بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب بنیادهای روان درمانی گشتالت | طاقچه
تصویر جلد کتاب بنیادهای روان درمانی گشتالت

بریده‌هایی از کتاب بنیادهای روان درمانی گشتالت

مترجم:حسن بلند
امتیاز:
۳.۱از ۱۰ رأی
۳٫۱
(۱۰)
بلوغ از حمایت محیط به خودْپشتیبانی رسیدن است.
Golnaz Javaheri
هنگامی‌که به رفتار نظر می‌کنیم، اساساً دو گونه از آن را می‌بینیم: رفتار بیرونی و رفتار درونی. رفتار بیرونی، رفتار آشکار و قابل‌مشاهده‌ای است که ممکن است مشاهده‌گران و خود ما از آن آگاه باشیم و رفتار درونی شامل آن چیزهایی می‌شود که یحتمل ما از آن آگاهیم، اما ناظر بیرونی از آن آگاه نیست. این رفتار درونی را معمولاً اندیشیدن، تأمل، مرور ذهنی و یا محاسبه می‌نامند.
Golnaz Javaheri
آن نوع مراقبه‌ای که من پیشنهاد می‌کنم عبارت است از آموختنِ گوش سپردن به تفکر. می‌توانید تفکر خودتان را بشنوید؛ آن‌قدر به تفکر خودتان گوش بدهید تا بتوانید بفهمید آیا «خودتان دارید صحبت می‌کنید یا کس دیگری».
Golnaz Javaheri
ماهیت اصلی آدمیزاده و نیز نیازها، توانش‌ها و گرایش‌های او تا حدودی در میان گونه‌ها و تااندازه‌ای در هر فرد، اختصاصی و یگانه است. رشد کامل و بهنجار، شکوفا کردن همین ماهیت اصلی و بنیادی است. به‌عبارت‌دیگر رشد از درون آغاز می‌شود. انکار، تحریف یا تحت‌فشار قرار دادن ماهیت بنیادی انسان نهایتی جز آسیب روان ندارد (مزلو، ۱۹۴۵).
Golnaz Javaheri
آدمی کل یکپارچه‌ای است که از مجموعه‌ای از عادات و رفتارها تشکیل شده است. آنکه می‌خواهد موجودیت انسان را در تمامیت خود بشناسد، باید او را حاصل تعاملی پایان‌ناپذیر میان خویشتن اخلاقی و اعمال و عادات ویژه‌ای بداند که به‌گونه‌ای یکپارچه در ترکیبات گوناگون زندگی روزمره هویدا می‌شوند (تراکس، ۱۹۶۷، ص ۱۵۰).
Golnaz Javaheri
منشأ جدایی پرز از روانکاوی را می‌توان در این گفته مشهور او جست که پرداختن به رفتارهایی که «اینجایی و اکنونی» نیستند، عبث است.
Golnaz Javaheri
مادامی‌که من این حقیقت را انکار کنم و مسئولیت زندگی خود را به دوش کسی یا چیزی دیگر بگذارم، بودنم، بودنی «انگاری» و زیستنم، زیستنی کم‌بها و بسیار کم‌بها خواهد بود.
Golnaz Javaheri
رابطه گشتالت‌درمانگرانه را توافق دو شخص شکل می‌دهد در فضایی که در آن، درمانگر به شخصیت بیمار احترام می‌گذارد و بیمار نیز از حداقلی از اعتماد نسبت به درمانگرش بی‌بهره نیست. بر مبنای این شرایط، برقراری ارتباط صادقانه امکان‌پذیر است.
Golnaz Javaheri
«اینجا و اکنون» در گشتالت‌درمانی پدیده‌ای بسیار موردتوجه است چنانکه پرز (۱۹۷۳ و b۱۹۶۹) روان‌رنجور را کسی می‌داند که از «اینجا و اکنون» آگاهی ندارد و قادر به فهم این امر بدیهی نیست.
Golnaz Javaheri
به‌عبارت‌دیگر هنگامی می‌توانیم از یادگیری یک رفتار جدید مطمئن شویم که اولاً یادگیرنده قادر باشد آن رفتار را در زمانی دیگر نیز تکرار کند و ثانیاً بتواند آن رفتار را در موقعیت‌هایی به کار برد که با موقعیت اولیه یادگیری یکسان نیستند.
