تا ۷۰٪ تخفیف رؤیایی در کمپین تابستانی طاقچه! 🧙🏼🌌

کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰)
معرفی کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰)
معرفی کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰)
کتاب الکترونیکی «تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (سالهای ۱۷۵۰-۱۹۵۰)» با ویراستاری «پیتر اسلاگلت» و ترجمه «حسین حاتمینژاد» و «عبدالمطلب براتنیا» توسط نشر نیکایش منتشر شده است. این اثر به بررسی تحولات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شهرهای خاورمیانه در بازهای دویست ساله میپردازد و با همکاری پژوهشگران برجستهای از حوزه تاریخ و جغرافیا تدوین شده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰)
این کتاب تصویری جامع از روند دگرگونی شهرهای خاورمیانه و شمال آفریقا از اواسط قرن هجدهم تا میانه قرن بیستم ارائه میدهد. تمرکز اصلی کتاب بر شهرهای عربی منطقه، بهویژه مصر و هلال خصیب است و به بررسی روابط میان شهر و روستا، ساختارهای اقتصادی، تحولات جمعیتی، نقش دولت و تأثیر استعمار میپردازد. نویسندگان همکار، هر یک با تخصص در حوزههای مختلف، ابعاد گوناگون زندگی شهری را از منظر تاریخی و اجتماعی واکاوی کردهاند. کتاب همچنین به مقایسه تطبیقی با شهرهای اروپایی میپردازد و نقش پژوهشهای فرانسوی و آمریکایی در شکلگیری مطالعات شهری خاورمیانه را برجسته میکند. این اثر در دورهای نوشته شده که دسترسی به اسناد و منابع تاریخی شهرها افزایش یافته و امکان تحلیل دقیقتر ساختارهای اجتماعی و اقتصادی را فراهم آورده است. «تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه» با تکیه بر اسناد دادگاههای اسلامی، منابع بومی و پژوهشهای میدانی، تصویری چندلایه از پویایی و ایستایی شهرهای منطقه ارائه میدهد.
خلاصه کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰)
این کتاب با مروری بر پژوهشهای پیشین و رویکردهای مختلف به تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه آغاز میشود و سپس به بررسی روندهای اصلی در این حوزه میپردازد. از جمله موضوعات کلیدی کتاب میتوان به روابط متقابل شهر و روستا، نقش اصناف و ساختارهای اقتصادی، تأثیر دولت مرکزی و استعمار، تحولات جمعیتی و شکلگیری شهرهای دوگانه اشاره کرد. نویسندگان با تحلیل اسناد و دادههای تاریخی، نشان میدهند که شهرهای خاورمیانه نه تنها مراکز اداری و تجاری، بلکه کانونهای تحولات اجتماعی و فرهنگی بودهاند. کتاب به نقش موقوفات، سازمانهای مذهبی و دادگاههای اسلامی در شکلدهی به زندگی شهری میپردازد و تأثیر سیاستهای دولت عثمانی و استعمار اروپایی را بر ساختار شهرها بررسی میکند. همچنین، مهاجرتهای اجباری، تغییرات جمعیتی و ظهور شهرهای جدید در قرن نوزدهم و بیستم از دیگر محورهای مهم کتاب است. نویسندگان تلاش کردهاند با رویکردی تطبیقی، تفاوتها و شباهتهای شهرهای خاورمیانه با شهرهای اروپایی را نیز برجسته کنند و نقش عوامل اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را در تحولات شهری تحلیل نمایند.
چرا باید کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰) را خواند؟
این کتاب برای کسانی که به دنبال درک عمیقتری از تاریخ اجتماعی و شهری خاورمیانه هستند، منبعی غنی از تحلیلها و دادههای تاریخی فراهم میکند. اثر حاضر با تکیه بر اسناد اصیل و پژوهشهای میدانی، تصویری چندوجهی از تحولات شهرنشینی، ساختارهای قدرت، اقتصاد و فرهنگ در منطقه ارائه میدهد. همچنین، رویکرد تطبیقی کتاب به خواننده امکان میدهد تا جایگاه شهرهای خاورمیانه را در بستر تاریخ جهانی بهتر درک کند و با روندهای کلان اجتماعی و اقتصادی آشنا شود.
خواندن کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران تاریخ، جغرافیا، جامعهشناسی و مطالعات شهری مناسب است. همچنین، علاقهمندان به تاریخ خاورمیانه، برنامهریزان شهری و کسانی که به دنبال شناخت ریشههای تحولات اجتماعی و اقتصادی شهرهای منطقه هستند، میتوانند از مطالب آن بهرهمند شوند.
