بریدههایی از کتاب کلیدهای مقابله با اضطراب در کودکان و نوجوانان
۳٫۵
(۱۳)
ابتدا بیایید سه مطلب بسیار مهم این کتاب را مرور کنیم:
۱. اضطراب، ترس غیرواقعبینانه است.
۲. تنها راه غلبهکردن بر ترس، روبهرو شدن با آن است.
۳. اضطراب برای کودک زیانبخش است تا حدی که کودک را از انجام فعالیتهای متعارف و مناسب با سن خود در منزل، مدرسه و با کودکان همسن بازمیدارد.
جعفری
در اینجا نکات مفید، در مورد رفتار مناسب با کودک حساس را برایتان خلاصه کردهایم:
۱. نگرانی کودک را جدی بگیرید (او را مسخره نکنید و مسئلهاش را کوچک نشمارید)، اما در ضمن نشان دهید که اطمینان دارید او میتواند شجاع باشد و بر اضطرابش غلبه کند. این مثبتترین شیوه برخورد با کودکان مضطرب است.
۲. طبق سن کودک، مشخص کنید که از او چه انتظاری میرود و البته، نیازهای او را هم در نظر بگیرید. برای نمونه، اگر سایر کودکان در فعالیتهای پس از مدرسه شرکت میکنند، کودک مضطرب را هم باید به آن فعالیتها تشویق کنید، اما شاید بهتر باشد که یکباره در چند فعالیت شرکت نکند و یکی یکی پیش برود.
۳. برای آنکه کودک را برانگیزید با ترسهایش روبهرو شود، به او چند راه پیشنهاد کنید به صورتی که هر راهی که به شجاعت بیشتری نیاز دارد، پیامد بهتری داشته باشد.
جر و بحث را کنار بگذارید. سعی نکنید کودک را قانع کنید و در ضمن، نکوشید که عامل دقیق اضطراب کودک را بیابید. بیشتر کودکان نمیتوانند بگویند چرا مضطرب هستند و بیشتر آنها را به هیچ وجه نمیتوان متقاعد کرد. معمولا تحسین، مثبتترین پیامد است.
Mrya Rhi
در مورد غذاخوردن، با کودک مشاجره نکنید. معمولا بگومگو مسئله را پیچیدهتر میکند و در طولانیمدت باعث میشود که کودک در مورد تغذیه دچار اختلال شود. اغلب یکی از راههای آسان، برای جبران مواد غذایی کودکی که کم غذا میخورد، این است که تنقلات مغذی در همه جای منزل بگذارید.
جعفری
تغییر رفتار معمولا طبق الگوی «دوگام به پیش، یک گام به پس» جلو میرود. اگر میبینید فرزندتان چندروز یا حتی یکهفته، به سختی پیشرفت میکند، نومید نشوید. مهم این است که روند کلی در جهت پیشرفت باشد.
marzieh
معمولا بهترین کار این است که یک رفتار مثبت را هدف قرار دهیم؛ زیرا تمرکز بیش از حد بر رفتار منفی، آن را تشدید میکند.
marzieh
ترسی که در نبودِ خطر حقیقی وجود دارد، اضطراب خوانده میشود. برای نمونه، ترسِ دست زدن به فلزِ داغِ اجاق، اگر قبلا یک بار دستتان سوخته باشد، مفید و واقعبینانه است، اما اضطراب از دست زدن به همه جای اجاق، غیرواقعبینانه و فلجکننده است و موجب میشود که همیشه برای غذاخوردن، به رستوران یا غذای حاضری متکی باشید. ممکن است سالها بعد، سوختگی خفیفی را که داشتید، از یاد ببرید، اما هنوز به طور مبهمی از نزدیک شدن به اجاق، احساس ناراحتی میکنید.
عبدالوهاب
۴. پدر و مادرها حقوق و مسئولیتهای بیشتری دارند تا کودکان. این وضع را حفظ کنید. وظیفه شما این نیست که فرزندتان را شبیه خودتان کنید، بلکه باید کاری کنید که به نفع کودکتان باشد.
۵. ثبات، کودکان مضطرب را بسیار دلگرم میکند. دادن پیامهای ثابت به کودک و توافق پدر و مادر بر این پیامها، بسیار مهم است.
۶. در هر فرصت ممکن، رودررو و صریح و بدون خشونت یا تحقیر کردن، گفتوگو کنید. این روش برای همه افراد خانواده مفید است، نه فقط برای کودک مضطرب.
۷. تا میتوانید از خشمگین شدن خودداری کنید. طبیعی است که تا حدودی احساس ناخرسندی کنید، اما طغیان شدید خشم، اضطراب کودک را تشدید میکند و سخنان تحقیرآمیز، عزت نفس او را کاهش میدهد.
۸. نباید بیش از حد از کودک حمایت کنید. کودکان حساس هم مانند سایر افراد، از اشتباهات خود میآموزند و در نتیجه، باید به آنها امکان اشتباه کردن داد.
۹. سعی کنید زیادی درگیر کودک حساس نشوید. سایر افراد خانواده نیز به وقت شما نیاز دارند و در ضمن، همه پدر و مادرها باید وقتی را هم به خودشان اختصاص بدهند.