Golnaz Javaheri
زایگارنیک بر مبنای نظریه سازمان‌یابی تنش (اینکه هنگام به انجام رسانیدن یک تکلیف، سطح بالایی از تنش وجود دارد که در صورت اتمام تکلیف از مقدار آن کاسته می‌شود)، به عرضه این فرضیه پرداخت که ازآنجاکه تکالیف ناتمام مستلزم باقی ماندن مقداری تنش است، کارهای ناتمام (تکالیف ناتمام) از کارهای اتمام یافته (تکالیف اتمام یافته) بهتر به یاد آورده می‌شوند.
Golnaz Javaheri
ازآنجاکه تنها راه دسترسی به تجربه آدمی، رفتار (کلامی یا غیرکلامی) اوست، گشتالت‌درمانگر هر آنچه را که از شخص سر می‌زند و یا در درون او جریان دارد (مانند اندیشیدن، عاطفه ورزیدن، به یادآوردن و حس کردن) به‌مثابهٔ داده‌هایی از رفتار موردتوجه قرار می‌دهد.
Golnaz Javaheri
بنابراین در رویکرد گشتالت، کار روی زمان حال و اینجا و اکنون برای آن است که رفتارهای مشاهده‌پذیر تولید شود؛ اینکه بیمار صرفاً آنچه را که فکر می‌کند، بر زبان بیاورد، چندان مطرح نیست. به همین دلیل هم پرسش‌های درمانگر از قبیل «چرا این‌گونه رفتار می‌کنی؟» نیست. او پرسش‌های دیگری می‌پرسد: «داری چکار می‌کنی؟ چه جوری؟ چگونه؟».
Golnaz Javaheri
سرانجام رویکرد گشتالت است که تلاش می‌کند تا هستی هر رخدادی را به همان‌گونه که فرا پیش می‌آید و در می‌رسد، بشناسد، می‌کوشد تا شدن را با چگونه و نه با چرا، با تمام گشتالت‌سازی‌های فراگیر، با تنش حاصل از موقعیت ناتمام که عاملی زیست‌شناختی است، درک و فهم کند.
Golnaz Javaheri
چیزی که من می‌خواهم بیان کنم این است: جریان تجربه ما در زمان حال، این بودگی در اکنون، مکرراً گسیخته می‌شود؛ و این گسیختگی به شیوه‌های گوناگونی است: شروع به توضیح دادن می‌کنیم، ناگهان متوجه می‌شویم که بیشتر وقت گروه را گرفته‌ایم، یادمان می‌آید که باید کار مهمّی را انجام دهیم و یا در پرش افکار اسکیزوفرنیایی فرو می‌غلتیم که روانکاوان آن را «همخوانی آزاد» می‌نامند (هرچند چیزی جز «ناهمخوانی اجباری» نیست). این گسیختگی پیوستارِ آگاهی، از بلوغ ممانعت می‌کند، جلوی درمان موفقیت‌آمیز را می‌گیرد، ممانعت می‌کند از اینکه ازدواج بارورتر و غنی‌تر شود و مانع از حل تعارض‌های درونی می‌شود. تمام هدف این گرایش اجتنابی، حفظ وضع موجود است.
Golnaz Javaheri
فقط در اکنون است که رفتار ویژه شما اتفاق می‌افتد. رفتاری که ممکن است رشد شما را تسهیل کند، به شما قدرت چیرگی بر زندگی بدهد و آنچه را که ندارید، برایتان فراهم آورد. از سوی دیگر، این رفتار چه‌بسا مانع رشد شما باشد، شما را ناتوان کند، نادانسته‌های شما را نادانستنی‌تر کند و بر خلأهای وجودتان بیفزاید. درهرحال هر چه هست، در اکنون روی می‌دهد.
Golnaz Javaheri

حجم

۵۱۸٫۷ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۱۶۹ صفحه

حجم

۵۱۸٫۷ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۱۶۹ صفحه

قیمت:
۳۵,۰۰۰
تومان