بریدههایی از کتاب آموزش سیاسی جلد ۱
نویسنده:جواد قربانی آتانی، بهزاد رون
انتشارات:انتشارات دنیای اقتصاد تابان
دستهبندی:
امتیاز:
۴.۲از ۱۵ رأی
۴٫۲
(۱۵)
ارسطو مینویسد: «هدف جامعه سیاسی نه تنها زیستن، بلکه خوب زیستن است وگرنه بندگان و حتی جانوران میتوانستند گرد هم آیند و جامعه سیاسی برپا کنند».
Travis
دموکراسی واژهای است برگرفته از واژههای یونانی دموس به معنی مردم و کراسیا به معنی قدرت.
Travis
هابرماس علم تجربی را تنها یکی از سه وجه شناخت انسانی قرار داد. وجه دوم معرفت، تفهم و رابطه میان انسانهاست که با میانجیگری زبان انجام میشود. این وجه به وجه کنشی آرنت شباهت دارد. وجه سوم علایق آزادی خواهانه و انتقادی است.
Travis
در مدل هگل هر یک از این مراحل واسطههایی دارند. واسطه مرحله اول، زبان است که باعث میشود تا انسان به مفاهیم آگاهی پیدا کند. واسطه مرحله دوم، کار است که باعث میشود افراد یا گروهها را با طبیعت سازگار سازد و فقط مرحله سوم است که ملت با خود ملت سازگاری پیدا میکند که واسطه آن نیز ثروت و داراییهایی است که افراد در جامعه به دست میآورند.
Travis
ارسطو شاگرد افلاطون، سومین فیلسوف بزرگ یونان و معروف به معلم اول است. وی به مانند استادش مدرسهای را به نام «لوکهئوم» تاسیس کرد و در گذرگاههای باغ آن قدم زد و فلسفه آموخت، و از این رو مکتب او در یونان به «راهرویی» یا مشایی شهرت یافت.
Travis
اولین شاخص وجود آزادی در یک جامعه این است که عموم مردم آن امید به زندگی داشته باشند. دوم، احساس راحتی عموم مرد با سیستم دولتی و نخبگان است. سوم، وجود داشتن سطوح مختلف انتخاب برای عموم مردم است. چهارم، این است که دولت نباید تنها شکلدهنده فرهنگ اجتماعی باشد. پنجم، این است که اداره یک جامعه، هدایت یک جامعه، و نظارت بر یک جامعه از جانب نخبگان سیاسی، مبتنی بر یک نگرش جامعه شناختی باشد. ششم، اصل پاسخگویی است و آخرین شاخص اصل تفکر استقرایی است. در کل میتوان گفت، بحث آزادی یک نوع تربیت است.
Travis
قدرت، فاسدکننده است، زیرا به فرمانروایان امکان میدهد که شهوات خود را به زیان فرمان بران ارضا کنند.
Travis
سوسیالیستها خواهان دولت فربه و بزرگ هستند. دولت سوسیالیستی باید حوزههای کلان کشور را در اختیار داشته باشد. خصوصا اقتصاد و صنایع بزرگ
Travis
برداشت یونانی از سیاست برداشتی اخلاقی - فلسفی یا آرمانخواهانه و ایدهآلیستی بود.
Travis
از نظر ارسطو غایت سیاست، عدالت و فضیلت بود و بیشترین حد عدالت و فضیلت ممکنه هم در حکومت طبقات متوسط به دست میآمد.
Travis
ماکیاولی، در گفتمانها، به پیروی از شعار سدههای میانه، صدای مردم را «صدای خدا» نامید.
Travis
تفرد ممکن است چنان به تضعیف فردیت بیانجامد که افراد به سهولت دستخوش سلطه افکار عمومی و حتی گرفتار حکومت مطلقه جبارانی شوند که صرفا وعده برابری اجتماعی و اقتصادی به آنها میدهند.
Travis
جامعه مدنی مجموعه نهادها، انجمنها و تشکیلات اجتماعی است که وابسته به دولت و قدرت سیاسی نیستند. ولی نقش تعیینکنندهای در صورتبندی قدرت سیاسی دارد.
Travis
روند تحرک اجتماعی متضمن دو مرحله است: ۱- مرحله بریدن از ریشه یا دوریگزینی از روشها، عادتها و تعهدات قدیمی، ۲- مرحله پذیرش اشخاص از ریشه کندهشده در الگوهای جدید نسبتا با ثبات عضویت گروهی، سازمانی، ارزشی یا تعهداتی.
Travis
توسعه سیاسی غرب در قالب توسعه نهادهای دموکراتیک مانند احزاب و گروهها، حذف نظامها و روشهای سیاسی اقتدارگرا، افزایش مشارکت سیاسی تودهها و جایگزین شدن روشهای غیرخشونتآمیز مبارزه سیاسی، معیاری شد برای سایر کشورهای جهان تا آنها نیز به این سطح از توسعه سیاسی دست یابند.
