گاهی اوقات نه موفقیت از مهارت زیاد برمیخیزد و نه شکست از بیکفایتی زیاد به وجود میآید، بلکه به قول آرمن آلچیانِ اقتصاددان، هر دو از «شرایط اتفاقی» حاصل میشوند. فرایندهای تصادفی پایه و اساس طبیعتاند و در همهجای زندگی روزمرهٔ ما حاضرند؛ باوجوداین، بیشتر مردم آنها را درک نمیکنند یا دربارهٔ آنها زیاد نمیاندیشند.
فئودور میخائیلوویچ داستایفسکی
ذهن انسان بهگونهای ساخته شده است که برای هر رویداد علت مشخصی را شناسایی کند و بنابراین در پذیرش تأثیر عوامل نامرتبط یا تصادفی به مشکل برمیخورد.
فئودور میخائیلوویچ داستایفسکی
پاسکال استدلال میکند که اگر با تقوا رفتار کنید و خدا وجود داشته باشد، سود شما ـ خوشبختیِ ابدی ـ بینهایت است. از طرف دیگر اگر خدا وجود نداشته باشد، ضرر یا بازده منفی شما اندک است ـ ضررهای تقوا. پاسکال پیشنهاد میکند برای وزندهی به این سودوزیانهای ممکن، احتمال هر برآمد ممکن را در بازده آن ضرب و آنها را با هم جمع کنید تا نوعی بازده میانگین یا بازده چشمداشتی را به دست آورید. به عبارت دیگر، امیدِ ریاضی سودِ شما از تقوا و عمل پرهیزکارانه میشود یکدوم بینهایت (که مقدار سود شما در صورت وجود خداست) منهای یکدوم عددی کوچک (که ضرر شما در صورت وجودنداشتن خداست). پاسکال بهاندازهٔ کافی دربارهٔ بینهایت بلد بود تا بداند پاسخ این محاسبه برابر است با بینهایت؛ بنابراین بازده چشمداشتی تقوا بینهایتِ مثبت است
سیستماتیک
ذهن انسان بهگونهای ساخته شده است که برای هر رویداد علت مشخصی را شناسایی کند و بنابراین در پذیرش تأثیر عوامل نامرتبط یا تصادفی به مشکل برمیخورد. بنابراین اولین قدم این است که باور کنید گاهی اوقات نه موفقیت از مهارت زیاد برمیخیزد و نه شکست از بیکفایتی زیاد به وجود میآید، بلکه به قول آرمن آلچیانِ اقتصاددان، هر دو از «شرایط اتفاقی» حاصل میشوند.
احسان رضاپور