بریدههایی از کتاب روزنه؛ مجموعه آموزشی شعر
۴٫۳
(۳۴)
شعر یک بیان برتر است
اِیْ اِچْ|
ما در طول تاریخ ادبیات کهن فارسی، بیش از بیست هزار شاعرِ با نام و نشان داشتهایم. از این همه شاعر، شاید دویست تن توانسته باشند آثاری بیافرینند که در حافظه جمعیِ فارسیزبانان ثبت شده است و بقیه از یاد رفتهاند.
ᶜʳᶻ
به هر حال، نباید از یاد برد که تأثّرات عاطفی، هر قدر هم که شدید باشند، گذرا و مقطعی هستند. یک شعر، در مواجهه نخست، اثر عاطفی بیشتری دارد و در دفعات بعدی، آن اثر را نخواهد گذاشت، مگر این که در کنار عاطفه، چیز عمیقتری هم وجود داشتهباشد یعنی اندیشه. گذشته از آن، تحوّلی که در اثر اندیشیدن در مخاطبان شعر ایجاد میشود، از تحوّلات عاطفی بسیار عمیقتر و ماندگارتر است.
alden
«شعر گرهخوردگی عاطفه و تخیل است که در زبانی آهنگین شکل گرفته باشد. »
مهاجر
کلیشه و تقلید باقی است، ولی در لباسی دیگر و البته خطرناکتر، چون بهراحتی قابل تشخیص نیست. این که بعضی شاعران در زندگی واقعی، «چای» و «دوغ» و «شربت» مینوشند، ولی در شعرشان فقط سخن از «قهوه» است، خود نمونهای است از این تقلید.
mahsa
برای آمدنت دسته گُلی دارم
به رفتنت اشکی
چه باشکوه فرامیرسی!
چه بیخیال سفر میکنی!
Reza Qas
آنان که با محافل مناسبتی و شعرهای تریبونی سر و کار داشتهاند، دیدهاند که تأثیرگذاری خطابی بر یک جمع و تسخیر عواطف آنها، با شعر کوتاه سخت است و شاعر نیاز به حداقل زمانی برای در دست گرفتن نبض مجلس دارد. از سویی دیگر، در شعری که به طور شفاهی و از راه گوش منتقل میشود، زبان و موسیقی تأثیرگذاری بیشتر و سریعتری دارد. این عوامل میتوانند دست به دست هم بدهند و شاعر را تشویق کنند که هر گاه شعر تریبونی میسراید، قالبی طولانی و زبانی مطنطن و کوبنده اختیار کند؛ و به این ترتیب، قصیده شکل میگیرد. در مقابل، شعری که بر احساسات فردی استوار است و در خلوت یا جمعهای کوچک استفاده میشود، طبیعی است که کوتاهتر سروده شود ـ تا بتوان به راحتی آن را به خاطر سپرد و با خویش زمزمه کرد ـ و هنرمندیاش از نوع تخیل باشد که به سرعتِ زبان و موسیقی دریافت نمیشود و نیاز به زمانی دارد که در خلوت فراهم است. چنین است که قالب غزل شکل مییابد.
alden
«شعر گرهخوردگی عاطفه و تخیل است که در زبانی آهنگین شکل گرفته باشد.
Alireza
فاعلاتن فاعلاتن فاعلاتن فاعلاتن
ای درخت معرفت، جز شک و حیرت چیست بارت؟
یا که من باری ندیدم، بیش از این بر شاخسارت
shariaty
مفاعلن مفاعلن مفاعلن مفاعلن
نه هیچ گردم از قفا، نه هیچ در برابرم
در این سفر پگاهتر سوار شد برادرم
shariaty
اهلی شیرازی مثنویای پانصد بیتی دارد با نام سحر حلال که در همه ابیاتش جناس به کار برده یعنی دو کلمه آورده است با تلفظی واحد و معنایی متفاوت، کاری که سخت مورد علاقه شاعران صنعتپرداز بوده است. این هم چند بیت از آن مثنوی که معلوم نیست با چه رنج و مشقّتی سروده شده و در عین حال، به اندازه یک دوبیتی بابا طاهر هم در اذهان رسوخ نکرده است:
ساقی! از آن شیشه منصوردم
در رگ و در ریشه من، صور دم
shariaty
تار زلفت را جدا مشّاطه، گر از شانه کرد
دست آن مشّاطه را باید جدا از شانه کرد
shariaty
تعریف ابن سینا را به عنوان شاخصترین فرد این گروه نقل میکنیم: «شعر، کلامی است مخیل، ترکیب شده از اقوالی دارای ایقاعاتی که در وزن متفّق و متساوی و متکرّر باشند و حروف خواتیمِ آن مشابه باشند. »
اسیلیا
تعریفهایی که آقای دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی عنوان کرده است، جامعتر و دقیقتر به نظر میآید. ایشان در کتاب ادوار شعر فارسی، شعر را چنین تعریف میکند: «شعر گرهخوردگی عاطفه و تخیل است که در زبانی آهنگین شکل گرفته باشد. » با این تعریف، عناصر سازنده شعر، «عاطفه»، «خیال»، «زبان»، «آهنگ» و «شکل» هستند و کلام برای شعر بودن، باید از همه اینها برخوردار باشد.
