام، برای نجات از این مشکل، بر آن شدم که درسی را که در دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر با عنوان «شیوه ارائه مطالب علمی و فنی» وجود داشت، تدریس کنم. این بود که از حدود بیست سال پیش تدریس مطالب مربوط به پژوهش و ارائه را در این درس شروع نمودم. گرچه در زمینههای «آئین نگارش» و «روش تحقیق در علوم انسانی» کتابهای فارسی متعددی وجود دارد، اما در مورد «ارائه گفتاری» و «روش تحقیق در مهندسی» بندرت میتوان مرجعی یافت. لذا؛ سالهای اول تدریس «شیوه ارائه مطالب» با بهرهگیری از تنها کتاب موجود که با عنوان «آداب، قواعد و اصول ارائه مطالب» منتشر گردیده بود، انجام شد. اما با گذشت زمان، مطالب مفید دیگری از مراجع مختلف جدید تهیه و اضافه شد و سرانجام با تغییرات مکرر یادداشتهای درس به شکل مجموعه حاضر درآمد. البته نقش تجربیات، نظرات و سلیقههای شخصی اینجانب نیز در انتخاب این مطالب و شکلگیری مجموعه غیرقابل انکار است. از سوی دیگر، تمامی مشکلات مطالب حاضر را نیز باید ناشی از همین جنبه موضوع دانست.»