Mrya Rhi
وقتی تشخیص میدهید که رفتار کودکتان پیشرفت کرده است و آن را بیان میدارید، به کودکتان کمک میکنید که امیدوار باشد و به تلاش ادامه دهد. سعی کنید شکستها را ندیده بگیرید. کودکان هراسان، معمولا در برابر هر شکستی به خودشان خیلی سخت میگیرند و بنابراین، لزومی ندارد که پدر و مادر هم شکست را به رخشان بکشند.
marzieh
خلاصه اینکه برنامه حساسیتزدایی مطلوب، برای بیشتر کودکان مضطرب، شامل تماسهای روزانه قدمبهقدم و قابل کنترل، برنامهریزی سریع پس از بهوجود آمدن ترس و هربار حداقل ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ماندن در وضعیت هراسآور است. یک برنامه حساسیتزدایی نتیجهبخش، نیاز به آن دارد که کودک حداقل یک بار در هفته، با وضعیت هراسآور روبهرو شود.
کاربر ۷۷۵۵۸۳
هر چه کودکان در زمینه سازگاری موفقتر بشوند، اعتماد به نفس بیشتری پیدا میکنند. آنگاه به زندگی به چشم منطقه مینگذاریشده نگاه نمیکنند، بلکه زندگی برایشان ماجرای شگفتآوری میشود که باید آن را کشف کنند.
H.H.
افرادی که چندان اهمیتی به حساسیت نمیدهند، معمولا افرادی متکی به نفس هستند که برایشان درک منطق راحتتر از درک عواطف است. این افراد معمولا روابط صمیمانهای ندارند و برای آنها پذیرش آسیبپذیری خود و دیگران دشوار است. اینجور اشخاص، معمولا از سازماندهی خوبی برخوردارند، بهراحتی حدود را تعیین میکنند و با مسائل کودکان برخوردی منطقی دارند. از طرفی، امکان دارد عواطف سایرین را خوب درک نکنند و ابراز همدلی برایشان دشوار باشد.
اشخاصی که حساسیت را بزرگ میکنند، معمولا برای عواطف بیشتر ارزش قائل هستند تا منطق و اغلب به شدت درگیر روابط میشوند. آنها آسیبپذیری خود و دیگران را بیشتر از آنچه هست، میپندارند. این اشخاص توانایی خوبی برای درک عواطف دیگران و ابراز همدلی با آنان دارند. البته، ضعف آنها در این است که تحت تأثیر احساسات قضاوت میکنند و در نتیجه، رفتارشان متغیر و تعیین حدود برای کودکان، برایشان دشوار است.
هیچ کدام از این دو حالتِ افراطی، مطلوب نیست.
Mrya Rhi
واکنش جنگ یا گریز، بدن را برای وضعیتهای خطرناک آماده میکند. این واکنش، از طریق دستگاه عصبی سمپاتیک فعال میشود. نقطه مقابل این واکنش، دستگاه عصبی پاراسمپاتیک است که واکنش طبیعی آرامبخشی را در بدن به راه میاندازد.
marzieh
متأسفانه، آسودهبودن کار چندان سادهای نیست. بیشتر افراد در وضعیتهای خاصی آرامش دارند (مانند درازکشیدن در ساحل دریا هنگام تعطیلات)، اما توانایی آسودهبودن در زندگی روزانه، چیزی است که باید آن را یاد گرفت و به تمرین نیاز دارد. آرامش هم مانند اضطراب، جنبههای جسمانی، روانی و عاطفی دارد.
marzieh
وقتی پدر و مادر به شدت میکوشند تا مبادا ترسهای فرزندشان را به زبان بیاورند، در واقع به کودک کمک میکنند تا با ترسهایش روبهرو نشود.
marzieh
معمولا صحبتکردن و ابراز احساسات، به معنای توجه نشاندادن به رفتار نامطلوب و در نتیجه، تشدید آن است.
marzieh
روش «غرقهسازی»، در مورد کودکان خردسال با ترسهای نسبتآ خفیف، بسیار مؤثر است.
marzieh
ترسی که در نبودِ خطر حقیقی وجود دارد، اضطراب خوانده میشود.
marzieh
ترسی که در نبودِ خطر حقیقی وجود دارد، اضطراب خوانده میشود.
marzieh
۱۰. کودکتان را مطلع کنید که خیلیهای دیگر هم با مشکل اضطراب روبهرو هستند. اضطراب نامرئی است و بسیاری کودکان مضطرب، تا زمانی که با شخص دیگری آشنا نشدهاند که اعتراف کند مضطرب است، گمان میکنند با سایرین خیلی تفاوت دارند.
Mrya Rhi
مطلوب آن است که پدر و مادر، منطق و عواطف، هر دو را متناسب با شرایط بهکار ببرند. آنها میتوانند آسیبپذیری خود و فرزندشان را بدون بزرگ یا کوچک کردن، تشخیص دهند و در نتیجه، میتوانند نسبتآ باثبات باشند و با کودک و عواطفش همدلی کنند.
رفتار بیشتر مردم، در بین این دو حد است، اما تا حدودی حساسیت کودک را کوچک یا بزرگ میکنند. بهندرت پیش میآید که زن و شوهر، درست در یک نقطه از طیف قرار داشته باشند و در نتیجه، بهسادگی ممکن است در ارتباط با فرزندِ مضطرب، دچار اختلاف بشوند. این نگرشها در نخستین تجربههایی ریشه دارد که پدر و مادر کودک، با پدر و مادر خود، در کودکیشان داشتهاند. کوچک یا بزرگ جلوه دادن اضطراب، در کودکان ۱۲ ماههای که از پدر و مادر خود جدا شدهاند، مشاهده میشود. از آنجا که اشخاص حافظه روشنی از سنین خردسالی ندارند، اغلب متوجه نیستند که دچار پیشداوری هستند.
Mrya Rhi
حجم
۱۹۱٫۹ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۳
تعداد صفحهها
۲۰۴ صفحه
حجم
۱۹۱٫۹ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۳
تعداد صفحهها
۲۰۴ صفحه
قیمت:
۷۶,۰۰۰
۶۸,۴۰۰۱۰%
تومان