بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب ایران بین دو کودتا | طاقچه
تصویر جلد کتاب ایران بین دو کودتا

بریده‌هایی از کتاب ایران بین دو کودتا

انتشارات:نشر خاموش
امتیاز:
۵.۰از ۳ رأی
۵٫۰
(۳)
ایران در حالی انقلاب مشروطه را برپا کرد و نخستین گام را در راه دراز و دشوار آزادی و مردم سالاری و تجدد و توسعه سیاسی برداشت که جامع‌های سنتی از نظر فکری و فرهنگی، و عقب مانده و وابسته از نظر
red rose
کوتاه سخن این‌که در ایران آن روزگار از «جامعه مدنی» که وجود آن پیش شرط لازم پیدایش و پایداری مردم سالاری و لوازم و الزامات گونه گون آن است، چندان خبری نبود. بنابراین نه ساختارهای مادی اقتصادی و اجتماعی جامعه ایران و نه ساختارها و شرایط معنوی (فکری و فرهنگی آن برای پایدار کردن روند رشد آزادی و مردم سالاری برخاسته و برآمده از انقلاب مشروطه و حفاظت و پاسداری از دستاوردهای آن چندان آماده نبود.
red rose
«سیاست شرکت نفت در ایران روش استعماری دارد و به استقلال ایران لطمه وارد می‌آورد، زیرا شرکت به‌وسیلهٔ پرداخت‌هایی که به بختیاری‌ها و عرب‌های خوزستان می‌نماید تا اموال وی را حفظ نمایند، قدرت حکومت مرکزی را متزلزل می‌سازد و حکومت‌های خانخانی و ایلی را ترویج می‌نماید...»
red rose
احداث راه‌آهن باعث پیشرفت و افزایش قدرت ایران خواهد شد و برای انگلیس سودی نخواهد داشت. به زبان دیپلماسی گفته بود که احداث راه‌آهن در ایران و پیشرفت و بالندگی ملت و دولت ایران مغایر و مخالف منافع انگلیس است.
red rose
احداث راه‌آهن سرتاسری برای رضاشاه و ملّیون ایرانی آن روزگار بیشتر نوعی نیاز روانی را برآورده می‌کرد و به همین سبب بود که از نظر آنان احداث آن به هر قیمتی باید انجام می‌گرفت. گویی اجرای این طرح بسیار پرهزینه بلندپروازانه برای آنان نشان و نمادی از همه پیشرفت‌هایی بود که آرزو می‌کردند.
red rose
اگرچه بیشتر این راه‌ها در وهله نخست به دلایل و انگیزه‌های نظامی و به ویژه در پیوند با برنامه خلع سلاح و اسکان عشایر و ایجاد امنیت ساخته شدند، اما به هر حال زیرساخت مناسبی برای توسعه اقتصادی و صنعتی فراهم آوردند. ضمن این‌که ضعف در مبانی انسجام و وحدت ملی ایران را که تا حد زیادی ناشی از پراکندگی جغرافیایی و سختی رفت و آمد و سفر مردمان نواحی مختلف بود تا حد زیادی برطرف می‌کردند. افزون بر این احداث راه‌آهن و جاده‌های شوسه و به طور کلی توسعه شبکه حمل و نقل کشور توان دولت مرکزی را برای مدیریت بحران‌های ناشی از بلایای طبیعی، از قبیل سیل و زلزله و قحطی و خشکسالی، به نحو چشمگیری بالا برد.
red rose
احداث راه‌آهن سرتاسری برای رضاشاه و ملّیون ایرانی آن روزگار بیشتر نوعی نیاز روانی را برآورده می‌کرد و به همین سبب بود که از نظر آنان احداث آن به هر قیمتی باید انجام می‌گرفت. گویی اجرای این طرح بسیار پرهزینه بلندپروازانه برای آنان نشان و نمادی از همه پیشرفت‌هایی بود که آرزو می‌کردند. در نظر آنان احداث راه‌آهن سرتاسری در حکم پیشرفت و استقلال و نشان‌های برای برون رفت ایران از انحطاط و عقب ماندگی و بیدار شدن آن از خواب رکود و رخوت و سستی چند صدساله بود.
