بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب تغافل و نقش تربیتی آن | طاقچه
تصویر جلد کتاب تغافل و نقش تربیتی آن

بریده‌هایی از کتاب تغافل و نقش تربیتی آن

امتیاز:
۳.۱از ۷ رأی
۳٫۱
(۷)
«یکی از با ارزش‌ترین کارهای کریمان، تغافل و چشم‌پوشی از چیزهایی است که از آن آگاهند، و سرپوش گذاشتن بر آن لازم است».
F313
بندگان خاص خداوند رحمان آن کسانند که چون جهالت پیشگان خطابشان کنند –با سخنان زشت و جاهلانه- پاسخی سالم می‌دهند و به سخنی سلام و خالی از هرگونه لغو و گناه پاسخ می‌دهند.
F313
هیچ بردباری هم‌چون تغافل و نادیده گرفتن عیوب دیگران نیست، و هیچ خردی مانند وانمود کردن به نادانی و بی اطّلاعی –در عین آگاه و مطلع بودن- نیست
F313
در برخی روایات حرمت آبروی یک انسان از حرمت جان او بالاتر دانسته شده‌است
F313
باید عفو کنید و لغزش‌های دیگران را نادیده بگیرید. آیا دوست نمی‌دارید که خداوند شما را ببخشد؟ و خداوند آمرزنده و رحیم است
F313
بهترین و شریف‌ترین صفات و اخلاق انسان بزرگوار، تغافل و بی خبر وانمود کردن خویش است از آن‌چه که می‌داند نسبت به خطاها و بدی‌های مردم.
F313
بارالها، اگر بخواهی ما را عفو کنی، این از فضل و بخشش توست، و اگر بخواهی ما را کیفر نمایی، براساس عدالت است.
F313
آن‌کس که از بسیاری امور تغافل نکند، آرامش و آسایش خویش را متزلزل کرده‌است.
F313
ای خداوندی که خود را بخشاینده نامیده‌ای، مرا عفو کن ...
F313
«انّ العاقل نصفه احتمال و نصفه تغافل.» یعنی: خردمند نصفش تحمل و بردباری است و نصف دیگرش تغافل و نادیده گیری.
sadeghi
خداوند اولین مربّی است که با بخشش اولین متربّیان خویش، یعنی آدم و حوّا «عفو» نامیده شد، و از این رو، عفو و گذشت در مقام تربیت، قدمتی همسان با خلقت انسان دارد.
sadeghi
به‌عنوان نمونه حضرت امیر مؤمنان (علیه‌السلام) در بیان اهمّیت تغافل فرموده‌اند: «نصف العاقل احتمال و نصفه تغافل». یعنی: نیمی از ساختار انسان خردمند براساس احتمال و بردباری و تحمّل است و نیمی دیگر به تغافل و چشم‌پوشی بستگی دارد.
sadeghi
هنگامی که پیامبر (ص) رازی را به یکی از همسرانش گفت و او آن راز را نزد همسر دیگر فاش نمود، خداوند پیامبرش را از افشای آن آگاه فرمود، پیامبر بخشی از آن راز افشا شده را به آن زن گوشزد کرد و از گفتن بخشی دیگر برای آن‌که نکوهش کننده بیشتر شرمنده نشود، خودداری نمود.
sadeghi
ویژگی‌های تغافل مثبت، که از صفات نیکو و حمیده محسوب می‌شود و یکی از مکارم اخلاق بشمارمی‌آید، عبارتند از: • انسان چیزهایی را از دیگری بداند که پنهان کردن آن‌ها ضروری و پسندیده باشد. •فرد خود را نسبت به مسأله ای که اظهارش عواقب و نتایج نا مطلوب دارد، به بی اطلاعی و ناآگاهی بزند. •با هدف حفظ آبرو و شئون دیگران با بزرگواری و کرامت از کنار خطا و عیب ایشان عبور کند و آن‌را برای اشخاص دیگر و حتّی خود شخص افشا نکند.
sadeghi