اسیلیا
وقتی چیزی در محیط زندگی ما حضوری چشمگیر دارد و لاجرم بخشی از ذهن و زبان ما را درگیر کرده است، چگونه میتواند از صحنه شعر غایب باشد؟
کاربر ۱۸۳۱۷۸۱
«شعر حادثهای است که در زبان روی میدهد و در حقیقت، گوینده شعر، با شعر خود، عملی در زبان انجام میدهد که خواننده، میان زبان شعری او، و زبان روزمرّه و عادی... تمایزی احساس میکند. »
atefeh
سنایی میگوید:
اول و آخر قرآن ز چه «با» آمد و «سین»؟
یعنی اندر ره دین، رهبر تو قرآن بس
قطعا این شاعر دانشمند، بهتر از همه میدانسته است که این دلیل برای عقل پذیرفتنی نیست و کلمه «بس» فارسی نمیتواند ربطی به قرآن عربی داشته باشد. نکته این است که شعر، این منطق عقلی را بر نمیتابد بلکه تابع منطقی عاطفی و احساسی است.
atefeh
برای شناخت وزن، پیش از هر کاری، بهتر است «هجا» را بشناسیم و جملات را به هجاهای سازندهشان تجزیه کنیم. هجا «یک واحد گفتار است که با هر ضربه هوای ریه به بیرون رانده میشود. »
shariaty
گوش انسان تفاوتهای ریز را درک نمیکند و در مجموع، سه نوع هجا بیشتر نمیشناسد. بنای وزن نیز بر آن سه گذاشته میشود؛ «هجای کوتاه»، «هجای بلند» و «هجای کشیده».
shariaty
قطعه مجموعه تعدادی بیت است که مصراعهای دوّمشان همقافیه باشد.
shariaty
مستفعلن مستفعلن مستفعلن مستفعلن
ای ساربان! آهسته رو کارام جانم میرود
وان دل که با خود داشتم با دلستانم میرود
shariaty
فعلاتن فعلاتن فعلاتن فعلاتن
ای که پیچید شبی در دل این کوچه صدایت
یک جهان پنجره بیدار شد از بانگِ رهایت
shariaty
مفاعلاتن مفاعلاتن مفاعلاتن مفاعلاتن
زهی چمنساز صبح فطرت تبسّم لعل مهرجویت
ز بوی گل تا نوای بلبل فدای تمهید گفتوگویت
shariaty
مستفعلن مستفعلن مستفعلن فع
وقت است تا برگ سفر بر باره بندیم
دل بر عبور از سدّ خار و خاره بندیم
shariaty
خوب است که با شعر، به صورت «توصیفی» برخورد کنیم نه «تجویزی».
غریو دیو توفان
شاعر بودن نه بسیار سخت است و نه بسیار مهم. آنچه اهمیت دارد، شاعرِ توانا و تأثیرگذار بودن است.
غریو دیو توفان
پیش از تو آب، معنی دریا شدن نداشت
شب ماندهبود و جرأت فردا شدن نداشت
در آن کویر سوخته، آن خاک بیبهار
حتی علف اجازه زیبا شدن نداشت
Reza Qas
وقتی بیان به سمت شعر میگراید، نه تنها کاربرد کلمات و شیوه نگاه گوینده به پیرامون تغییر میکند، که منطق سخن نیز دگرگون میشود و چه بسا سخنور چیزهایی میگوید که با استدلال منطقی غیرقابل اثبات است ولی در عین حال، تأثیر خویش را میگذارد.
m.r
پیش از تو آب، معنی دریا شدن نداشت
شب ماندهبود و جرأت فردا شدن نداشت
در آن کویر سوخته، آن خاک بیبهار
حتی علف اجازه زیبا شدن نداشت
Ahmad
منظور ما از غرابت، کاربرد واژگان و یا ساختارهای نحویای است که در زبان محاوره و یا حتّی شعرهای رایجی که به بیخاصیتی رسیدهاند، کمتر حضور دارد. غرابت میتواند وسیله خوبی باشد برای تمایزبخشی به زبان؛ و آنگاه که شاعر میخواهد قسمت خاصی از سخنش را برجستهتر سازد، میتواند با انتخاب یک مترادف غریب، جانی تازه به آن بدهد. احمد شاملو میتوانست در این پاره شعر، کلمات «سربازان»، «تمرین» و «کشتن» را به کار برد، امّا گویا میخواسته است که این مفاهیم بیش از حد معمول در شعر برجسته شوند، پس «سپاهیان»، «مشق» و «قتال» را به جای آنها نهاده است.
آن جا که سپاهیان
مشق قتال میکنند،
گستره چمنی میتواند باشد
Ahmad
حجم
۵۷۲٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۴۳۲ صفحه
حجم
۵۷۲٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۴۳۲ صفحه
قیمت:
۶۴,۰۰۰
تومان