red rose
طرح اتصال دو دریای شمال و جنوب ایران از طریق راه‌آهن طرحی امریکایی بود که زیر نظر مشاوران متخصص امریکایی بررسی شد و از الگویی که در خود امریکا پیاده شده و اقیانوس اطلس را در شرق آمریکا به اقیانوس آرام در غرب آن کشور متصل کرده بود، پیروی می‌کرد.
red rose
دانشگاه تهران با انگیزه‌ها و اهداف و خواسته‌های سیاسی، و نه صرفاً علمی و فرهنگی، پایه گذاری شد و شخص رضاشاه به دانشگاه فقط به عنوان ابزاری برای پرورش و تأمین نیروهای انسانی مورد نیاز برنامه‌های نوسازانه خود، که فراتر از آن به عنوان ابزاری برای کسب مشروعیت و جلب حمایت گسترده از رژیم خود نگاه می‌کرد.
red rose
بند ناف دانشگاه ایرانی را با تقلید، سیاست، قدرت زدگی و ایدئولوژی زدگی بریدند. با این حال نمی‌توان و نباید از جنبه‌های مثبت و درخشان این پدیده مدرن و آثار و دستاوردهای پراهمیت آن در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی غفلت کرد. به ویژه باید به آثار و پیامدهای پیدایش قشر یا گروه اجتماعی جدیدی به نام دانشجو توجه کرد. قشر دانشجو در تحولات سیاسی دهه‌های ۲۰ ش و پس از آن نقش و تأثیر بسیار پررنگی داشت. اعتراضات دانشجویی از همان دورهٔ رضاشاه آغاز شد و دانشجویان توانستند در سال‌های ۱۳۱۳، ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶ چند اعتصاب موفق را برپا کنند.
red rose
شخص رضاشاه نیز در خصوص زبان فارسی تعصبی ویژه داشت و از روزگار پیش از پادشاهی، از زمان وزارت جنگ، به ضرورت اصلاح و تقویت زبان توجه داشت. چنان که بر پایهٔ مادهٔ ۵ حکم ۱۴ دی ماه ۱۳۰۰ ش پاره‌ای اسامی و اصطلاحات نظامی اروپایی رایج در زبان فارسی به اسامی و اصطلاحات فارسی و عربی تغییر یافت.
red rose
اصلاحات دورهٔ رضاشاه اگرچه به تقویت و استواری بنیان‌های فرهنگی و اجتماعی ناسیونالیسم ایرانی انجامید؛ اما به بهای توقف رشد و توسعه سیاسی و سرکوب همه مظاهر آرمان‌های دموکراتیک انجام شد. شیوه حکومت او راه مدیریت مبتنی بر شایسته سالاری را مسدود کرد. قدرت سیاسی در دوره او به طور کامل از سوی دربار غصب شد. با سقوط او آرمان احیای مشروطه شکل گرفت و بر فضای فکری و سیاسی ایران چیره شد.
red rose
قانون اساسی قدرت بیش از حد به مجلس داده شده بود و ترتیباتی برای انحلال آسان و مستقیم آن از سوی شاه در نظر گرفته نشده بود. هدف این بود که از زیاده روی‌های سلطنت جلوگیری شود و دولت (قوه مجریه) و همه امور دولتی نیز زیر نظارت قرار گیرد. فرض بر این بود که چنین مجلسی کانون همبستگی ملی و در برابر فشارهای داخلی و خارجی استوار خواهد بود. با این همه قدرت و اقتدار بیش از اندازه مجلس، ناتوانی و سستی دولت را در پی آورد.
red rose
سلطنت با تکیه بر «توانمندی نهادی» خود می‌توانست بر موقعیت و سرنوشت همه نخبگان کشور تأثیر بگذارد. این عاملی بود که نقش تعیین کنندهای در جایگاه و موقعیت نهاد سلطنت و دربار داشت
red rose

حجم

۵۹۳٫۷ کیلوبایت

سال انتشار

۱۴۰۱

تعداد صفحه‌ها

۵۰۴ صفحه

حجم

۵۹۳٫۷ کیلوبایت

سال انتشار

۱۴۰۱

تعداد صفحه‌ها

۵۰۴ صفحه

قیمت:
۸۵,۰۰۰
تومان