برخی تصور می‌کنند توصیه به تغافل و عیب‌پوشی از خطای دیگران سبب تعطیل شدن اصل مهمّ امر به معروف و نهی از منکر و یا انتقاد سازنده خواهدشد. حال آن‌که باید توجه داشت که امر به معروف و نهی از منکر مربوط به واجبات و محرمات است که آشکارا زیر پا گذاشته می‌شود و بدیهی است که این موضوع از قلمروی تغافل خارج است. انتقاد سازنده نیز معمولاً مربوط به اموری است که در سرنوشت فرد و جامعه اثر قابل ملاحظه‌ای دارد، در حالی که تغافل و عیب‌پوشی مربوط به اموری است که جزئی و کم ارزش محسوب می‌شود و یا مربوط به عیوبی است که مصلحت در آنست که پنهان بماند. بنابراین اصل تغافل و چشم‌پوشی و اصل امر به معروف و نهی از منکر (که تضمین کننده نظارت همگانی در جامعه می‌باشد) هریک قلمروی خاصی دارند که وجود هیچ‌کدام با دیگری تعارض و منافاتی ندارد.
sadeghi
عفو موجب پایین آمدن فشارهای روحی می‌شود. کینه جویی و عفو نکردن موجب عدم تعادل عاطفی و شناختی می‌شود
F313
غیاث‌المستغیثین، آخرین بهار و بارانش، قطب عالم امکان، عجل‌الله تعالی فرجه، قائم آل‌محمد (ص)، حجه ابن الحسن العسگری صلوات‌الله علیه و علی آبائه و ابنائه و اصحابه و اعوانه؛ که تنها اوست قامت آرای یاس پژمرده و ریسمان گشای بازوان علی علیه‌السلام ...
sadeghi
عفو و اغماض در صورتی ارزش‌مند است و مصداق می‌یابد که انسان قدرت انتقام داشته‌باشد. درغیر اینصورت، سکوت انسان نه از مصادیق عفو، بلکه از مصادیق «کظم غیظ» خواهد بود و کظم غیظ در صورتی که انسان از روی ناچاری سکوت کند منجر به حقد و کینه و باعث سوءظن، حسد، غیبت و تهمت می‌شود.
sadeghi
«توای خدای من که فضل بیپایان و بردباری عظیم تو برتر از آن است که مرا با گناهم مقایسه نمایی، از من درگذر، از من درگذر، از من درگذر.»
sadeghi
غفلت خصلت ناپسندی است که از آن به شدت نهی شده‌است. غفلت در واقع یک نوع بی تفاوتی و سستی محسوب می‌شود که نتیجه آن دوری از یاد خداوند است. امیرالمؤمنین (ع) فرموده‌اند: «الغفله أخیر الاعداء». یعنی: غفلت زیان بخش ترین دشمنان است.
sadeghi
در مقابل تغافل مثبت، تغافل منفی وجود دارد که در امور مهم زندگی ایجاد می‌شود و حتی بیش از حالت غفلت، می‌تواند سبب بدبختی و سقوط انسان گردد. چنان‌که انسان باید واقعیت‌های زندگی خویش را بداند و بپذیرد که زندگی او در دنیا ناپایدار و موقّتی است و جهان مادّی تنها گذرگاه و معبری است که می‌بایست انسان در زمان محدودی از آن عبور کند،
sadeghi
به توصیه مولای متقیان علی (ع) به مالک اشتر، نماینده خویش اشاره می‌کنیم که می‌فرمایند: «ای مالک، با بخشش و بزرگواری، لغزش‌ها و نادرستی‌های قابل جبران را ببخش، هم‌چنان که دوست می‌داری خداوند از خطا و لغزش تو درگذرد، زیرا تو در مقام مدیریت که مقام بالاتری می‌باشد، قرار داری
sadeghi
بارالها، اگر بخواهی ما را عفو کنی، این از فضل و بخشش توست، و اگر بخواهی ما را کیفر نمایی، براساس عدالت است.
F313

حجم

۸۰٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۷۷ صفحه

حجم

۸۰٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۷۷ صفحه

قیمت:
۴,۵۰۰
تومان