Travis
پیشرفت فنی، همگونگی اجتماعی را با سه وسیله اساسی توسعه میدهد: ۱- با کاهش تنشهای منبعث از نایابی، ۲- با فراهم کردن این امکان برای کلیه افراد که دیگران و جامعهای را که در آن زیست میکنند بهتر درک کنند، و ۳- با گسترش همبستگی میان کلیه اعضای جماعت.
Travis
فایدهگرایان، به جز جان استوارت میل، به شادمانی فرد بیشتر از رشد اخلاقی او توجه کردند.
Travis
در اوایل قرن ۲۰ دو مکتب سیاسی خود را بر سیاست اروپا تحمیل کردند: ۱- سوسیالیسم با هدف برابری در همه ارکانها برای انسانها، ۲- فاشیسم یا ایده نخبهگرایی بهعنوان راهحل مشکلات موجود.
Travis
سه جریان اصلی احزاب سوسیالیست در اروپای قرن بیستم عبارتند از: ۱- استفاده نظامهای هیتلر و موسولینی از برخی آموزههای سوسیالیستی، ۲- در شوروی و پس از استقرار بلشویکها و سپس در اروپای شرقی، ۳- احزاب سوسیالیست اروپای غربی مثل حزب کارگر انگلستان.
Travis
فاشیسم پس از به دست آوردن قدرت، نه تنها جنبشهای سوسیالیستی، کمونیستی و تا حدودی مذهبی را سرکوب کرد، بلکه نظام لیبرال - دموکراسی اروپایی را نیز بهعنوان افیون بینظمی از میان برداشت.
Travis
در دیدگاه آنارشیستهای فردگرا، بیهمتایی خویشتن حتی از آزادی هم مهمتر جلوه میکند.
Travis
برتراند راسل، تا آنجا پیش میرود که برابری قدرت را مهمتر از برابری ثروت میداند، چرا که برابری قدرت را شرط آزادی بشر میداند.
بهار
از نظر مارکس دورههای تاریخی عبارتند از: ۱ـ کمون اولیه که در این جامعه بدون طبقه هیچ گونه تملک بر وسایل و ابزار تولید وجود نداشته است، ۲ـ بردهداری، ۳ـ فئودالیه، ۴ـ بورژوازی و سرمایهداری، ۵ـ سوسیالیسم، ۶ـ کمونیسم.
Travis
جنگ به عقیده افلاطون، ناشی از زوال اقتصاد ساده و سالم جوامع ابتدایی و ناگزیری آنها از توسل به زور در برآوردن نیازهای خویش است.
Travis
دو مبنای انسان شناختی در فلسفه سیاسی محافظهکاران نابرابری انسانها و بدبینی به عقل انسان است. از دیگر اصول فلسفه محافظهکاری این موارد هستند؛ ۱- پیوند نزدیک میان محافظهکاری و مذهب، ۲- محافظهکاران بر خلاف لیبرالها که مالکیت را بر اساس حقوق طبیعی توجیه میکنند نیازی به توجیه آن نمیبینند و ۳- خانواده، مالکیت و مذهب نمادهایی مقدس به شمار میآیند.
Travis
در دانش سیاسی، قدرت نه بهعنوان ویژگی ذاتی و درونی بازیگران سیاسی، بلکه بهعنوان ویژگی رابطه میان آنها بررسی میشود؛ رابطهای به این معنا که در دانش سیاسی قدرت اساسا کمیت نیست، بلکه رابطهای میان بازیگران است. پس قدرت هر بازیگر در سطح بینالملل نه صرفا با توجه به کمیت و کیفیت منابع قدرت آن، بلکه در مقایسه با منابع قدرت بازیگران دیگر نیز سنجیده میشود. بنابراین قدرت نسبی و وابسته به موقعیت است. قدرت مطلق نیست؛ نسبی است.
بهار
فصل ۱: نظریههای توسعه و توسعه نیافتگی
برخی از تفسیرهای توسعه و توسعهنیافتگی که دستاوردهای مثبت سرمایهداری را مورد تاکید قرار میدهند، نظریات تراوشگرایی توسعه نامیده میشود. درحالیکه دسته دیگری از نظریات که بر عواقب و پیامدهای منفی سرمایهداری انگشت میگذارند، به عنوان نظریات توسعهنیافتگی شناخته میشوند.
بهار
به یک تعبیر «قدرت» قدرتمندترین مفهوم سامانبخش سیاست و دانش سیاسی است.
Travis
برتراند راسل، تا آنجا پیش میرود که برابری قدرت را مهمتر از برابری ثروت میداند، چرا که برابری قدرت را شرط آزادی بشر میداند.
Travis
بهطور معمول خشونت وقتی به کار برده میشود که دیگر راههای اعمال قدرت با شکست روبهرو شده باشد.
Travis
حجم
۷۶۲٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۷۵۲ صفحه
حجم
۷۶۲٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۷۵۲ صفحه
قیمت:
۳۰,۰۰۰
تومان