فهرست کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰)
- پیشگفتار و معرفی نویسندگان همکار: مروری بر اهداف و زمینههای پژوهشی کتاب و معرفی پژوهشگران مشارکتکننده.- مقدمه: بررسی اهمیت تاریخ اجتماعی شهرها و جایگاه مطالعات شهری در خاورمیانه.- تاریخ اجتماعی شهری اروپا: مقایسه روندهای شهری اروپا و خاورمیانه و تأثیر آن بر مطالعات منطقه.- تحقیقات فرانسویها در شهرهای خاورمیانه و شمال آفریقا: تحلیل سنتهای پژوهشی فرانسوی و نقش آنها در شکلگیری مطالعات شهری.- مطالعات آمریکائیان درباره شهرهای شمال آفریقا: بررسی رویکردهای جدید و تأثیر پژوهشگران آمریکایی.- روابط فضاهای متقابل شهر و حومه در قرن نوزدهم: تحلیل پیوندهای اقتصادی و اجتماعی میان شهر و روستا.- تحولات اقتصادی و جمعآوری مالیات: بررسی ساختارهای کشاورزی، زمینداری و کنترل مازاد تولید روستایی.- روابط سیاسی شهر و دولت (۱۸۵۰-۱۷۰۰): نقش دولت مرکزی، تمرکزگرایی و تمرکززدایی، شهرها به عنوان مراکز اداری و تجاری.- سازمان اقتصادی شهرها در سوریه عثمانی: نقش اصناف، فعالیتهای تجاری و تأثیر اروپا بر اقتصاد شهری.- روابط سیاسی شهر و دولت در دوره استعمار: بررسی تغییرات ساختاری و تأثیر استعمار بر شهرها.- جمعیتشناسی شهرهای خاورمیانه و گسترش فضای شهری: تحلیل ویژگیهای جمعیتی، رکود شهری، مدرنیزاسیون و انقلاب شهری.- تحولات فضای شهری: نقش موقوفات، نوسازی، شهرهای دوگانه و شهرهای جدید.- کوچ اجباری اقلیتها در جوامع شهری (۱۹۱۴-۱۸۰۰): بررسی مهاجرتهای اجباری و پیامدهای اجتماعی آن.
بخشی از کتاب تاریخ اجتماعی شهرهای خاورمیانه (۱۹۵۰ - ۱۷۵۰)
«علاقه شخصیام به شهرهای خاورمیانه به اولین سفرم به منطقه. در پایان سال اول تحصیلم در مقطع کارشناسی کردم وقتی از باب الحوا وارد حلب شدم غروب بود. چند روز بعد در یکی از کافههای روباز زیر ارگ نشسته بودم - چند هفتهای میشد که از ترکیه آمده بودم بیرون - متوجه شدم چیزی را یافتهام که کاملا نمیدانستم و دنبالش بودم: همیشه دلم میخواست مورخ باشم وقتی در ایتالیا(جایی که ازش دیدن کرده بودم) مشغول کار بودم و زمانی هم که در آمریکای مرکزی(که از آن دیدن نکرده بودم) داشتم کارمیکردم خیلی سرسرکی بهش فکر کرده بودم. بعد از دیدن شهرحلب دیگر میدانستم در خاورمیانه کار خواهم کرد. گفتن اینکه آیا این تصمیم عاقلانه بود یا شجاعانه یا احمقانه سخت است: این انتخابی بود که هرگز از آن پشیمان نشدهام و انتخابی است که ثروت فوق العادهای ۳ در زند گی نصیب من کرده است. وقتی برای اولین بار به حلب آمدم و تا حد زیادی. وارد شهر شدم و گشتی در آن زدم و با درک آگاهانه تری از آنچه که به آن نگاه میکردم به آن توجه کردم عمیقاً از دیدن سوغاتیهاء مساجد. ارگ و خیابانهای مرکز شسهر و شکوه و جلال و ثروت شهر, هم در مرکز تاریخی و هم در محلههای بیرونی شهر به وجد آمدم. این سعادت بزرگ نصیب من شد که با بسیاری از خانوادههای شهر آشنا شوم با آنها در خانههایشان دیدار کنم و با گفتگوهای طولانی که با آنها کردم. تاریخ سوریه و پیچیدگیهای سیاست کنونی در آن کشور را درک کنم. من همچنین سفرهای شگفت انگیزی که به روستاهای کردداغ و قلعه سامان کردم را بیاد دارم. قبل از اینکه به طور موضوعی بخواهم درباره تاریخ اجتماعی شهرها مطالعه کنم» چندین سال تاریخ خاورمیانه را تدریس کرده بودم. در اواخر دهه ۱۹۸۰ شروع کردم به مطالعه تاریخ حلب در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم. اما مشغلههای دیگری که داشتم به این معنی است که در تک نگاریهایی که هنوز هم قصد دارم آنها را بنویسم تا کنون ناموفق بودهام.»